8 september 2008

Handla med enstaka aktier

I helgen beslutades att bolånejättarna i USA tas över av regeringen, allt för att undvika en kollaps av bolagen och än större oro på finansmarknaden. Börserna stiger kraftigt idag och jag har redan varit inne och sålt min Xact Bullfond jag köpte i fredags. Jag trodde inte det skulle gå så fort med uppgången men ibland måste man ha lite tur också. Undrar just hur långvarig den här glädjen blir, inte så värst lång är jag rädd för, men marknaden lugnar sig tillfälligt och börserna kanske blir något stabilare en tid.

Det har ju pratats en tid om att det ska gå att handla i enstaka aktier på börsen istället för hela börsposter, detta verkar nu vara klart, fr.o.m. 29 september handlar man med enstaka aktier på Stockholmsbörsen. Det är en positiv nyhet för småsparare som inte alltid kan handla i stora börsposter, och kanske kan det bli lättare att komma igång med aktiesparandet när inte så stora summor krävs. Visserligen går det att handla med ojämna poster nu också men det brukar ta längre tid att få igenom affären. Någon förändring måste nog till med courtaget annars blir det alltför dyrt att handla med småposter, det ska bli intressant att se vad som händer där. Själv kommer jag nog att fortsätta handla med jämna börsposter, men bra att valfriheten finns.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle ju varit trevigt om man kunnat se småorderboken. Jag kanske vill köpa 23 aktier, men hade jag kunnat se att det finns 22 eller 26 hade jag kanske kunna överväga att köpa några enstaka mer eller mindre.

finansmamman sa...

Ingen dum idé alls, kanske får orderböckerna annat utseende nu.

Bryggarn' sa...

Men, som jag har förstått det rätt så kommer alla bolags börspost att vara 1 aktie. Det innebär att begreppet "handla jämna börsposter" som du säger tappar sin mening iom att man inte kan köpa mindre än en börspost.
Men jag kan ha missförstått :)

finansmamman sa...

Ja, man får kanske tänka om när det gäller ordet "börspost".