15 september 2008

Träff med Skagen Fonder

Förra veckan var jag på informationsträff hos Skagen Fonder och fick höra lite om deras fondutbud och strategi för placeringar. Visserligen kan man läsa sig till det mesta på nätet nuförtiden, men ibland kan det vara skönt att få allt presenterat för sig och möjlighet att få svar på frågorna direkt.
Jag fick lära mig att Skagen investerar i undervärderade, impopulära och underananlyserade företag i hela världen och i olika brancher. Man följer inte modet (bubblorna) utan går sina egna vägar, deras fonder har ju också gått fantastiskt bra, framförallt Kon-Tiki och Global. Duktiga förvaltare, men vad händer om fonderna får ny förvaltare? Det är i och för sig samma problem med de flesta fonder.

Det här infomötet riktade sig till enbart kvinnor, annars brukar publiken bestå av 80 % män.
Man tycker att kvinnor har ett större behov att spara eftersom de ofta har lägre lön, jobbar deltid och får då sämre pension, vilket leder till att vi tar mindre risker. Nåja, det är inte alltid säkert det lönar sig att ta risker heller, i viss mån ja, men jag vill kunna sova bra om natten också.
Informationen var bra och kändes inte alls påstridig, sen tar det emot att gå in i en fond när den står på topp, men med fallande börser kanske det blir ett bättre läge.

Hexagons vd har skickat ut ett pressmeddelande nu på morgonen där han klargör att bolagets prognos för året är oförändrad. Kursen rasade ju i fredags efter ett uttalande av Ola Rollén som tolkades mycket negativt, det påminner mig om Alfa Lavals störtdykning, där vd också fick kursen att rasa. I dessa tider gäller att noga väga orden.
Idag ser det ändå nattsvart ut på börsen.

Inga kommentarer: