16 september 2008

Krisen sprider sig

Är det här värsta krisen på hundra år som Alan Greenspan säger? Ja, det ser verkligen mörkt ut just nu och svenskarna håller allt hårdare i sina pengar och det är nog klokt. Jag tror inte vi kommer undan detta utan alla kommer säkert att drabbas på ett eller annat sätt. De svenska bankerna kommer nog också att få problem, även om man tillstår att det mesta är under kontroll, samtidigt tycker jag de bankerna varit ganska så frikostiga med stora lån utan säkerhet, den förra krisen verkar vara bortglömd.

Nu på morgonen kommer nästa kalldusch, aktieindexobligationer som förmodligen blir värdelösa. Dessa krångliga "garantiprodukter" som folk lockas till att köpa för att de ger skydd vid kursfall är inte bara dyra att äga, utan det gäller att se upp med vem som ligger bakom utgivning av obligationen, i detta fall Lehman Brothers. Ingen vet i dagsläget vad som händer med pengarna i aktieindexobligationerna, vi får hoppas att pengarna finns kvar.

Lite gladare nyheter är att Getinge har tecknat avtal om att köpa amerikanska Datascope, ett företag med produkter för hjärtstöd, och man fortsätter alltså växa inom hjärt-kärlområdet.
Det kan vara bra att satsa på aktier inom hälsovård i orostider, de är inte så beroende av konjunkturen.

Till sist, jag tror det är dags för en Xact Bull, börsen kommer att vända uppåt tids nog

Inga kommentarer: