24 januari 2011

Investor, dela ut av innehaven!

Ett par bolag har rapporterat, Investor och Avanza.

Investor hamnar åter i hetluften för sina höga chefsersättningar och en rekordhög substansrabatt, 37 procent. Den kan bli svår att komma tillrätta med, det känns lite som en förtroendekris.

En åtgärd skulle kunna vara att Investor delar ut av sina onoterade innehav till aktieägarna och sen börsnoterar bolagen. Det tror jag skulle öka intresset för Investoraktien betydligt.

Aktien har halkat efter börsindex, i portföljen har man stora innehav i hälsovårdsbranschen som legat stilla, istället är det verkstad som har varit populärt. Det här kan ju i och för sig komma att svänga framöver. Som plåster på såren får aktieägarna höjd utdelning.

Avanza höjer vinsten och redovisar ett resultat efter skatt på 68 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, att jämföra med fjolårets siffra 64 miljoner kronor. Bolaget höjer utdelningen till 9,50 kr per aktie.

Antalet konton vid årets slut uppgick till 352 200, jämfört med 335 300 vid utgången av det tredje kvartalet. Med fortsatt börsuppgång, breddat produktutbud och ökade marknadandelar lär tillväxten fortsätta, än så länge har Avanza bara en liten del av kakan.

I helgen har operation ombyggnad i vårt hus börjat. Det är dottern som än så länge haft ett ganska litet krypin som ska få bättre utrymme. Det ska bli roligt med några förändringar i huset, men det blir säkert rörigt en tid.

4 kommentarer:

MANi sa...

Jag är normalt ingen ägare av Investor eller har den som favorit, men däremot gillar jag Kinnevik- koncernen som i likhet med ditt förslag brukar knoppa av verksamheter till ägarna. Jag tycker att ditt förslag för investor var oerhört kreativt och i likhet med dig tror jag att jag skulle omvärdera min inställning till Investor.
Ps. Jag tror på en revidering på Eniro, vad tror du?

Padde sa...

Jag börjar bli lite sugen på att handla lite Skistar aktier. Tycker att den börjar närma sig intressanta nivåer nu. Vad tycker du? Ingår Skistar i din portfölj?

finansmamman sa...

Hej,

Mani,
Ja, Kinnevik känns intressantare just nu. Jag har svårt att tro på Eniro.

Padde,
Skistar har tidigare ingått i min portfölj men inte nu längre. Jag avvaktar innan jag går in i aktien igen.

Anonym sa...

Investor är en hopplös aktie,mer aktie fientlig styrelse får man leta efter.
Substansrabbatten har pendlat mellan 20 - 40 % de senaste 12 åren ,något nytt under molnen.
.Att investor skulle dela ut bolag kan du bara drömma om styrelsen gör endast saker som gagnar sig själva.

Ett gott råd sälj skiten.Där finns bättre och roligare alternativ.