29 augusti 2008

Försök hitta ljuspunkter

Nu översköljs vi av dåliga nyheter varje dag, lågkonjunkturen är här, företagen gör åtstramningar, konsumtionen går ner, det blir dyrare att bo och många mister jobbet, nu senast Länsförsäkringar som säger upp 300 personer. Det gäller att försöka hitta små ljuspunkter i tillvaron, jag tycker alla låter väldigt pessimistiska. Visserligen pekar allt nedåt just nu, men förr eller senare kommer det bättre tider.

En ljuspunkt idag är West Siberians rapport som slog alla förväntningar. Resultatet före skatt blev 213 miljoner dollar, efter skatt 159 miljoner dollar, analytikerna hade förväntat sig ett resultat på 139 miljoner dollar före skatt. Man upprepar prognosen för 2008, en oljeproduktion på 18,6 miljoner fat. Annat positivt för bolaget är de skattesänkningar på oljeproduktion som planeras till årsskiftet, bolaget verkar heller inte ha berörts av oroligheterna i Ryssland, inte ännu i alla fall.
Man funderar ju hur analytikerna kan hamna så långt ifrån det verkliga resultatet, men det kanske har sin förklaring i och med samgåendet med Alliance Oil, som gör bolaget svårbedömt. Nu blev det ändå en positiv övveraskning och aktien stiger rejält idag.

Ett annat bolag som jag skrivit tidigare om är Intrum Justitia, inkassobolag. Det har stått sig bra i börsturbulensen, och ju sämre tiderna blir ju mer får bolaget att göra. En bra aktie med andra ord i orostider.

2 kommentarer:

Bryggarn' sa...

Ojdå, det var mycket skatt de åkte på ;-)
Resultatet före skatt blev 213 miljarder dollar, efter skatt 159 miljoner dollar

finansmamman sa...

Hej Marcus!
Det var nog ett önsketänkande med den miljardvinsten.

Tack för påpekandet, jag har rättat upp siffrorna.