6 oktober 2008

Höjd insättningsgaranti

Helgen har jag tillbringat i olika idrottshallar, innesäsongen kör igång igen och de flesta helger ser ut att vara uppbokade med sportevenemang, inga fritidsproblem alltså, varken för barn eller föräldrar. Jag är glad att barnen har idrotten och någonting meningsfullt att göra.

Tillbaka till verkligheten igen och den trista börsen, idag ser det verkligen nattsvart ut. Om man nu ska försöka hitta något positivt så är det höjningen av insättningsgarantin från 250 000 till 500 000 kronor, helt rätt. Garantin gäller även bundet sparande. Kanske kan det lugna några oroliga sparare som slipper flytta runt sina pengar och öppna konton på flera olika banker, men jag tycker summan fortfarande är för låg. Tyskland, Irland och även Danmark pratar om obegränsad insättningsgaranti, kanske enas EU om en gemensam linje, innan pengar börjar flyttas över gränserna.

Investerarskyddet som gäller aktier och fonder är satt till 250 000 kronor, inte mycket. Nu ska banken särredovisa värdepapper på ett eget konto, så ingen risk finns för inblandning med bankens övriga tillgångar. Vid en konkurs av banken ska det alltså inte vara något problem att få ut sina värdepapper förutsatt att banken har ordning på sina papper. Skulle man mot förmodan inte få ut sina värdepapper träder investerarskyddet in. Det scenariot får man hoppas aldrig inträffar.
Läs mer om insättningsgarantin och investerarskyddet hos riksgälden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I Norge är den statliga insättningsgarantien på 2 miljoner NOK per kund och bank.

finansmamman sa...

Hej grön!
Det låter bra, önskar Sverige kunde ta efter Norge, helst skulle det inte finnas något tak alls.