16 oktober 2008

Klarar sig livbolagen?

Det är ju skönt att veta att storbankerna i Sverige klarar av en lågkonjunktur och en allvarlig recession, allt enligt Finansinspektionen. Bankerna är under lupp, insättningsgarantin har höjts och kanske kommer att höjas ännu mer, förslag av EU kommissionen till 100 000 euro, det borde stärka förtroendeet för bankerna.

Hur är det då ställt med försäkringsbolagen och min pensionsförsäkring? Ja, de garanterade pensionerna är det ingen fara med just nu, enligt Finansinspektionen som bevakar livbolagen. Däremot så har återbäringsräntan sänkts, man har alltså tagit tillbaka en hel del pengar sen senaste prognosen. Det har ju hänt förr och det är inget att göra åt, man får bara hoppas att återbäringsräntan är högre den dag det är dags att gå i pension.
Det finns ingen insättningsgaranti om livbolaget skulle gå i konkurs, nu har det aldrig hänt tidigare och är nog inte så troligt, även om vad som helst tycks kunna hända just nu. Går bolaget i konkurs ska försäkringstagarnas fordringar gå före andra fordringar, lite luddigt kan man tycka. Läs mer på Privata Affärer om "livbolag i konkurs".

Nu får man inte se alltför dystert på tillvaron, förr eller senare kommer det bättre tider.

Ser att Global Health Partner, som jag skrivit om tidigare, har fått en köprekommendation av Veckans Affärer.

Inga kommentarer: