16 juli 2009

Electrolux slår analytikerna med häpnad

Nu duggar rapporterna tätt. Electrolux visar upp ett resultat bättre än väntat, före skatt 907 miljoner kronor för andra kvartalet, analytikernas snitt låg på 410 miljoner kronor.

Det här visar också hur svårt det är att läsa marknaden just nu även för den bästa analytiker, men det är skönt så länge man är på rätt sida om strecket. Jag tror heller inte att någon analytiker vågar spänna bågen för hårt, det är bättre med lågt ställda förväntningar.

Det är flera faktorer som påverkat Electrolux positivt, låga råvarupriser, valutaeffekten och ett tufft sparprogram. Företaget ser dock ingen ljusning på efterfrågan av vitvaror däremot tror man sig ha sett botten. Det här låter som många andra rapporter, man har bottenkänning men stora svårigheter att se in i framtiden.

Investor fortsätter att ligga lågt och har därför en stor kassa runt 19 miljarder att handla för. Nu höjs det röster för att Investor missat börsuppgången och att det är dags att använda kasssan innan tåget har gått, aktien har inte hängt med i vårens börsuppgång.

Det ska bli spännande att se vad Investor kommer att använda sin kassa till, man har ju alla möjligheter och verkar nu vara redo för nya investeringar.

Jag har tidigare skrivit att jag tycker att investmentbolag är ett bra alternativ till fonder. Vid köp av till exempel Investoraktien blir man delägare i många av Sveriges stora industriföretag som Ericsson, Astra Zeneca, SEB, ABB, Electrolux samt en hel knippe onoterade bolag.

Det här ger en bra riskspridning, man betalar courtage för endast en aktie och förvaltningskostnaden brukar vara låg om man jämför med en fond.

4 kommentarer:

Handels sa...

Var inte längesen jag läste en säljanalys om just Electrolux, gäller att inte lita allt för mycket på dessa analytikers åsikter.

Har du någon sida du skulle rekommendera som har ett bra utbud på nyckeltal av dom olika bolagen?

Mvh

Anders sa...

Hejsan,
Utan tvekan en mycket stark rapport av E-lux i dessa tider.

På tal om Investor, jag tror de vet mycket väl vad de gör. De tror nog helt enkelt man kan köpa aktier/företag ännu billigare framöver än idag. Och jag tror detsamma.

finansmamman sa...

Till Handels:
På Avanza finns data baserat på senaste kvartalsrapporten.
I bokform rekommenderar jag Börsguiden.

finansmamman sa...

Hej, ja Investor väntar säkert ut rätt tillfälle till förvärv.