27 juli 2009

Investor, trimma skolan på hemmaplan innan expansion

Det har blivit lite dåligt med uppdateringar på bloggen den senaste tiden. Jag känner att jag måste koppla bort ekonomi och börs några veckor och ägna mig åt familj och sommarliv.

Sista veckan har ortens tennisturnering gått av stapeln och dottern i familjen har skördat fina framgångar. Själv har jag mest hejat på och hunnit med ett och annat penseldrag på stugan mellan matcherna.

Jag läste en artikel i Di om att två toppchefer inom Wallenbergsfären har rekryterats till friskolebolaget Kunskapsskolan som delägs av Investor. Tanken är att skolan nu ska expandera utomlands.

Först tycker jag dock att man bör satsa på att få skolan att fungera på hemmaplan innan man startar en internationell expansion. Datasystemet kan inte ligga nere flera veckor i rad då skolans pedagogik bygger på internet, där finns all information, skolmaterial, uppgifter osv.

Barnen blir oerhört frustrerade och stressade av detta, de blir helt enkelt sinkade i sitt arbete. Jag talar av egen erfarenhet eftersom jag har två barn i Kunskapsskolan.

Barnen jobbar självständigt och i sin egen takt vilket jag tycker är bra, men det gör också att det finns alldeles för få lärare att tillgå. Behöver man hjälp kan väntetiden bli lång.

Ja, listan på önskvärda åtgärder kan göras lång men helt klart är att skolan har problem som bör rättas till innan man tänker på en expansion utomlands.

Får skolan dåligt rykte på hemmaplan riskeras den internationella expansionen att misslyckas.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant post om Kunskapsskolan.

Tittade lite på deras sida och fiskade lite siffror från www.allabolag.se. Skulle gissa att Investors andel(30 %) av bolaget är värt ca 75 - 125 Mkr beroende på hur de värderar tillväxt potentialen och den politiska risk som finns i denna typ av verksamhet.

Således utgör Kunskapsskolan ca 0,08 - 0,1 % av Investors tillgångar.

Anonym sa...

Ja, investor brukar ju ha koll på vad dom gör, så är bara och hoppas på det denna gång med:) förresten, jag tänkte nu placera ungefär 10 000 i nån aktie som jag tänkte ha under ett kortare respektiv (nån månad) har du något tips på en sådan? Funderar på ssab lr abb. Vill ändå ta in ett stort och relativt säkert bolag:)

BB Trader sa...

Tjena!

Kolla in min blogg för aktietips eller annat kring ekonomi i allmänhet. Har nyligen ett inlägg om XACT som kan vara intressant för dig då jag såg att du hade den i portföljen.

//BB Trader
http://bbtrader.blogg.se

finansmamman sa...

Brachyura: Nej,Investor står inte och faller med andelen i Kunskapsskolan. Även om andelen är liten hoppas man ju ändå att skolan sköts på bästa sätt.

finansmamman sa...

Anonym: nja, det är lite svårt att tipsa om en aktie på så kort sikt.

finansmamman sa...

BB Trader: jag ska titta in på din sida.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.