16 mars 2010

Råvaror i ropet

Min råvaruportfölj består nu av olja, koppar och vete. Att råvaror är i ropet råder ingen tvekan om, det går inte att slå upp en tidning utan att det står om råvaror, intresset är verkligen på topp.

Inget fel i det, det är bra att vi får information om råvaror när det nu öppnat sig möjligheter för privatpersoner att handla med varorna.

Jag tror det är bra att diversifiera portföljen, men jag har heller ingen övertro på råvaror och i dagsläget har jag ingen tanke på att fylla på portföljen med ytterligare råvaror.

Det råder förstås delade meningar om råvaruprisernas utveckling framöver. SEB sänker förväntningarna på råvarumarknaden 2010, man tror att priserna kan röra sig i sidled resten av året, andra spår att priserna kommer att fortsätta stiga.

SEB har en positiv syn på jordbruksråvaror som vete och majs, där påverkar vädret och priset kan stiga snabbt. Även ädelmetaller som palladium och platina kan stiga på grund av ökad efterfrågan inom bilindustrin.

Men som sagt själv avvaktar jag med fler långsiktiga investeringar i råvaror, däremot kan det bli några korta affärer med futures, främst då i olja som jag tycker är lättast att följa.

På tal om olja har ett av mina innehav, Alliance Oil fått en höjd riktkurs idag som heter duga. Det är Goldman Sachs som höjer från 136 kronor till 208 kr med motiveringen att oljebolaget kommer att visa stark tillväxt även om oljepriset ligger stilla.

Med denna kraftiga höjning kan man ju undra hur de räknat tidigare på bolaget. Hur som helst är aktien upp idag.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tror du om innehavet i Astra? Ska du ligga kvar under året eller har du planer på att gå ur?

Zed's Dead sa...

Jag har kollat lite på att investera i Naturgas, utan hävstång och på lite längresikt. Tycker att priserna har sjunkit så drastiskt nu att en uppvärdering borde vänta runt hörnet. vad är dina tankar samt vilka instrument använder du dig av när du handlar i råvaror?

finansmamman sa...

Till Anonym:
Jag ligger kvar tills vidare, tycker fortfarande att Astra är lågt värderat.

Till Zed:
Vågar inte uttala mig om naturgas, inget jag följt.
Jag brukar handla med RBS och SHB:s certifikat utan hävstång. Handlar jag med hävstång använder jag mig av RBS Mini future.

Olja sa...

Brukar du trada råvaror hos någon råvarumäklare typ som de på www.ravaror.se?

finansmamman sa...

Olja:
Nej, jag handlar hos nätmäklarna från min vanliga depå.