26 oktober 2010

Axfood på vinnarlistan

Idag hittar man Axfood på vinnarlistan. Rapporten var över förväntan, bolaget redovisar ett resultat före skatt på 357 miljoner kronor för det tredje kvartalet, att jämföra med motsvarande period förra året 325 miljoner kronor. Resultatet var 8,5 procent bättre än väntat.

Axfood känns som en stabil aktie, bra kassaflöde, hög direktavkastning och konjunkturstabil, mat måste vi oavsett konjunktur. Jag behåller mina Axfood.

Håller det svenska ppm-systemet på att rasa ihop? Flera populära fonder har redan lämnat ppm-systemet som Danske Invest och Aberdeen, nu hotar även Skagen Fonder att dra bort sina fonder på grund av samma orsaker, massbyten.

Problemet är att ppm-förvaltarna gör massbyten åt sina kunder, enorma summor flyttas in och ut ur fonderna vilket i sin tur skapar problem för fondbolagen som får svårt att vara långsiktiga.

Tas stora summor plötsligt ut ur fonden kan fondbolaget tvingas att sälja av innehav som egentligen inte alls var planerat, lika svårt kan vara att placera de enorma summor som snabbt strömmar in vid massbyten.

Nu är det skarpt läge, något måste göras. Det har ju funnits kritik under lång tid mot dessa massbyten, det är alltså inget nytt men ändå verkar det svårt att hitta en lösning.

Törs man föreslå avgifter för fondbyte? Ett visst antal fria byten, därefter en avgift. Naturligtvis ingen helhetslösning men antalet byten skulle säkert minska.

Transaktionskostnaderna delas av alla sparare oavsett om man är långsiktig eller gör täta fondbyten.

Jag har svårt att förstå hur man kan bli upprörd över att en mindre avgift skulle tas ut, det är väl snarare så att vi långsiktiga sparare, som får vara med och betala alla transaktioner borde reagera.

Skagen Fonder har två förslag för att komma till rätta med massbyten: fondbolagen ska kunna säga nej till ppm-förvaltarnas massbyten och fondbyten ska endast kunna ske med hjälp av e-legitimation, spararen byter själv fond.

Nog om pensioner, jag hoppas politikerna finner en lösning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja struntar i dessa - ja ligger på +190% i PPM (fr att ha legat på -23% som sämst). Ja sköter mina byten själv dock.

Saknar att man inte har alla Thailandsfonder att tillgå. Dessa har gått bra i ngr. månader nu.

Så de som inte orkar sköta sitt PPM får skylla sig själva om de får betala för oss andra som anv. av möjligheten att byta efter behov. PPM e påtvingat - men tacksamt nog möjligt att kontrollera själv.

De som hellre sitter & slöar framför dumburken & glor på allt s**t - skulle kunna ägna lite av den tiden åt PPM ist.
/L

Anonym sa...

Lösningen är såklart att kraftigt öka antalet fonder som man får investera i.
Att man max får ha 5 fonder är ju skandal.
Detta i kombination med inloggning med e-legitimation tror jag är lösningen.

finansmamman sa...

Tack för synpunkter!

finansmamman sa...

Och grattis till den fina uppgången i dina ppm-fonder.