5 oktober 2010

Flera faktorer till Skistars bokningstapp

Skistar har lämnat sin bokslutsrapport för perioden 1 september 2009 till 31 augusti 2010. Omsättning och vinst ökade, bolaget redovisar ett resultatet före skatt på 347 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets siffra på 302 miljoner kronor. utdelningen höjs till 5,50 kronor. Ett bra år med andra ord.

Vi har dock blivit bortskämda med att Skistar har uppvisat ökat bokningsläge inför varje säsong, så blev icke fallet i år och aktiekursen backade rejält. Årets fina bokslutssiffror hjälper inte, det är framåt man måste titta.

Bokningsläget inför vintersäsongen är 6 procent lägre i volym jämfört med motsvarande tidpunkt föregående år. Vad beror nu detta på?

Skistar menar att det är färre lediga dagar runt jul- och nyårshelgerna, påsken kommer sent och bokningarna förskjuts. Det är mycket möjligt att det stämmer.

Själv tror jag det är många faktorer som spelar in.

Smärtgränsen för höjda liftkortspriser kan vara nådd.

Efter den långa fina vintern vi hade i hela Sverige kan det vara många som känner sig nöjda med snö och skidåkning, dessutom gick det alldeles utmärkt för de flesta att åka skidor på närmare håll.

Kanske har många upptäckt hur härligt det är med längdskidåkning?

Med ett bättre valutaläge tror jag fler väljer Alperna. Det ger också en större totalupplevelse med fantastisk skidåkning och vyer, god mat och ofta en värmande vintersol. För utlänningar har det däremot blivit dyrare i svenska fjällen.

Vintern var bitande kall, det kan ha en viss avskräckande effekt, i år väljer man sol och värme.

Ja, det här var några funderingar. Sett över åren har Skistar gett en mycket bra avkastning, det känns nu som det bästa för tillfälligt kan vara taget. Om bokningsläget rättar till sig eller inte återstår att se. Själv har jag sålt mina aktier.

Inga kommentarer: