28 oktober 2010

Vad 9000 mammor tycker om ekonomi

Vinterdäcken är på men det blev ett dyrt kalas, vid närmare koll visade det sig att de hade gjort sitt, det blev istället köp av nya vinterdäck. En oförutsedd utgift kan man säga men nödvändig, jag vill inte halka runt på dåliga däck.

Enligt sajten Familjeliv.se som låtit 9000 mammor svar på frågor, är oförutsedda utgifter något mammor oroar sig för.

Fyra av tio mammor skulle ha problem att få fram 10 000 till en plötslig utgift, är man singelmamma är det ännu svårare, där ligger siffran på sju av tio mammor som skulle hamna i svårigheter.

Att vara ensamstående mamma är säkert tufft, 47 procent oroar sig över sin ekonomi, är man gift eller sambo är siffran 15 procent. Hur det står till med singelpapporna visar inte undersökningen men det skulle vara intressant med en jämförelsesiffra.

Majoriteten av mammorna sparar, högst upp på listan står buffertsparande, därefter resa, barnen, pension och hus. Mammorna spar också till barnen, drygt åtta av tio och när det gäller singelmammorna är siffran sju av tio, sparsummorna varierar dock.

Många mammor anser att svenska barn är bortskämda och för mycket curlade, det kan jag hålla med om till viss del. Jag frågar mig själv ibland om jag curlar för mycket både med skjutsande och ekonomiskt. Det gäller att hitta en bra balans men det är inte så lätt alla gånger.

I undersökningen framkommer också en ny trend, många mammor vill vara hemma med barnen, framförallt den yngre generationen. Kan det vara så att de själva vuxit upp på dagis och med heltidsarbetande föräldrar, därav omvärderingen? Läs hela undersökningen på Familjeliv.se.

Nu ska jag studera Hexagons rapport lite närmare, vid första anblicken ser den bra ut, vinst och orderingång ökar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När man sparar till barnen bör man låta pengarna stå på ett konto som ej disponeras av barnet när det fyller 18 år.Har av egen erfarenhet sett hur fort nåra hundra tusen slösats bort på lyxkonsumtion.
NISSE

finansmamman sa...

Ja, det gäller att tänka sig för. Det kan säkert vara frestande för många 18-åringar att använda pengarna till annat än vad vi föräldrar tänkt oss.