12 december 2011

Följer Seabased och Fortums vågkraftsprojekt

Det har varit fullt upp i helgen, som det brukar vara runt advent. Vi har haft glöggfest med släkten, bakat pepparkakor hos mormor, som alltid, men även hunnit med lite tennis och innebandy.

DN berättar att Konsumentverket vill att det ska bli lättare att jämföra priser vid köp av mobil och tillhörande abonnemang. Det är en djungel med komplicerade erbjudanden när det gäller mobiltelefoni, det är bra om det rensas upp och bindningstiden på abonnemangen kortas.

Jag betalar hellre mobilen kontant, just för att slippa bli inlåst i krångliga abonnemang med regler som jag måste lusläsa. Nu kan jag fritt välja operatör, men de fria abonnemangen är också en djungel, jobbigt tycker jag. Det är lätt att räkningen rusar iväg.

Företaget Seabased som jobbar med vågkraft, har jag följt en tid. Bolaget utvecklar system för utvinnning av elenergi ur havsvågor, intressant. Tänk vad fantastiskt om vi kan utnyttja havets vågor som en ny energikälla.

Nu har Seabased slutit ett avtal med Fortum som ska bygga världens största försöksanläggning för vågkraft utanför västkusten. Kraftverket ska kopplas till det svenska stamnätet. Faller försöket väl ut kan dörren öppnas till en ny industri.

Under första halvåret 2012 ska produktionen sättas igång av bojar, generatorer, ställverk med mera för att sedan sjösättas under året, sen följer utvärdering. Det tar alltså sin lilla tid innan vi kan se resultatet.

Seabased är en avknoppning från Uppsala Universitet, det går inte att handla över börsen, men vem vet, kanske dyker det upp i en framtid. Under tiden är jag glad att Fortum engagerar sig i vågkraft, bolaget har sedan tidigare samarbeten i Europa när det gäller vågkraft.

Det ska bli intressant att följa Seabased och Fortums vågkraftsprojekt.

7 kommentarer:

börspappan sa...

håller med om dessa helkorkade mobiler-sen har jag läst seriösa rapporter om strålning från en konstig metall i mobilerna som bryts i kongo-dom skickar ner barn i trånga gångar!

nisse sa...

Läste i tidningen för cirka tre veckor sedan att man funnit en stor fyndighet av jordartsmetaller utanför Gränna.Tidigare har endast Kina ock Kongo kunnat exportera dessa metaller,som är nödvändiga för att bygga mobiltelefoner.

finansmamman sa...

Tack för kommentarer.

börspappan sa...

vad intressant! vad är det för slags metall egentligen som dom använder?

finansmamman sa...

Det har jag inget svar på, kanske någon annan vet.

Anonym sa...

Seabased är ett mycket spännade företag och projekt. Kan man köpa aktier i bolaget?

finansmamman sa...

Inte över börsen, vänd dig direkt till bolaget.