7 december 2011

Klar med skatteplaneringen

Börsen tuffar på ganska bra den här veckan. En aktie som gått lysande är Cdon som passerar 40 kr idag. Jag utgår ifrån att det fjärde kvartalet med julhandeln är det bästa för Cdon. Det ska bli mycket intressant att ta del av kommande rapport där julhandeln redovisas.

Återstår att se om framgången fortsätter resten av året, värderingen börjar kännas en aning hög, men jag behåller mina aktier i Cdon tills vidare.

Jag är klar med min skatteplanering inför det nya året. Jag har kvittat bort mina vinster så gott det går. Faktum är att jag inte har speciellt många förluster att kvitta med, det är några futures som gått åt fel håll, men året är ju inte slut ännu, det kan dyka upp fler förluster.

Till nästa år har jag funderingar på att öppna ett investeringssparkonto och försöka mig på lite daghandel. Hur strategin ska se ut, vilka aktier jag ska handla med och hur mycket kapital jag ska satsa är något jag ska grunna på under jul- och nyårshelgerna.

Jag ska även sätta ihop en "familjefond" av enskilda aktier, som jag tycker att en familj kan ha nytta av. Jag tillämpar själv den strategin, jag köper gärna aktier i bolag som jag själv använder mig utav, till exempel Telia och Axfood. Jag hoppas hinna med detta under helgerna.

Hela familjen längtar efter sol och värme, en resa under jullovet står högt på önskelistan. I eftermiddag ska jag botanisera bland resorna och se vad som kan finns kvar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Lika undrande som jag är över att det är få kommentarer till dina senaste inlägg(kanske julstress)är jag också över att du skriver: Jag behåller mina aktier tills vidare.
Har du funderingar över att sälja ? utveckla gärna dina tankar

hälsar mojo

Signs sa...

Daghandel är svårt tycker jag, speciellt om man "till vardags" är långsiktig och har en strategi som är byggd efter det. Och det känns - speciellt i mkt turbulenta tider - som man har oddsen emot sig att lyckas med kortsiktig handel, också då man i dagens marknad faktiskt står mot kraftfulla algoritmer. Jag gör dock också mina försök, men det blir nog mest ett nollsummespel. Det ligger inte för mig helt enkelt, förmodligen krävs en annan personlighet och det känns svårt att vara skicklig på två vitt skilda saker samtidigt - spekulation och långsiktigt investerande. Men visst verkar det samtidigt finnas de som lyckas, frågan är hur många de är..

En intressant erfarenhet är att då man berättar att man har privatinvesterande som jobb så blir ofta kommentaren: "jag förstår - du sitter alltså och daytradar aktier". Så försöker man förklara att man knappt har en aning om hur man daytradar. Det har många svårt att förstå.

Istället för daytrading handlar det i mina ögon oftast om den totala motsatsen - att hålla sig från att göra några affärer alls under vissa och ibland ganska långa perioder. DET är den stora utmaningen..

finansmamman sa...

Hej,
Jag syftade på Cdon inte alla mina aktier,lite otydligt, har ändrat i inlägget.
Jag tror att kursuppgången i Cdon kan mattas när julhandeln är över,de två närmaste kvartalen blir antagligen bra, sen går bolaget in i en lugnare fas.

Till Signs,
Jag har också gjort mina försök tidigare, utan att vara speciellt framgångsrik, oerhört svårt.

En undersökning visar att 85% av alla daytraders faller bort inom sex månader,därefter droppar ytterligare personer kommer inga stora vinster, ger man upp.

Det är bra mycket lättare att vara långsiktig och swingtrader, men nu ska jag göra ett försök igen.

Jag har också fått samma kommentar som du, sysslar man med aktier på heltid klassas man oftast som daytrader. Det låter förstås roligare än att vara långsiktig.

Jag ska återkomma till mina försök som daghandlare, det kommer inte att bli varje dag.