16 december 2012

Bra att SEB skärper amorteringskraven

De senaste dagarna har vi kunnat läsa att SEB skärper kraven på amortering på bolån. Efter nyår kräver banken amortering på belåningsgrader över 70 procent, under 70 procent är amortering en rekommendation.

Det tycker jag är ett bra initiativ. Jag har svårt att förstå den lånekultur som finns idag, den känns osund. Shopping har blivit en livsstil, resor till Thailand vardagsmat och det är stor risk att många lever över sina tillgångar. Det är ju inte bara bostäder vi lånar till utan en stor del går till ren konsumtion.

SEB menar att den som amorterar på lånen bygger upp en buffert i sin privatekonomi, sett ur ett sparperspektiv är det sant. Det borde vara en självklarhet att amortera för sin egen skull.

Men det skulle vara intressant att veta vad som ligger bakom SEB:s initiativ, det är lovvärt att man visar omsorg om kunderna, men det är nog knappast hela orsaken till amorteringskraven.

Det är troligt att fler banker kommer att skärpa amorteringskraven framöver även om ingen tycks ha planer på det just nu, men det kan komma att ändras snabbt.

5 kommentarer:

Anonym sa...


Jag har också svårt och se att detta skulle vara ett plötsligt infall av förnumstighet från bankens sida. Ska man analysera det hela ska man nog utgå från att de är så illa tvungna.

Glidarn

Anonym sa...

Mycket lovvärt initiativ av Falkengren, svenska folket måste lära sig att först spara och sedan handla, detta att handla på krediter är en sjukdom vilken måste stävjas bestämt!
Bostadspriserna skall ner mycket så att det blir billigt att bo och inte vara en handelsvara!

Anonym sa...

Låntagare bör nog läsa igenom de låneavtal de har med banken, för generellt har man kommit överens med banken att banken när som helst kan kräva amortering. Bara för att man inte amorterar nu, betyder det inte att banken inte har de kraven på papper när de känner för att påkalla det.

Anonym sa...

nu man när man kan misstänka att tillgångsvärdena inte kommer stiga så mycket mera, kan det nog vara hälsosamt att åtminstonde minst amortera det belopp som ens slitage på fastigheten utgör, läste någonstans att 10kr m2 och månad kan vara en bra måttstock att höfta med.

finansmamman sa...

Tack för kommentarer!