19 december 2012

Riktigt att Ratos sänker utdelningen

Ratos genomför en storaffär, i samband med denna föreslås sänkt utdelning från 5,50 kronor till 3 kronor. Aktien har ju långsamt tickat uppåt den senaste tiden, säkert hade många hoppats på en finfin utdelning, även jag.

Men det har även spekulerats om bolaget kan behålla utdelningen, vissa av bolagen i Ratos portfölj har det kämpigt och en sänkning har hängt i luften. Nu uppdaterar Ratos sin utdelningspolicy och det tycker jag är riktigt.

Det är bättre att kunna göra bra affärer än att låsa fast sig vid en utdelning som vissa år kan vara svår att hålla. "Att avstå affärer för att behålla utdelningsnivån är helt fel" säger vd Susanna Campbell. Det måste vara en lättnad att utdelningspolicyn ändras.

Istället för att sörja över sänkt utdelning är det bättre att se framåt, det är spännande att Ratos genom förvärvet av norska Aibel ger sig in i oljeservicesektorn.

Det är en sektor som jag tror mycket på, tillväxtprognoserna ser mycket bra ut och jag tror det här kan bli en riktigt bra affär för Ratos. Den sänkta utdelningen ger också möjlighet till fler förvärv. Jag fortsätter tro på bolaget och behåller mina aktier.

Catena har fått sitt Solnaprojekt antaget av kommunfullmäktige. Det innebär att bolaget kan gå vidare med detaljerna för byggandet av nya bostäder, kontor och kommersiella  fastigheter.

Byggstarten är beräknad till 2014. Efter grönt ljus av kommunfullmäktige räknar jag med en uppvärdering av bolaget, aktien är upp något idag.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nu när vi snart kan runda av året vore det intressant att veta hur ditt portföljvärde har ändrats 2012.

Din blogg är väldigt ledigt skriven och därmed rolig att följa. Att skriva på nätet ställer annorlunda krav än annat skrivande. Du lyckas väldigt bra.

Anonym sa...

fINANSMAMMAN kan lika därna bli mamma igen haon slår inte ens index (slumpen)

SparaKlokt sa...

Hej där,

Jag själv äger Ratos B aktier och tror mycket på deras kompetens. I och för sig är det alltid bättre att ge sig in på marknader där man redan har varit, men å andra sidan så har de den kapaciteten och kompetensen att se nåt jag inte ser. Jag räds inte alls över deras köp och litar på Ratos ledning. De har visat god historik och business och affärer alltid den samma, vilken bransch du än befinner dig på. Det jag blev förvånad över är hur marknaden tolkade detta och Ratos gick ner ungefär 5%. Det tolkade jag som köpsignal och köpte på mig ännu mer :).

Anonym sa...

Onödigt skrivet...

finansmamman sa...

Till Anonym,
Tack! Jag kommer med en uppdatering av portföljens utvecklingen efter helgerna,

Till SparaKlokt,
Ja, jag resonerar ungefär som du.

Anonym sa...

Jag slog inte heller index men gick 11% plus på
mitt ISK. Så sparräntorna slog jag då med råge. By the way, måste man slå index? Santo

finansmamman sa...

Hej,
Grattis till uppgången. Nej, inte måste man slå index, över tid varierar utvecklingen på portföljen.