3 december 2012

Funderingar runt Alliance Oils preferensaktier

Så var det en ny månad och en rad inköpschefsindex redovisas. Det svenska steg något, det ser fortsatt rätt dystert ut, ganska väntat med alla varsel som varit och förmodligen kommer det fler innan det vänder.

Det är också sysselsättningsindex som pekar nedåt, medan de andra delindexen stiger om än marginellt

I EMU stiger det något mer till 46,2 i november från 45,4 föregående månad. Det pekar alltså åt rätt håll även om det är en bit kvar till skiljelinjen 50. Under tiden fortsätter börsen uppåt och jag tror vi sett en botten.

Jag är aktieägare i Alliance Oil, en resa som varit ganska guppig. Jag köpte aktierna billigt för längesedan och har mest sett placeringen som en krydda. Bolaget avser nu att emittera preferensaktier, något som blivit populärt på sistone, priset ligger mellan 250-300kr per aktie och ger en utdelning på 30 kronor om året.

Har man tröttnat på oljeinvesteringar som inte ger någon avkastning ger preferensaktierna en möjlighet till en högre avkastning.

Men det förutsätter att man tror på bolaget, det finns alltid ett riskmoment. En idé kan vara att byta sina Alliance Oilaktier till preferensaktier, alltså sälja först och köpa sen. Teckningstiden börjar den 3 december och pågår till och med 14 december.

Flera fastighetsbolag har gett ut preferensaktier, de kan kännas som ett säkrare alternativ men räntan är förstås också lägre.

Det blev ett premiäråk på längdskidor i helgen, härligt, fina spår och strålande solsken. Idag visar termometern på minus 15 grader, lite väl kallt för skidåkning, men kanske blir det en tur på eftermiddagen om tempen ger sig lite.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Efter att jag har läst några av bloggaren inlägg om Alliance Oil skulle jag inte jag inte vilja äga dem (länk: http://40procent20ar.blogspot.se/search?q=Alliance+Oil).
Har du läst vad han skriver och vad är din åsikt?

Preferensaktier tycker jag skapar en falsk trygghet för ägaren samt att de ger en begränsad kurspotential.
/Jakob

Olle Qvarnström sa...

Jag förstår inte riktigt varför man vill ge ut preferensaktier över huvudtaget... Det känns som att Alliance oil faktiskt fortsätter så som 4020 skrev i sin analys. Några få på toppen blir rika men aktiekursen kommer aldrig vända och vanligt folk kommer aldrig få utdelningar. Mamman: Vad är det du gillar med AOIL?

finansmamman sa...

Hej,
Alliance Oil är som så många andra oljebolag ett riskfyllt bolag. Många gånger får de en boom för att sedan falla tillbaka av olika anledningar, miss i prognoser, politisk oro, nyemissioner med mera. AOIL tillhör den kategorin.

Jag ser det som en fördel att bolaget verkar både upstream och downstream, produktion av råolja men även raffinaderiverksamhet.
Det är svårt att sia om framtiden, mycket hänger på oljepriset. Men bolaget har stora bevisade oljereserver,kommer att öka raffinaderiverksamheten och har ett stort nätverk av återförsäljare. AOIL har potential, men det är inget stabilt bolag.

Beträffande utdelning kan "vanligt folk" också köpa preferensaktier. Enligt vd är det möjligt att utdelning kommer att ges i framtiden även på vanliga aktier, men inget som lovas.

Preferansaktier har som du säger Jacob begränsad kurspotential, vill man åt värdestegring är det bättre att köpa vanliga aktier.

Per sa...

Alliance oil är ett riktigt skitföretag, vill man ha ett oljebolag i portföljen är British petroleum ett bra val.

Men AO passar väl den fega politiskt korrekta svenska fårskocken som tror på allt dem läser, även kulturmarxistisk lögnmedia.

Anonym sa...

Med anledning av dina funderingar kring AOILs preferensaktier kan jag hänvisa till en bra analys:
http://anothervalueinvestor.blogspot.se/2012/12/alliance-oil-och-dess-preferensaktie.html

finansmamman sa...

Tack för tipset!