27 september 2013

För hög prislapp på börsintroduktioner

Den nya börschefen Magnus Billing har lagt fram ett åtgärdspaket för att få fart på börsnoteringarna. Jag hoppas han lyckas, det har verkligen varit tunnsått med börsintroduktioner de senaste åren.

Det kan i och för sig ha sina naturliga förklaringar, börsklimatet har inte varit det bästa, finanskriser med efterföljande oroshärdar har blossat upp på löpande band.

Under flera år har bolag som börsintroducerats fått se sina aktiekurser sjunka med missnöjda investerare som följd. Ett antal bolag har varit tvungna att sänka introduktionskursen eller avbryta processen helt på grund av sviktande intresse. Många gånger har prislappen varit för hög.

Förr var det som att vinna på lotteri om jag fick tilldelning i en börsintroduktion, en kursuppgång var mer eller mindre regel.

Nu avvaktar jag alltid för att se hur aktien utvecklar sig, ofta är kursen satt väl högt och många gånger är det bättre att avvakta och gå in i aktien i ett senare skede. Här måste förtroende återskapas.

En het potatis är kvartalsrapporternas vara eller inte vara. Några storbolag har uttryckt önskemål att skära ner på antal rapporttillfällen, vilka de ser som en belastning.

Jag är glad att börschefen vill behålla kvartalsrapporterna, men då i förenklad form, jag hoppas bara att inte ribban sätts för lågt, kvartalsrapporterna är viktiga för mig.

Den här veckan kan jag glädja mig över en fin kursuppgång i solenergibolaget Etrion. Bolaget gör nu en storsatsning i Chile som det har varit prat om en längre tid och fler projekt kommer förmodligen att följa. Men det lär dröja innan vi ser resultat av investeringarna.

Spännande bolag jag ökat i lite då och då, men med tanke på den kraftiga uppgången inväntar jag en rekyl innan jag fortsätter investera i bolaget.

Trevlig Helg!

4 kommentarer:

Magnus Sandvall sa...

Håller fullständigt med dig när det gäller börsintroduktioner. Jag tror att styrelserna missbedömmer sina bolags värden ordentligt. Historiskt har de gissat för lågt, men idag gissar de på tok för högt.

Grattis till träffen i Etrion. Jag följde bolaget ett tag, men har alltid haft lite för många andra hål att stoppa pengarna i.

finansmamman sa...

Ja, det finns alltid hål att stoppa pengarna i, inte alltid så lätt att prioritera.

Anonym sa...

Hej

tack för en bra blogg!

Har du tittat på legotillverkare såsom Partnertech och Note. De lider av extremt låga värderingar (speciellt Partnertech) tillföljd av ett antal tuffa år med ibland negativa kvartalsresultat.

Intressant är dock att de nu genomfört rationaliseringar, vi ser insiderköp nu efter sommaren i båda bolagen och att Europakonjunkturen pekar lite uppåt. Med lite tillväxt kommer marginalerna gå fort uppåt.

Se värderingen på exv Partnertech baserat på estimat från Introduce:

P/S 0,11
P/E 6,7
P/EK 0,54
Marg 1,7%

Vore intressant att höra din åsikt!

finansmamman sa...

Hej,
Det är inga bolag jag studerat närmare så jag har svårt att uttala mig om dessa.