18 september 2013

Köper Cavotec

I dagarna lanseras en mobilapp, Tink, som ska ge oss en bättre överblick över vår ekonomi. Tink samlar in uppgifter från din bank och kreditkort, för att sedan kategorisera och analysera utgifterna, det går enkelt att se vart pengarna tagit vägen.

Det går även att göra en budget och till exempel bli varnad om den är nära att överskridas. Appen ska helt enkelt göra det lättare att med några snabba tryck hålla koll på hushållets ekonomi.

Men varför bakar bankerna inte in detta i sina egna appar? Då behöver jag inte lämna ut mina inloggningsuppgifter till en tredjepart som detta är. Läs gärna en intressant diskussion om säkerheten runt Tink på Computer Sweden.

När jag besökte dottern i USA visade hon mig sin amerikanska bankapp som innehöll finesser ungefär som Tink erbjuder, vid inloggning på banken fanns ännu mer uppgifter att tillgå. Jag vågar påstå att svenska banker ligger steget efter.

Jag har haft ögonen på verkstadsbolaget Cavotec en tid, idag har jag köpt aktier i bolaget som verkar i en intressant nisch, kraftöverföring i hamnar, gruvor och flygplatser. Jag ska återkomma till bolaget.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill gärna visa fram denna möjlighet.

Denna grupp är skapad så att vi alla kan vara med, för att hjälpa varandra med råd och vägledning, ock vi är nu över 1900 medlemmar !

Handeln med värdepapper måste tas på stort allvar av den enskilda investeraren, och därför har vi skapat detta forum.

Låt oss hålla god ton och se till att det finns plats för alla.

Vi hoppas att du kommer trivas och får nytta av innehållet och dialogerna här.

Du som alltid välkommen att bjuda in vänner och bekanta till gruppen.

https://www.facebook.com/groups/2349222678/

Minimalisterna sa...

Är det inte lite positivt också att det inte är någon av storbankerna som lanserar en budgetverktyg liknande Tink? Bankerna tjänar tillräckligt mycket pengar ändå och försöker på alla sätt och vis "låsa fast" sina kunder.

Bolaget Evisto har ju sedan länge ett liknande kostnadsfritt budgetverktyg som Tink nu lanserar.
Dock kan Skandiabankens kunder inte använda sig av Evisto för Skandiabanken vägrar låta Evisto komma åt transaktioner på bankens kort och konton. Säkerligen för att de vill låsa kunderna att använda sitt egna (betydligt sämre) budgetverktyg Smartbank.

Det ska bli intressant om Tink slår igenom stort. Det fick åtminstone bra draghjälp och reklam i podden Economista när de pratade budget här om dagen.

Anonym sa...

Hej! tänkte bara nämna att Skandiabanken idag erbjuder en liknande tjänst som Tink. Men de kanske inte räknas som en av storbankerna...

Bonde söker miljon sa...

Tror nog att banksekretessen hindrar bankerna från att ta in system från tredje part. Om man däremot bygger in detta i sina egna appar och system borde det inte vara nått problem så länge den enskilde personen använder det hela för sin egen skull.

Anonym sa...

Svenska banker har alltid varit efter, här är några (antika) exempel:

*Redan för 30 år sedan kunde USA-kunden SJÄLV bestämma PIN-kod till bankomatkortet
*Amerikanska banker har i 30-40 år erbjudit drive-through banking
*I samma bankautomat kunde du sätta in pengar (kontanter och checkar (någon som kommer ihåg sådana?)) som du tog ut
*Kunden har i många år kunnat välja motiv på sina kort
*Självbetjäning via inringning till bankens dator var självklart i många år innan det kom till Sverige

Andra läsare får gärna komplettera lista, den kan göras lång, mycket lång...vad sägs tex om öppettiderna på den tiden man måste gå in på bankkontoret...

finansmamman sa...

Hej och tack för synpunkter.

Ja, Skandiabanken är kanske den bank som kommer närmast med sin Smartbank.

Jag tycker inte banken "låser fast" sina kunder genom att utveckla en app med smarta budgetfunktioner. Använder jag appen har jag ju själv valt banken.