24 september 2013

Mer om Ryssland

Jag fortsätter på ämnet Ryssland då jag fått en del frågor.

Det finns ett flertal Rysslandsfonder, en bra sammanställning finns på Morningstar, där varje fond presenteras med basfakta, innehav, årlig avkastning, historisk utveckling och förvaltningsavgifter. Liknande uppgifter finns hos banker och nätmäklare.

Det finns flera börshandlade fonder, Etf:er som är inriktade på Ryssland, de flesta går att handla hos en nätmäklare, där finns också information om respektive Etf.

Ett annat sätt att exponera sig mot Ryssland är att köpa aktier i bolag på svenska börsen som har verksamhet i Ryssland, till exempel Alliance Oil, Black Earth Farming och Vostok Nafta. På Londonbörsen finns till exempel Gazprom.

Ja, listan kan göras lång, det är bara att sätta igång och botanisera. Jag gör det enkelt för mig och väljer ett index. Jag har tidigare handlat med Open End certifikat från RBS och väljer det igen, det går naturligtvis lika bra med en Etf eller fond, det är mer en smaksak.

Ett annat alternativ är hävstångsprodukter, men det är inget jag väljer i dagsläget, marknaden känns alltför osäker. Det kan gå väldigt snabbt att bli av med pengarna om marknaden går åt fel håll.

Hävstångsprodukter är heller inget jag brukar behålla någon längre tid, för mig är det endast kortsiktig spekulation. Tanken med den ryska indexprodukten är att vara långsiktig.

Ryssland har dock varit en nyckfull marknad, politisk oro och beroende av råvarupriser gör den extra känslig. Men för den som vågar finns det även möjligheter när börsen väl vänder. Efter flera års bottennoteringar är det kanske dags för uppgång?

Nu är det höst, det syns då fritidsbåtarna flyttat upp på land.

2 kommentarer:

Aktieingenjören sa...

Jag skulle nog säga att de flesta av alternativen är oattraktiva

Spartacus har skrivit om fonderna tidigare och i kommentatorsfältet finns det en mycket bra kommentar
http://spartacusinvest.blogspot.se/2013/07/rysslandsfonder.html

Direktinvesteringarna skulle jag däremot hålla mig bort ifrån. Alliance oil har ett kassaflöde som är allt annat en bra: http://anothervalueinvestor.blogspot.se/2013/06/aterbesok-hos-aoil_13.html

Och Blackearth Farming lider av ledningsproblem då man är mer kapitalister än bönder.

finansmamman sa...

Ett index ger bättre riskspridning.