11 februari 2014

Äntligen vänder Hemtex, behåller aktien

Den 1 juli i år träder nya EU- regler i kraft som begränsar antalet styrelseuppdrag för ledamöter i en systemviktig banks styrelse, jag förmodar att det gäller de fyra storbanker vi har i landet.

En person som sitter i en bankstyrelse får ha högst tre ytterligare styrelseuppdrag, är personen vd begränsas uppdragen till ytterligare två styrelseuppdrag.

Det här resulterar i en förmodligen ganska stor ommöblering i flera styrelser, inte bara i bankerna utan även andra bolag kommer att beröras. Jag ser det inte som en nackdel, utan tvärtom leder det till ökad rörelse i styrelseleden, lite nytt blod kommer in och kanske öppnas det dörrar för fler kvinnor i styrelserna.

Men vänta nu, finns det tillräckligt med kompetenta kvinnor? De anses ju vara en bristvara enligt Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup. Beklämmande, jag hoppas inte detta är den allmänna åsikten inom Svenskt Näringsliv, då lär det ta tid innan vi ser fler kvinnor på ledande poster.

Men inget ont som inte har något gott med sig, Jens Spendrups uttalande gör att fokus åter sätts på antalet kvinnor i ledande positioner och kvoteringsfrågan är åter på tapeten. Själv är jag emot kvotering.

Till något helt annat. Idag glädjer jag mig åt en stor uppgång i Hemtexaktien, äntligen visar bolaget positivt resultat och finns på vinnarlistan idag. Jag köpte aktier i bolaget för ett år sedan, små sundhetstecken började visas och omstruktureringen har nu gett resultat. Jag tror Hemtex kan fortsätta sin positiva trend och behåller mina aktier tills vidare.

Det börjar dra ihop sig till OS och skidor, det får bli börs parallellt med skidor. Egna skidturer har det blivit dåligt med på sista tiden, barmark, plusgrader och fåglar som drillar, det känns mer som vår.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Våra "systemviktiga banker" är nog betydligt fler än de fyra stora, men exakt var gränsen går, vet jag inte.

Erik sa...

Nya EU regler: Som begränsar antalet styrelseuppdrag för ledamöter. Jag tycker det är bra det.

finansmamman sa...

Hej, jag har inte hittat någon definition av "systemviktig bank", verkar oklart än så länge.