10 februari 2014

Tecknar Doxa, igen

För några år sedan gjorde jag en liten investering i medicinteknikbolaget Doxa som verkar inom dentalbranschen. Bolaget hade just skrivit avtal med världens största dentaldistributör och framtiden såg mycket ljus ut.

Men sen hamnade bolaget i trubbel, försäljningen tog inte fart och investerare lämnade bolaget, men efter ett antal nyemissioner, rekonstruktion 2012 och ändrad försäljningsstruktur har bolaget äntligen fått upp farten.

För en tid sen var jag och lyssnade på Doxas nya vd som gav en bra bild av dagens Doxa.

Bolaget utvecklar, producerar och säljer dentala biokeramiska produkter. Verksamheten baseras på en ny typ av dentalt material Ceramir, ett dentalcement  med nanostruktur.

Huvudprodukten Ceramir Crown & Bridge används till att permanent cementera kronor och broar. Fördelarna och det unika med Ceramir är att materialet integreras med tanden, risken minskar för besvär som ilningar, spänningar och syraangrepp.

I USA har Doxa sin största marknad som står för 95 procent av försäljningen. Sedan bolaget lade om sin marknadsföring och bland annat deltar i utbildningsseminarier för tandläkare har försäljningen ökat med runt 15 procent varje månad under 2013.

Flera stora tillverkare av tandkronor har nu fått upp ögonen för Doxas produkt och världens största dentallaboratorium, Glidewell Laboratories rekommenderar nu sina kunder att använda C&B för cementering av deras tandkronor och bryggor. Naturligtvis otroligt viktigt för Doxa att ha krontillverkarna som samarbetspartners.

Nu genomför bolaget ytterligare en nyemission i samband med listning på First North. Kapitalet ska bland annat användas för ökade marknadsaktiviteter, etablering på nya marknader och produktutveckling.

Emissionen är riktad men även öppen för nya aktieägare, teckningstid 6 februari - 24 februari. Prospekt och mer information finns på Doxas hemsida för den som är intresserad.

Som med många småbolag är risken hög, försäljningen kan stanna av, konkurrenter kan dyka upp, kapitalbrist kan uppstå osv.

Trots riskerna ser jag ändå potential i bolaget. Doxa har en färdigutvecklad, godkänd och registrerad produkt i Europa och USA. Jag fortsätter tro på bolaget och tecknar mig i emissionen, men jag räknar med fler nyemissioner i framtiden.

6 kommentarer:

Signs sa...

spännande litet bolag, ska följa det. Men vågar inte vara med i emission i dagsläget. Dels beroende på andra investeringar men tycker priset är lite i överkant och har en känsla det är bättre att avvakta och att det ser rätt troligt ut att det blir fler emissioner.

finansmamman sa...

Hej, nej, svårt att vara med överallt, det finns många små intressanta bolag.

Kalle Kr sa...

hoppas att ingen av dina läsare placerar pengar i doxa efter din annons o gör egen dd innan. Finns många problem med doxa imo, Den typ av ceramer som man säljer är inte så "unikt" som man försöker påskina imo - visst man skriver om konkurrens i två rader i prospektet men ärligt talat det borde vara en sida...

finansmamman sa...

Hej, det är naturligtvis viktigt att läsa prospektet och göra sin egen bedömning. Det är inte riskfritt på något sätt att placera pengar i Doxa. Jag ser det som en krydda i portföljen.

Anonym sa...

Stark Varning! Inte unikt.Här finns inte på långa vägar den potential som prospektet ger intryck av. Varnade redan för många år sedan för herr Hermanssons första Doxaprodukt - ett fiasko i fyllningsmaterialbranchen! När de stora bjässarna i dentalbranchen (3M, Kerr Sybron etc)inte vill vara med är detta en varningsklocka i sig.

finansmamman sa...

Tack för varningen, helst ska man nog vara i branschen för att kunna bedöma riskerna.