17 februari 2014

SBAB undrar vilken ränta jag har på mina sparpengar

Oj,oj, vilken guldhelg, Sverige skidar in medaljer på löpande band, fantastiskt och vilken spänning det bjuds på. I veckan ser jag fram emot några spännande hockeymatcher, redan idag damhockey om jag inte tar fel.

Jag har fått brev från SBAB som undrar vilken ränta jag har på mina sparpengar. SBAB erbjuder 1,95 procent i ränta från första kronan, fria uttag och insättningsgaranti.

I samma veva annonserar Landshypotek om sitt sparkonto som ger 2 procents ränta med samma villkor, när sparbeloppet överstiger 100 000 kronor ges en högre ränta 2,15 procent.

För oss sparare är det välkommet med aktörer som sätter press och utmanar storbankerna med högre ränta, jag hoppas övriga banker antar utmaningen.

Själv är jag kund i flera banker av olika anledningar, men jag undviker små, för mig mer eller mindre okända institut trots högre ränta, en del känns helt enkelt för osäkra. Jag uppskattar friheten att snabbt och enkelt kunna flytta pengar mellan olika konton utan krångliga regler.

Sparkonton med bindningstid och högre ränta är något vi har använt när vi sparat till våra barn, pengarna har inte behövt vara tillgängliga omedelbart och vi har använt olika löptider beroende på hur räntemarknaden sett ut. På så sätt har det blivit några extra tusenlappar på sparkontot genom åren.

Nu är barnen stora, dottern är myndig och om några veckor även sonen. Ansvaret börjar för den egna ekonomin och snart får vi kvitto på om vi lyckats förmedla ett sunt ekonomiskt tänkande, hoppas det!

På sajten Compricer.se går det lätt att jämföra bankernas sparränta och villkor.

Den här veckan är det sportlov för oss i den här delen av landet, men denna gång blir maken och jag ensamma hemma, sonen har åkt till Åre med ett gäng kompisar och ja, dottern befinner sig på andra sidan Atlanten. Lika bra att vänja sig, men jag är lite avundsjuk på sonen som får känna på riktig vinter.


9 kommentarer:

Erik sa...

Idrottshistoria & medaljregn trevligt. Vi har SBAB de är bra, har du ett lån också så får du 2,2procent i ränta från första kronan
på ditt sparkonto om jag inte tar fel.

Anonym sa...

Spiltan Räntefond Sverige har avkastat 3,16% det senaste året. Pengarna är tillgängliga på tre dagar. Varför är detta inte ett alternativ?

Mathias sa...

Sponsrat inlägg, eller?

mojo sa...

Ser mest att det är lättanvändliga nischbanker - Ett bankID är allt som krävs numer för inlogg/insättning/uttag.
Finns en del institut/banker som använder sig av blanketter per post för in- el uttag. Trenden verkar dock gå mot att ett bank-ID räcker.
Storbankerna bör se upp
Skamligt med deras inlåningsräntor a 0,5- 0,10.
Nej fy fy

finansmamman sa...

Hej, Spiltan räntefond är ett utmärkt alternativ, nu syftade jag just på sparkonton.

Till Mathias, jag skriver inte sponsrade inlägg.

Ja, det verkar bli allt enklare att starta upp ett nytt sparkonto, det sätter press.

claes johnsen sa...

Jag blev förbannad på svenska banker och hittade norwegian bank (reklam nu...?) med fria uttag, 2,35% ränta, bankgaranti i norge är ca 2,2 milj. Hittar inga speciella nackdelar för min del där.

finansmamman sa...

Hej,upptäckte också Norwegian bank när jag bokade en resa med flygbolaget. Kan nog bli en konkurrent, vad jag förstår lägger de heller inte på valutaväxlingsavgifter på sitt kreditkort, lite otydliga uppgifter.

JvonA sa...

när jag stegade in på handelsbanken för 40 år sedan med en rätt saftig summa lade de upp tre konton där jag kunde flytta till högre ränta mot högre bindning. sparkonto-kapitalsamlingskonto-kapitalkonto.
räntorna var skyhöga på den tiden.
så enkelt det var att bli miljonär...

finansmamman sa...

Hej, ja, nu är det svårt att spara ihop pengar. Förr gick det även att förhandla sig till bättre sparränta, verkar betydligt svårare nu.