24 februari 2014

Tankar runt Scania, Elekta och Facebook

Det blev ett litet längre uppehåll än jag tänkt mellan inläggen på bloggen, men jag har åkt på en riktig dunderförkylning och datorn har fått vila. Som tur var har OS pågått, lagom tidfördriv för ett värkande huvud, men nu är jag i alla fall på bättringsvägen.

Mycket har hunnit hända under de sista börsdagarna, bud på Scania, Elekta vinstvarnar och Facebooks spektakulära köp av Whatsapp för den hisnande summan 19 miljarder dollar, otroligt. Undrar om jag tycker likadant om låt säga fem år, det kanske visar sig att köpet är helt rätt.

Jag är själv användare av Whatsapp, använder appen när jag skickar meddelanden och foton till bland annat dottern i USA, det är gratis via internet och jag kringgår kostnaden för vanliga sms och mms, suveränt.

Hoppas inte Facebooks köp medför några stora förändringar, då tror jag i så fall att många flyttar till andra gratisappar för meddelanden.

Jag undrar därför om Facebook verkligen är rätt ute med köpet, teknikutvecklingen går ju med rasande fart och jag tror inte användarna är speciellt lojala om bättre alternativ dyker upp.

Elekta vinstvarnar och kursen har backat en hel del, jag behåller mina aktier då placeringen är långsiktig. Det är möjligt att jag köper fler aktier för att snitta ner kursen, förmodligen kommer ändrade riktkurser från analytiker som kan dra ned kursen ytterligare, det kan vara ett bra köpläge.

Fortsätter problemen för Elekta under längre tid, tar jag naturligtvis investeringen under omprövning, men just nu har jag inga planer på att sälja.

Det ska bli intressant att se om budet på Scania går igenom, 200 kr per aktie anses av många som ett bra bud, frågan är om det kan komma att höjas. Inget jag behöver fundera över, jag äger inga Scaniaaktier, men för den som gör det kan det vara ett knepigt beslut, ta hem vinsten idag eller hoppas på ett högre bud.

Jag tycker det är mest tråkigt om bolaget köps ut från börsen och på sikt försvinner från Sverige, men det är kanske att vara för känslomässig.

7 kommentarer:

Bonde söker miljon sa...

Behåller också mina Elekta. Tror det vi ser nu är av tillfällig karaktär. Valuta och förskjutna leveranser är ju inte kul, men orderingången ser stark ut och Elekta är i grunden ett bra bolag. Vi får hoppas att det kan vända väldigt snart.

Pia-67 sa...

Plockade hem vinsten från Scania igår, känns bra :-) Har tänkt sälja flera gånger tidigare men är glad att den rusade upp igår och försäljningen blev av...
Vinsten hamnar nog i Dignitana...de lockar med en ev utdelning i år.

finansmamman sa...

Hej,
Till Bonde, ja, vi hoppas på en snabb vändning.

Till Pia,
Grattis, ett stort kurslyft. Dignitana är ett spännande bolag.

Sven-Olof Svensson sa...

Morrn morrn Finansmamman!

Det var länge sen Du skrev nåt om Ellen. Håller det på att gå åt skogen?

finansmamman sa...

Hej,
Jag ska återkomma till Ellen, den senaste rapporten gjorde ingen glad. Hoppas ny ledning och omorganisation kan få fart på försäljningen, men en nyemission rycker nog närmare.

Svante1 sa...

Synd att du inte har Scania i portföljen...det har jag..väntar på fina budet på 200.Synd för Sverige att tappa ytterligare ett fint bolag men man är väl sig själv närmast !!

finansmamman sa...

Hej, jag hade gärna haft Scania i portföljen, vilket kurslyft!