19 maj 2014

Köper Raysearch och C-RAD

För en tid sen köpte jag aktier i strålterapibolaget Elekta som säljer strålmaskiner, ingen investeringen som har betalat sig ännu, men jag ser placeringen som långsiktig.

Jag tecknade mig också för aktier i ScandiDos som verkar inom samma område, men här handlar det om kvalitetssäkring. Bolaget utvecklar, marknadsför och säljer produkter för kvalitetskontroll vid avancerad strålbehandling av cancer.

Nu har jag kompletterat med en mindre investering i Raysearch och C-RAD, båda bolagen verkar inom samma sfär.

Raysearch utvecklar avancerade dosplaneringssystem för strålbehandling, med stor träffsäkerhet anpassas dosen till varje enskild patient och effektiviteten ökar vid strålbehandlingen. Raysearch är världsledande när det gäller mjukvaruprodukter inom strålterapi och finns på cirka 2500 kliniker i 65 länder.

C-RAD säkerställer hög precision vid strålning. Tumörens position lokaliseras exakt och övervakas genom hela behandlingen och stråldosen kan i sin tur levereras med hög precision.

Både Raysearch och C-RAD har börjat året bra med ökad orderingång. Jag tror på ökad tillväxt för alla fyra bolag, cancer ökar dessvärre och bolagen kommer att behövas under lång tid.

Vi blir allt äldre och i takt med att fler länder får bättre ekonomi kommer mer pengar att läggas på sjukvård. Än så länge är strålbehandling koncentrerad till Europa, USA och Japan. Det finns alltså stora tillväxtområden, till exempel Kina.

Det positiva är att idag överlever nästan två av tre cancerpatienter och ovanstående fyra bolag kan bidra till ökad överlevnad. Läs gärna tidigare inlägg om Elekta och ScandiDos.

4 kommentarer:

hankman84 sa...

Jag har Stockpickers Newsletter och de har sålt av Raysearch efter den stigit mycket redan då de sålde på 30. Den är ju på drygt 40 nu vad jag vet. Blir lite överraskad av att du köper nu, är det inte lite halvdyrt? och risk för rekyl?

finansmamman sa...

Hej,
Jag ser placeringen långsiktigt och gör en annan bedömning än Stockpicker.

Anonym sa...

Intressanta och kloka val båda bolagen. Dock lite undrande över varför du inte samtidigt köper Micropos (MPOS), med tanke på att deras teknologi är i realtid på tumören, medans C-Rads teknologi är en position bedömd från patientens läge jämfört meden röntgenbild som togs vid ett tidigare tillfälle.

finansmamman sa...

Hej,
Jag kommer förmodligen att lägga till Micropos i portföljen intressant bolag. Jag har följt bolaget länge, min man är aktieägare sen flera år tillbaka.