26 maj 2014

Minskar placeringar i fastighetssektorn


Vitec har gjort en riktad emission genom en så kallad book-building. Emissionen blev fulltecknad och teckningskursen sattes till 105 kronor per aktie. Totalt emitteras 450 000 nya aktier och Vitec tillförs drygt 45 miljoner kronor.

Det gör att bolaget kan fortsätta sin expansion och jag gissar att nya förvärv väntar bakom hörnet. Emissionen medför en viss utspädning av aktierna, dock relativt liten. Intresset var mycket stort, ett gott tecken att fler tror på bolaget.

Idag överraskar Getinge igen genom att ställa in kapitalmarknadsdagen imorgon, det är ny information från FDA som spökar. Det här kan nog bli en riktigt dyr historia, men Getinge har också tagit höjd för kostnader, frågan är om det räcker. Jag inväntar mer information och behåller Getinge tills vidare.

Six News har gjort en sammanställning över fastighetsbolagens räntebördor efter Di:s uppgifter om eventuellt begränsat ränteavdrag, där toppar Tribona följt av Diös, Klövern, Kungsleden, Fast Partner och Corem Property.

Bolag med låg belåningsgrad är Huvudstaden och Heba. De nynoterade fastighetsbolagen Hemfosa och D Carneige finns inte med på listan.

Det är ju inte alls säkert att förslaget går igenom, men ändå bra att ha i bakhuvudet. Det är också mycket möjligt att fastighetsbolagen finner andra vägar för att sänka kostnaderna så att lönsamheten kan bibehållas.

Oavsett om förslaget går igenom eller ej kommer jag att minska mina placeringar i fastighetssektorn.

8 kommentarer:

Signs sa...

tycker runt 170 kr för getinge är nog intressant för att jag ska skaffa mig ett innehav igen. Jag följer DidnerGerges exempel och köper. (de köpte ju nyligen för en halv miljard).

Vitec är ett grymt fint litet bolag. Med all sannlikhet kommer de växa till ett miljardföretag var det lider.

Tänkm när jag investerade i dem för första gågen på Innovationsmarknadens tid så omsatte de runt 10M om jag minns rätt. Inte ofta man hittar såna guldkorn. Letar verkligen efter nya liknande case men det är svårt

Jag har sålt en mindre del Vitec men den stora delen kommer jag sitta kvar på i minst 5-10 år till.

Anonym sa...

Finansmamman skrev för en tid sedan att Getinge var på väg mot 200 kr.

Nu baissas fastighetsaktierna. Starkare köpsignal får man leta efter.

finansmamman sa...

Hej,

Till Signs,
Ja, det är ett bra pris för Getinge, övertygad om att de löser problemen. Har också funderingar på att minska lite i Vitec. Svårt med guldkorn, det tar ju väldigt lång tid innan resultatet syns, ta Biogaia t.ex 10-15 år.

Till Anonym,
Nejdå, jag är inte negativ till fastighetssektorn. Jag har däremot ett stort innehav av fastighetsaktier i olika bolag och avser därför att minska något.
Beträffande Getinge tror jag ledningen reder upp situationen.

Anonym sa...

Inlägget om fastighetsaktierna var nu inte vinklat gentemot ett för närvarande stort innehav utan snarare som en direkt reaktion på eventuella begränsningar av ränteavdragen. Det tycker jag är ett sätt att lägga ut dimridåer (vad nu det ska tjäna till).

Frågan är om det är Getinges ledning eller FDA som är situationens herrar med "möjlighet att styra upp"?

Sedan kan man säkert fundera över vilken ledning inom Getinge som ska reda ut situationen - nuvarande eller ny?

Anonym sa...

Enligt Di ska Hemfosa vara en av de som 'drabbas' av ränteavdraget...

finansmamman sa...

Hej,
Jag har i ett tidigare inlägg skrivit att jag avser att minska i fastighetssektorn p.g.a stort innehav, men det framgår inte i inlägget som du påpekar. Jag ska försöka vara tydligare i framtiden. Men eventuella begränsningar av ränteavdrag tror jag kommer att påverka bolagen negativt.
Oavsett ledning i Getinge måste den uppkomna situationen lösas.

Anonym sa...

Ja, men frågan är till vilket pris och vad händer med aktiekursen?

finansmamman sa...

Vi får invänta mer information, men kortsiktigt pressas nog kursen och det kan ta tid innan situationen är uppredd.