26 november 2014

Inspirerande kväll med Castellum

Igår var jag på en trevlig aktieträff arrangerad av Aktiespararna och fastighetsbolaget Castellum. Rubriken löd "Vad händer i Uppsala"? Det var ovanligt mycket folk, men så hade även kommunstyrelsens nya ordförande Marlene Burwick och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren bjudits in, jag gissar att de drog.

Men först fick vi lyssna till vd Henrik Saxborn som presenterade Castellum. Det är ett av Sveriges största fastighetsbolag, värdet uppgår till cirka 40 miljarder kronor och består av kommersiella fastigheter som till exempel kontor och lagerbyggnader.

Fastigheterna finns inom fem tillväxtregioner och ägs och förvaltas av helägda dotterbolag med lokal närvaro, varav Aspholmen är ett som jag känner till eftersom det verkar här i stan. Men att de gjort så många ombyggnationer i stadskärnan visste jag inte, det är nog dags för en tur runt stan. Och mer är på gång, Uppsala växer så det knakar.

Vd berättade att Castellum har en låg finansiell och operativ risk, balansräkningen är stark och bolaget strävar efter en belåningsgrad under 55 procent. Tillväxtmålet är satt till minst 10 procent per år och hittills har förvaltningsresultatet höjts varje år.

Under tio år har aktien totalavkastat i snitt 12 procent, på tre år 14 procent och under den senaste ettårsperioden som varit exceptionellt bra hela 25 procent.

Kvällen avslutades med en utfrågning av kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick ledd av Stig-Björn Ljunggren. På ett lättsamt sätt fick vi ta del av tankar runt Uppsalas framtid, vilka utmaningar och möjligheter som finns.

Det kommer att byggas en hel del och det är förstås något som bygg- och fastighetsbolagen kommer att dra nytta av. Jag tror att Castellum har identifierat Uppsala som rätt plats att växa på.

För ögonblicket är jag nöjd med de fastighetsinvesteringar jag har, men kvällen var inspirerande och Castellum kan vara ett alternativ i framtiden.

12 kommentarer:

SparaKlokt sa...

Kommer du själv att investera i Castellum??

finansmamman sa...

Inte just nu.

Aktieturken sa...

Jag äger en del Castellum....

Aktieräven sa...

Fastighetsbolag kan vara lite svåranalyserade. Någon som vågar sig på en tre-i-topp lista?

Anonym sa...

Framkom något om Castellums planer kopplat till Uppsala?

Bjuder på:
http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Fastigheter/Castellum/Nyheter/2014/Castellum-Utvarderar-tillvaxtsatsning-i-Kopenhamn---VD-Briggen/

finansmamman sa...

Hej,
Ja, till- och ombyggnad av Sparbankshuset och i Boländerna ska huset där OnOff huserade byggas om, ÖB är en ny hyresgäst.

Anonym sa...

Tack, bra nyheter.
Jag kan inte Uppsala men "Sparbankhuset" är väl centralt och Boländerna är ett "närytterområde" där Ikea och andra företag bedriver handel.

Till och ombyggnad betyder större och ljust och fräscht när folket lånar pengar av Swedbank och åker ut och handlar billiga basprodukter på ÖB (efter billig lunch på Ikea) och ÖB och Swedbank som hyresgäst låter som en bra hyresgäster.
Sitter nöjd med Castellum.
/John

finansmamman sa...

Ja, bra hyresgäster. Ett annat projekt är nybyggnad av lokaler till Posten. Mycket på gång i Uppsala.

Anonym sa...

Hej vad tror du om fastighetsbolag så som Fabege AB, vilka aktier är värda köp inom den branschen?

finansmamman sa...

Hej, Fabege är ett stabilt och bra fastighetsbolag med intressanta projekt i bland annat Arenastaden.

Anonym sa...

Jag har SEB Globalfond, men ser att alla bankens globala fonder gått riktigt bra, vissa till ganska låg risk dessutom. Varför Skagen Global, de har inte ens gjort något bra på länge?

finansmamman sa...

Hej,
Håller med om att Skagen Global haft medioker avkastning den senaste tiden, eventuellt blir det byte.