28 november 2014

Uppåt för RaySearch

Elekta har rapporterat och det blev ingen munter läsning, något jag i och för sig var förberedd på, men naturligtvis hade jag önskat bättre siffror. Tillväxtprognosen sänks från 7-9 procent till 4 procent och resultatet förväntas öka med 6 procent, tidigare låg prognosen på 10 procents ökning för räkenskapsåret 2014/15.

Marknadstillväxten är lägre än väntat och flera order har skjutits på framtiden. Det leder till att ytterligare besparingsåtgärder sätts in hos bolaget.

Nu återstår att se om försenade order kommer in under kommande halvår eller är det helt enkelt så att Elekta tappar marknadsandelar? Jag har svårt att tro att marknaden för strålbehandlingar försämras, däremot kan säkert en tillfällig avmattning ske.

Aktiekursen ser ut att var tillbaka runt 75 kronor idag. Jag behåller tills vidare mina aktier i Elekta.

Desto bättre var resultatet för Raysearch som utvecklar avancerade dosplaneringssystem för strålbehandling. Bolaget rapporterar både ökad omsättning och resultat, under det tredje kvartalet uppnåddes försäljningsrekord för dosplaneringssystemet RayStation.

Raysearch är världsledande när det gäller mjukvaruprodukter inom strålterapi och finns på cirka 2500 kliniker i 65 länder.

Just nu känns Raysearch mer spännande än Elekta. Raysearch har samarbetsavtal med de stora marknadsaktörerna inom området, till exempel Varian, Nucletron, IBA och Philips. Efter en mycket bra rapport och fina framtidsutsikter funderar jag på att öka på innehavet i Raysearch.

Nu ska adventspyntet fram, det lyser redan i grannarnas fönster.

Trevlig helg!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Betr Elekta skriver Finansmamman: " Tillväxtprognosen sänks från 7-9 procent till 4 procent och resultatet från 10 till 6 procent."

Ett resultat kan inte uttryckas i procent!

Anonym sa...

Klart det kan, resultatet 10 till 6 är -40%
/John

Anonym sa...

Det här verkar bara bli värre. Nu börjar John dessutom räkna procent på procenten.

Ett resultat uttrycks i kronor(pengar). Sätter man däremot resultatet i relation till något - förslagsvis försäljningen - får man ett procenttal. Exempelvis bruttomarginal.

Att skriva att resultatet sänks från 10 till 6 procent vittnar därför om okunnighet.

finansmamman sa...

Hej,
Jag har förtydligt inlägget. Tack för påpekandet.

Maja sa...

Tack för mycket intressant blogg!

Har en fundering som aktierookie: hur göra om jag vill investera i bolag som inte är börsnoterade - finns det något sätt att ändå satsa pengar på kort som man tror starkt på?

finansmamman sa...

Hej,
Det finns bolag på börsen som har onoterade bolag i sin portfölj, flera investmentbolag t.ex. Ratos och Investor. Du kan även titta på Alternativa Aktiemarknaden, handlas dock ej dagligen. Sen finns fonder förstås.
Är du intresserad specifikt av ett bolag kan du kontakta bolaget direkt.
Men det kan vara svårt att sälja aktier som inte handlas över börsen. Viktigt att tänka på.

Maja sa...

Tack snälla för snabbt svar!