24 november 2014

Varför denna brådska vid börsnoteringar?

Det har inte blivit så mycket gjort de senaste dagarna, jag har mest försökt kurera mig på bästa sätt och idag känns det äntligen lite bättre.

Jag fick mig en liten post tilldelad i Lifco via Avanza, 50 stycken som jag redan sålt. Det är möjligt att jag får tilldelning via andra banker också, men jag har ännu har inte sett till några aktier på övriga depåer.

Som jag skrivit tidigare har jag svårt att förstå denna brådska med noteringsdatum. Knappt hinner anmälningsperioden gå ut innan aktien sätts på börsen. Medan kursen rusar som i fallet Lifco står jag bredvid och vet inte om eller hur stor tilldelning jag fått, ska jag köpa fler aktier eller inte?

Tidsperioder står i och för sig tydligt på anmälningssedlarna, men det vore önskvärt att skjuta börsnoteringen några dagar framåt.

I dagarna noteras Thule och det är samma visa där, bråttom, bråttom. Jag tecknar inte Thule, inte heller något av de övriga bolag som finns ute för teckning just nu, de känns helt enkelt inte tillräckligt intressanta. Men så länge den goda börstrenden består lär det dyka upp fler noteringar, där kan säkert finnas ett och annat guldkorn.

Just hemkommen från USA noterade jag full kommers i butikerna där, trängsel nästan som på Black Friday, kanske är det julshoppingen som tjuvstartat.

Jag tycker mig också se en sundare trend, läsk får ge vika för juicer och snabbmat finns numera i form av salladsbarer. McDonalds och Coca-Cola är inga aktier jag skulle satsa på i nuläget, även om de också försöker erbjuda sundare alternativ.

Sen finns förstås Starbucks, efter att ha druckit hotellets lankiga frukostkaffe blev ett besök på närmaste Starbucks nödvändigt för att starta dagen med en riktig kopp kaffe. Ofta blev det ett besök på eftermiddagen också.

Om Starbucks är köpvärt eller inte låter jag vara osagt, jag är inte tillräckligt insatt, men kaffet är garanterat gott.

8 kommentarer:

Utdelnings91an sa...

Intressant iakttagelse gällande läsk och Coca-Cola. Själv har jag Coca-Cola i portföljen och tror att även om läskdrickandet kan komma att gå ner framöver tror jag att dem kan anpassa sortimentet och erbjuda precis som du nämner alternativa drycker.

Tack för en bra blogg!

Aktienovisen sa...

Håller med Utdelnings91an och tror att ett företag i Coca-Colas storlek har tillräckligt med styrka för att kunna följa med marknadens trender om det behövs. Jag tror dock att det är en fin affär att investera i nåt bolag som är mer hälsoinriktade än coca cola :)

Anonym sa...

Angående Coca Cola så har de ett stort utbud av juice.Gå gärna in på deras Amerikanska hemsida och titta efter.Fuze kan jag verkligen rekommendera.

Anonym sa...

Hej Finansmamman hur tänker du kring preferensaktier i Hemfosa?


Signs sa...

appropå sund man så är två riktiga snabbväxare i Sverige Risenta och Kung Markatta. Fina tillväxtbolag i en mkt intressant nisch. Hade gärna investerat i dem, synd att de inte är noterade..

Anonym sa...

Coca Cola är inte bara Coca Cola utan 17 olika brands varje värt mer än en miljard dollar..... Bolaget har också höjt utdelningen 52 år i rad och har en enorm anpassningsförmåga och styrka. En ganska oinsatt iakttagelse av Finansmamman.

Anonym sa...

Appropå noteringar, hur ser du på Np3

finansmamman sa...

Hej,
Inget tvivel om att Coca-Cola har stora muskler och annat än läsk i sortimentet, men nog tycker jag att det osunda sortimentet överväger än så länge. Men fler och fler juicer dyker upp vilket är positivt.

Preferensaktier kan vara intressant för den som söker hög utdelning, men de är inte riskfria och det finns ingen garanti för att utdelningen kommer att betalas ut. Dock känns risken begränsad i fastighetsbolagen.

NP3 kan vara intressant, men jag avvaktar tills bolaget är noterat. Positivt att bolaget har satt ett fast introduktionspris.

Risenta och Kung Markatta, kanske är det möjligt att vi får se bolagen på börsen framöver?