9 april 2015

Fått brev från Skandia

Oj,oj vilken uppgång för de båda nätmäklarna Avanza och Nordnet idag, höjda riktkurser drar upp kursen. Men det är ingen måtta på uppgång, inte bara i nätmäklarna utan även andra aktier tar stora kliv uppåt.

Börsklimatet är minst sagt gynnsamt och minsta lilla positiva nyhet drar upp kurserna. Ja, ibland behövs inte ens nyheter för att få kurserna att rusa, framförallt i små så kallade förhoppningsbolag spekuleras det kraftigt.

Det är naturligtvis glädjande att kurserna går upp, men scenariot påminner om tider innan en kraftigare rekyl, börsen är euforisk. Men denna eufori kan vara en lång tid eller ta slut imorgon, det är ju ingen som har facit, under tiden gäller det att vara vaksam och inte bli fartblind.

Jag har fått brev från Skandia som berättar hur det går för min privata pensionsförsäkring. Det var längesedan jag slutade spara i den, men pengarna är ju inlåsta tills det är dags för pension. På gott och ont skulle jag vilja säga.

I och med att pengarna är inlåsta finns de kvar vid pensionen, jag behöver inte bli frestad att nalla av pengarna. Men när det stormade som värst runt Skandia hade jag gärna sett att jag kunde ta ut pengarna eller åtminstone byta bolag.

Skandia berättar att de senaste tio åren har den genomsnittliga försäkringen totalavkastat cirka 6,5 procent per år, helt ok. Sen 1 september 2014 är återbäringsräntan 12 procent, hur länge den räntan kommer att hålla står skrivet i stjärnorna, men jag hoppas förstås på fortsatta framgångar i förvaltningen.

Idag finns många andra alternativ till den traditionella pensionsförsäkringen, jag hade nog valt att spara själv i enskilda aktier och breda fonder på ett investeringssparkonto, ISK, märkt pension.

Men det gäller att ha karaktär att inte använda pengarna innan pensionen, det kan vara svårt om pengar behövs till annat under livets gång. Att låsa in pengarna är som sagt på gott och ont.

Nu ska jag byta datorn mot allsvensk fotboll på tv.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Snabba affärer och förhoppningsbolag verkar var på modet nu. SOBI t.ex. verkar vara en typisk tradingaktie, men är inget för den vanliga spararen.

finansmamman sa...

Ja, marknaden tycks bli alltmer kortsiktig.

petrusko sa...

Tjena,
Är det en IPS du har hos Skandia ska du kolla med Avanza och Nordnet om de har kvar erbjudandet att de står för flyttkostnaden till dem. Jag flyttade min från Swedbank till Avanza förra året och Avanza betalade den dyra flyttavgiften Swedbank tog ut.

Nu har jag Bla Castellum och H&M mm i min IPS som går som tåget.

Mvh petrusko

finansmamman sa...

Hej,
Tack för tipset!