17 april 2015

Tecknar Tobii

Så blev det äntligen klart att teknologibolaget Tobii ska börsintroduceras. Ett mycket intressant bolag som jag följt en längre tid.

Tobii är världsledande när det gäller eyetracking, en teknologi där datorer styrs med ögonrörelser. Bolaget är indelat i tre olika områden, inom Tobii Dynavox finns kommunikationshjälpmedel som till exempel hjälper personer med talsvårigheter att kommunicera.

Det andra området Tobii Pro riktar in sig på forskning och undersökningar i mänskligt beteende, till exempel hur vi beter oss i butiken och hur vi läser på produkterna, hur vi läser en webbsida och ser vi annonserna på webbsidan.

Det tredje området är Tobii Tech som fortsätter utvecklingen av eyetrackingteknologin och letar nya användningsområden, det kan vara inom spelindustrin, medicinsk utrustning och fordon. Just nu gör bolaget en satsning på spelmarknaden som ser ut att falla väl ut.

Det finns troligtvis tillväxtpotential i bolaget då eyetracking är applicerbart inom många områden. Med en börsintroduktion och nyemission ökar möjligheterna för att fortsätta utvecklingen av bolaget.

Risker finns naturligtvis, konkurrenter kan dyka upp och än så länge går bolaget med förlust, även om de två förstnämnda affärsområdena visar vinst. Men jag ser mer till tillväxtpotentialen som finns och tecknar mig för aktier, priset ser dessutom hyggligt ut.

Anmälningstiden är 14 april-22 april och noteringsdag är 24 april. Den som är intresserad kan läsa mer i prospektet på 168 sidor. Nu hoppas jag på tilldelning. En del tunga ägare som Investor borgar också för kvalité.

Trevlig Helg!

13 kommentarer:

Stefan Thelenius sa...

Tror tyvärr att tilldelningen blir snål (om någon?). Jag har tecknat både på Nordnet och Avanza i sammanlagt 4 konton.

Har inte läst någon negativt om bolaget och introduktionen än...

Anonym sa...

Är Investor verkligen en tung aktieägare?

Anonym sa...

Själv blev jag närmast mörkrädd efter att ha läst prospektet.

Du redogjorde i din redovisning av den egna investeringsstrategin för vikten av en kompetent ledning. Hur värderar du Tobii:s VD och dennes track-record?

Anonym sa...

Du skriver "En del tunga ägare som Investor borgar också för kvalité." Jag hittar inte någon uppgift i prospektet som visar att så är fallet.

Ekonomikoll sa...

Har ännu inte bestämt mig... "allt" har gått upp vid nyintroduktioner den senaste tiden men frågan är om det blir så den här gången också? Är man beredd att bli en långsiktig ägare så är det inget problem, men är man det?

Anonym sa...

Självklar teckning.
Rekad av Privata affärer, Dagens industri, börspodden och i måndagens börsveckan. Kommer bli en riktig raket, dock kan tilldelningen bli liten...

Anonym sa...

Stefan! Fyra konton är förstås smart, men man lär väl upp i volym också för att få något, misstänker jag. Och då måste man frigöra och ligga ute med rätt mycket pengar för att kanske ändå bara få några småslattar. Det är ju dessutom en risk: tänk om jag blir bönhörd och står där med Tobii-aktier för en mycket större summa än vad jag tänkt mig ...

Själv funderar jag, har inte bestämt mig än.

//V-a

finansmamman sa...

Hej,
Ja, jag tror också att intresset är stort, hoppas ändå på tilldelning, om än liten.

Investor äger genom annat bolag ca 20 procent av Tobii.

Jag har hittills inget att anmärka på Tobiis vd och ledning.

Anonym sa...

Dags för dig att ta upp Sivers Ima igen. Det har hänt mycket den senaste tiden som gör företaget intressant för dig igen.

Anonym sa...

Rekommendationer kan tolkas på olika sätt. Privata Affärers rek löd t.ex. "teckna om du är riskbenägen och kortsiktig".

Anonym sa...

Nu har jag läst lite mer i prospektet och det är ett par saker som man bör vara på det klara med: den första är att risken finns att småspare som får tilldelning inte har möjlighet att handla förrän 28/4. Den andra är att om man gör flera anmälningar kommer enbart den första att beaktas. Jag skulle m a o inte våga chansa på att anmäla flera depåer.

I denna emission "erbjuder" bl a ett mar styrelseledamöte aktier till försäljning. Det låter altruistiskt men är väl att betrakta som en vanlig insiderförsäljning! Mest angelägen vid en nynotering ska man kanske vara när när det inte finns några interna säljare. Men detta är tyvärr mer regel än undantag.

Och jag fortsätter att läsa ...
//v-a

finansmamman sa...

Jag ska återkomma till Sivers efter stämman.

Nej, det är inte alltid det går att handla med aktien samma dag som den sätts på börsen, viktigt att vara medveten om för den som är kortsiktig.

Kanjagblirik Motmiljonen sa...

Tyvärr blev det noll i tilldelning. Hade varit en fin uppgång annars.