15 april 2015

Spännande teknik hos Ericsson


Igår besökte jag Ericssons bolagsstämma i Stockholm på Waterfront Congress. Efter en matbit och kaffe gavs det tillfälle att prata med ledningen och jag besökte också en liten utställning som visade upp några av Ericssons framtidsprodukter.

Vi fick se exempel på hur bilar kommer att kunna kommunicera med varandra i en framtid, var är det trafikstockning, var är det halt osv. Den informationen skickas mellan bilarna och budskapet når ut blixtsnabbt. 

Bra information gavs också om framtidens 5G och Ericssons nya små effektiva basstationer. Fantastisk teknik!

Efter att ha lyssnat på vd Hans Vestbergs anförande var det nog många som gick hem och tryckte på köpknappen. Presentationen var mycket bra, Hans Vestberg är engagerad och entusiastisk och har ett otroligt driv, det smittar av sig.

Ericsson har gått igenom en stor omställning, 1999 bestod affärsmixen av 73 procent hårdvara och 27 procent av tjänster och mjukvara, för att idag bestå av 34 procents hårdvara och 66 procent mjukvara och tjänster. Det är en stor omställning som Ericsson klarat och bolaget är idag en av världens största mjukvaruleverantörer.

Helena Norrman som är kommunikationschef, berättade också hur Ericsson demonstrerar de nya mjukvaruprodukterna och arbetar mot kunderna på telekom- och itmässan i Barcelona. 

Hållbarhetschefen Elaine Weidman- Grunewald berättade att Ericsson lämnat hållbarhetsrapport nr.22, ett tjockt häfte som jag ska läsa vid tillfälle, ser intressant ut.

Hur gör då Ericsson för att locka till sig och behålla talanger, löd en fråga. Det är en stor utmaning och ett ständigt arbete. Genom att vara en attraktiv arbetsgivare som utvecklar och motiverar medarbetarna ska de bästa talangerna attraheras. Flera talanger runt om i världen är på väg in i bolaget, lugnade vd. 

Hur följs förvärven upp, var en annan fråga. Hans Vestberg svarade att processen är förfinad, man lyckas allt bättre och lär sig av misstagen. 

Även styrelsen har genomgått en stor förändring. Från att ha bestått av enbart svenskar varav en kvinna år 2008, består numera styrelsen av både svenskar och utlänningar varav fem kvinnor. En bra sammansättningen för Ericsson

Jag tycker Ericsson framstår som ett spännande bolag idag, det känns positivt med den omställning som bolaget genomgår, lite som en nystart.

Nu ska jag ladda ned Tobiis prospekt. 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför svarar du inte på kommentarerna i ditt förra inlägg?

Kristina sa...

Hej! Jag var också på Ericssons stämma och håller med dig om det du skriver. (Såg faktiskt dig när du tog bilden du har i bloggen!)
Möjligen kan man undra vad A Nyren ska in i styrelsen för. Någon fräschare borde man kunna ha hittat. Men Vestberg och de andra i ledningen var mycket intressant och stimulerande att lyssna till. Eftersom jag har en dotter som arbetar på Ericsson vet jag att det funkar bra internt också.
Jag trycker också på Köpknappen.

finansmamman sa...

Hej,
Kul att du håller med och jag håller med dig angående A Nyrén. Kom fram och hälsa nästa gång, jag vet ju inte hur du ser ut :)

Johnny sa...

Dela gärna med dig om vad du tycker om Tobii, och om du tecknar eller ej!

Tomas sa...

Ja - ser fram emot en Tobii analys. Spännande bolag.