18 december 2016

Streaming är framtiden

Planeringen är klar inför årsskiftet, en del förlustkryddor har åkt ur portföljen och använts till kvittning mot vinster. En del kommer jag att köpa tillbaka vid senare tillfälle.

Skönt att ha planeringen klar och slippa vara ute i sista minuten, det är ju visserligen flera mellandagar, men helst ägnar jag mig åt annat då.

Jag har plockat in en ny krydda i portföljen, Edgeware. Bolaget introducerades nyligen på börsen, den här gången rusade inte kursen iväg utan går att handla för introduktionspriset 29 kronor, trots överteckning. Kanske de goda dagarna är över vid börsintroduktioner.

Edgeware distribuerar TV och video över internet och utvecklar egna hård- och mjukvaruprodukter. Kunder är bland annat telekombolag, Tv-bolag och kabeloperatörer.

Det sker stora förändringar i hur vi tittar på tv och det går fort. Vanlig tablåtv har fått konkurrens av streaming, nu kan vi välja vad vi vill se och när vi vill se, inte bara på tv:n utan på surfplatta och mobil.

Jag kan bara gå till mig själv, jag väljer gärna Netflix med alla sina filmer, serier och dokumentärer, bekvämt att titta när man vill. Det hade jag aldrig trott för några år sedan. Sen är tablåtv:n ett komplement med nyheter, samhällsdebatter, Nobelfesten m.m

Hur som helst tror jag detta är en framtidsbransch som Edgeware verkar i. Ju mer vi streamar via internet, desto större krav ställs på teknik och kvalitet.

Risken är hög, men det finns också potential. Med kryddor får man chansa lite och jag hoppas Edgeware kan fortsätta sin fina tillväxt.

Annars ser jag fram emot nästa börsår och det ska också bli spännande att ta del av bolagens utdelningar, håller prognoserna?

Men allra mest ser jag fram emot att ungdomarna kommer hem till jul och familjen samlas igen. Härligt!

10 december 2016

Möblerar om i portföljen

I december brukar jag titta över portföljen för eventuella justeringar inför årsskiftet, om det finns förluster som går att kvitta mot vinster. Den som har ISK behöver inte bekymra sig om detta, men jag har både en vanlig aktiedepå och ISK, på flera banker dessutom, så det finnas lite jobb att göra.

I veckan har jag sålt Trelleborg som gått upp en hel del sedan oljepriset börjat röra sig uppåt. En bra vinst jag kan använda till kvittning. Det är mycket möjligt att jag köper tillbaka Trelleborg, helst då på en dipp förstås.

En aktie som råkade ut för en liten dipp var Fortnox, när största ägaren sålde en stor post. Jag passade på att öka något i bolaget, trots insiderförsäljningar.

Jag har även ökat i Cellavision. Efter att ha stigit kraftigt utan synbar anledning har kursen kommit ner till acceptabla nivåer igen. Ett spännande bolag med stor potential som jag tror mycket på, dock kan det ta tid att bearbeta den något konservativa marknaden. Ett långsiktigt innehav.

BimObjects split har slagit väl ut hittills med en kursuppgång på några kronor, återstår att se om det kommer en nyemission inom kort. Bara en tanke, då jag fortfarande inte har förstått ändamålet med splitten.

Nyintroduktionerna duggar tätt, men jag har gett upp. Tiden mellan prospekt och börsentré är alltför kort och det är ytterst sällan jag fått tilldelning och i så fall ett litet antal aktier. Det motsvarar inte allt arbete att läsa prospekt och sätta sig in i bolagen.

Hellre väntar jag tills bolagen finns på börsen och kan studera bolagen i lugn och ro. Jag ser också hur aktiekursen beter sig och inväntar gärna en första rapport för att se om bolaget står sig, det händer ju att bolagen friserats innan introduktionen. Dessutom brukar bra köptillfällen uppenbara sig förr eller senare.

Men nu är det dags för Nobelbanketten och en egen nobelmiddag här hemma som maken komponerat.

1 december 2016

Svårnavigerat för aktieplacerare

I föregående blogginlägg skrev jag om mina funderingar runt Hexatronic och vad alla insiderförsäljningar kunde betyda. Sen dess har bolaget fått en stor order på fiberoptisk sjökabel och en köprekommendation av Affärsvärlden, det fick aktiekursen att stiga rejält. Skönt!

Riskaptiten tycks vara tillbaka och insiderförsäljningarna är glömda. Jag hänger med på uppgången tills vidare, men säljer om värderingen rusar iväg.

 Invisio Communications är ett bolag jag haft i portföljen lite drygt ett år. Ingen vidare utveckling, kursen har stått och stampat, trots ökat resultat och snabb tillväxt.

Inviso utvecklar och säljer kommunikationsutrustning i krävande miljöer, som avancerade headset. Kunder är bland annat militär, polis och räddningstjänst.

Jag behåller trots allt mina aktier, världen är tyvärr fortsatt orolig och jag tror Invisios produkter kommer att behövas i framtiden.

Intressant notis i Di idag, "EU-kommissionen vill skapa en europeisk försvarsfond som ska stödja investeringar och utveckling av ny försvarsteknologi och utrustning". Kan detta ha betydelse för Invisio? Jag tror det.

Volati är på börsen, men jag fick ingen tilldelning. Men bolaget finns ju på börsen nu och förr eller senare brukar köptillfällen dyka upp, jag avvaktar tills den värsta yran har lagt sig.

Det känns som det är extra svåra tider att vara placerare, det är inte bara konjunktur, tillväxt och resultat att förhålla sig till.

Det dyker även upp oförutsedda händelser och en del oegentligheter som inte är att lätta att förutse, mutbrott, karteller, insidermisstankar, otillräckliga kvalitetskontroller med mera och så Donald Trump på detta. Ibland blir det lite mycket, men det är en del av börsvärlden.

Nu ska jag sjunka ned i soffan och titta på partiledardebatten.

22 november 2016

Otydlig anledning inför split

En av mina kryddor BIMobject ska genomföra en split 2:1, alltså en aktie ger två aktier. Jag blev förvånad, kursen står runt 30 kronor och det hör inte till vanligheterna att bolagen splittar på den kursnivån.

Enligt BIMobject är anledningen att bolaget vill uppnå ett ändamålsenligt antal aktier. Själv tror jag att bolaget gör splitten inför en nyemission som jag tror ligger runt hörnet, aktiekurser tenderar ofta att gå upp vid splittar... Inget fel i sig, det ska bli intressant att följa kursutvecklingen.

Jag har tecknat mig för Volati som jag nämnde i föregående inlägg. Teckningsperioden pågår till och med 28 november och planerad första dag för handel är 30 november. Priset är satt till 58 kronor per aktie. Ett fast pris och det uppskattas. Hoppas på tilldelning!

Hexatronic är en annan aktie jag funderar över. Inget fel på rapport och tillväxt, men att vd har sålt stora aktieposter och nu en dotterbolagschef får mig att fundera. Är det vinsthemtagningar eller ser de något komma som vi andra inte ser, konkurrenter eller ny teknik?

Att tillväxten i Norden kommer att avta allteftersom fiberutbyggnaden blir mättad är naturligt, men jag tror det dröjer några år, samtidigt är potentialen stor utanför Sverige.

Hur som helst har insiderförsäljningarna pressat aktien, kanske köpläge. Jag har kvar mina aktier i Hexatronic, men nöjer mig med det antal jag har, jag köper inte fler.

Nu ska jag beta av ett nytt avsnitt av The Crown, serien som fått stor uppmärksamhet och kostat ofantliga summor. Första avsnittet var ganska långsamt och segt, men det blir bättre och bättre , tur jag inte gav upp efter första avsnittet.

16 november 2016

Ännu ett bolag till börsen

För ett par veckor sedan bjöd Didner & Gerge in till informationskväll i Uppsala. Vi fick en kortare genomgång av fondbolagets förvaltarfilosofi och en presentation av fonderna. Under många år fanns endast en fond, som presterat alldeles utmärkt, nu har man vidgat vyerna och utökat till fem fonder.

Vd berättade att den som varit med då Didner & Gerge Aktiefond startade, 1994, och investerat 10 000 kr har idag 326 000 kr, att jämföra med index som landar på 117 700 kr, inte så dumt. Själv kom jag in i ett senare skede, genom ppm, men är ändå nöjd med resultatet hittills.

Några innehav förvaltarna lyfte fram var bland annat Autoliv och Danske Bank. Autoliv som fortsätter stärka sin position och har möjlighet att ta ytterligare marknadsdelar bland annat genom konkurrenten Takatas problem, dock kan det ta tid innan det syns i resultatet.

Danske Bank har kommit tillbaka efter en rad problemår, här ser förvaltarna fortfarande en låg värdering och tror på fortsatta förbättringar och ökad effektivitet i banken.

På tal om Didner & Gerge ser jag att de går in som ankarinvesterare i Volati som ska börsnoteras på Nasdaq i slutet på november. Bolaget har redan preferensaktier noterade på First North som också ska flyttas över till Nasdaq.

Volati är en industrigrupp som förvärvar bolag med väl beprövade affärsmodeller med starka marknadspositioner och kassaflöden. Ägarskapet är långsiktigt och bolagen stöttas i vidareutveckling för att på så sätt skapa värden.

Volati består just nu av ett fyrtiotal bolag inom tre affärsområden, handel, industri och konsument och finns i 15 länder. Industrigruppen har hittills varit framgångsrik och jag tycker bolaget ser intressant ut.

Just nu läser jag den senaste årsredovisningen, som för övrigt är i lättläst bokformat. Det lutar åt teckning i bolaget, men det brukar vara snålt med tilldelning vid introduktioner nu för tiden, jag får hoppas på tur.

En annan bok jag läser, när jag inte lyssnar på ljudböcker, är Risk av Jacob Bursell. Historien om hur svenska Pan Capital byggdes upp och männen bakom tjänade hisnande summor på några år. Fascinerande.

9 november 2016

Allt blir inte som man tror

Idag har allt kretsat runt det amerikanska valet och kommer säkert att göra så en lång tid framöver. Jag hade hoppats på ett annat valresultat, men jag är inte förvånad, det blåser nya vindar i västvärlden, folk önskar en förändring.

Jag tänker inte gå in på valet, det har vi ju blivit matade med under lång tid, men det är lite svårt att fokusera på annat. Men jag hoppas landet kan enas och undviker social oro.

Hur marknaden kommer att bete sig är ingen idé att försöka spekulera i, ingen vet hur den amerikanska politiken kommer att se ut i framtiden. Vi har också lärt oss att det inte går att lita på opinionsmätningar och politiska och ekonomiska experter. Trumpseger betydde börsras, istället gick börsen upp, vad som händer imorgon är som sagt svårt att förutspå.

Igår kväll var jag på investerarmöte hos Easyfill för en uppdatering. Bolaget utvecklar och tillverkar hyllsystem för kommersiella kylskåp, kyldiskar och livsmedel. Hyllorna i kylskåpen, har den smarta lösningen att de kan roteras vid påfyllning, det gör det enkelt att fylla på och minskar svinn.

En annan produkt Swingout, som fungerar på liknande sätt då hela hyllsektionen kan svängas ut för påfyllning. Tidsbesparande för personal och inte minst minskat matsvinn. Och det är något som ligger i tiden.

Easyfill har dotterbolag i USA och Tyskland och återförsäljare i ett flertal länder. I Tyskland testar bland annat butikskedjan Edeka systemen och i USA har flera kedjor visat intresse för produkterna. Här hemma har jag sett systemen hos några av de stora livsmedelskedjorna och på bensinmackarna.

Det är sällan man träffar på en vd som är så entusiastisk över sina produkter och det är lätt att dras med. Första gången jag lyssnade till vd var när bolaget skulle in på Aktietorget 2007, längesen alltså och det är först nu det verkar börja lossna. Det tar tid!!

Det är alltid mycket "på gång" i bolaget, men det känns betydligt intressantare idag än 2007. Jag har gjort en liten investering i Easyfill och hoppas förstås på ett större genombrott, men räknar med att det kan ta tid.

En riskfylld krydda, just nu genomförs en nyemission, senare väntar listbyte. Ibland får man chansa och det är alltid roligt att krydda portföljen lite.

Nu ska jag återgå till det senaste om valet.

1 november 2016

Våldsam vd-vurpa

Oj, oj, vilken chock! Hexagons vd frihetsberövad och misstänkt för insiderhandel i Next Biometrics, veckan kunde ha börjat bättre.

Det hör ju inte till vanligheterna att en vd häktas, jag utgår ifrån att den norska ekomyndigheten har gjort grundliga efterforskningar och har en del bevis innan beslut om häktning togs, det ska ju mycket till innan en person frihetsberövas.

Efter att ha tagit del av medias uppgifter om Ola Rolléns transaktioner, kan jag konstatera att han balanserar farligt nära stupet, oavsett om han är skyldig eller ej. Varför ta den risken, kan man förstås undra?

En tråkig historia och även om insiderhandeln inte rör Hexagon eller MSAB så drabbas naturligtvis båda bolagen och vi aktieägare får se aktiekurserna sjunka, inte roligt.

Desto roligare var det på Aktiespararnas jubileumsfest häromdagen när förbundet firade 50 år. Under en god middag fick vi lyssna till intressanta talare på ämnet "investera hållbart, långsiktigt och tryggt. En nyttig påminnelse om hur vi kan tänka "hållbarhet".

Hållbarhet är ju annars ett ord det nästan gått inflation i, men det har också lett till resultat. Jag tror det flesta bolag numera har hållbarhetsarbete på sin dagordning, stora som små.

Annat att glädja sig åt är Storytel som är i en uppåtgående trend. En bra rapport som visar att bolaget fortsätter att växa och igår kom nyheten att Storytel avser att etablera sig på den arabiska marknaden. Och den är stor! Spännande framtid.

Själv har jag just laddat ner andra delen av Elena Ferrantes Neapelsvit och hoppas den är lika bra som första delen.

26 oktober 2016

Sverige täcks av fiber

Jag fortsätter på ämnet Fortnox. Idag meddelar bolaget att en ny vd har utsetts, med "gedigen erfarenhet från internationella digitala affärer". Betyder det att en internationell expansion står för dörren.? Är det en utlandssatsning som det rått meningsskiljaktigheter om?

Ja,jag har inte svaret, det får framtiden utvisa. Men det är säkert lättare för väletablerade Fortnox att ro hem en utlandssatsning än för Briox som har en kort historik. Spännande framtid!

Det är ju rapportperiod och som vanligt blandat resultat. Jag kan glädjas åt att teknikkoncernen Hexatronic fortsätter att visa fin tillväxt.

Bolaget har just kommit med sitt bokslut och helårsomsättningen ökar med 42 procent, sett till det fjärde kvartalet ökar omsättningen med 40 procent och nettoresultatet uppgick till 15,1 miljoner kronor, jämfört med 8,9 föregående period.

Hexatronic utvecklar, tillverkar och levererar produkter inom fiberkommunikation, bland annat optisk fiberkabel. Utbyggnaden av fiber kommer antagligen att fortgå i många år, även utanför Sveriges gränser.

Spännande då att Hexatronic under året gjort förvärv i England och Nya Zeeland, samt startat ett dotterbolag i USA.

Vi blir ju allt mer uppkopplade, streamar film, musik, spelar och använder appar och sociala medier, det ökar behoven av snabb uppkoppling. Jag tror därför på en fortsatt god tillväxtresa. Min resa med bolaget började i mars, jag betalade 17 kronor och kan inte klaga på kursuppgången sen dess.

Industrigrossisten Ahlsell ska börsnoteras. Jag tecknar mig inte för aktier, spannet är alldeles för stort, närmare 30 procent, incitamentsprogram och ett otal inblandade rådgivare får mig av avstå.

Ett tråkigt besked nådde mig idag, Melker Schörling lämnar sina styrelseuppdrag på grund av hälsoskäl. Detta har fått aktiekurserna i hans bolag att sjunka initialt, själv har jag dock inte sålt mina innehav.

Melker Schörling har gjort en fantastisk resa och att investera i hans bolag har varit bland mina bästa affärer. Att han skulle lämna förr eller senare var väntat, men så tråkigt att behöva lämna av hälsoskäl.

18 oktober 2016

Veckan startar över förväntan

Jag har varit en sväng till USA och hälsat på dottern. Tänk att hon snart är klar med studierna, när hon åkte tyckte jag det kändes som en oändligt lång tid hon skulle vara borta, nu har det redan gått tre år!!

I USA rådde clownfrossa som antagligen kulminerar i samband med Halloween, annars upptogs nyheterna mest av presidentvalet.Tur att internet finns så man kan hålla sig informerad om vad som händer i övriga världen.

För övrigt känns presidentvalet som en olustigt historia, jag såg debatten på tv och det handlar inte mycket om politik utan mest om skandaler och oanständigheter. Jag börjar uppskatta debatterna på hemmaplan, här handlar det mer om politik och sakfrågor.

Den här gången kände jag ingen inspiration till aktieköp på den amerikanska börsen, som det annars är lätt att göra vid besök där.

Hemma igen kan jag notera ett finfint resultat för Fortnox som rapporterar idag, aktiekursen upp till 30 kronor, inte så dumt. Men så är siffrorna strålande, omsättningen ökade med 52 procent och resultatet fördubblades jämfört med samma period föregående år.

Under niomånadersperioden januari - september ökade Fortnox försäljningen med 50 procent, långt över målet alltså, som är satt till 25 procent om året. Och än finns det potentiella kunder att bearbeta. Jag behåller mina aktier tills vidare och hoppas Fortnox kan fortsätta att hålla tillväxttakten.

För Ericsson ser det däremot inte lika roligt ut, ledningsproblem och vinstvarning. Ibland kan det vara en bra idé att plocka upp ett bolag som har tappat rejält, men på Ericsson känner jag mig osäker. Bolaget verkar i en svåröverskådlig bransch, teknikdriven och hårt konkurrensutsatt.

Problemen  och nedgången i aktiekursen får mig osökt att tänka på millenieskiftet då Ericssons kurs började sjunka, den blev billig tyckte många, för att sedan fortsätta ned. Ja, billig, aktien var snarare dyr. Jag undrar nu om scenariot kommer att upprepa sig, fortsätter aktien ned?

Själv har jag inte riktigt hunnit med, jag har kvar mina aktier i Ericsson tills vidare, men avvaktar med ytterligare köp tills utsikterna klarnar.

6 oktober 2016

Två nya innehav

En aktie som börjat röra sig uppåt igen är Fortnox, här kan jag inte heller hitta någon förklaring mer än att rapporten antagligen kommer att visa på fortsatt tillväxt. Jag sålde mina aktier i bolaget då ett uppköpsbud kom i våras, men budet gick inte igenom och kursen dök. Ett bra köpläge!

Det var lite skakigt ett tag, dels med budet, men även med ledningsproblem. Nu har stormen lagt sig och aktiekursen har återhämtat sig rejält.

Jag tror att Fortnox kommer fortsätta ta marknadsandelar, det finns fortfarande en stor skara tänkbara kunder som ännu inte bytt till molntjänst, så potential finnes. Men jag ska tillägga att jag känner jag mig lite osäker på den nya ledningen som jag inte synat närmare.

Jag har haft Fortnox lite av och till i portföljen, just nu behåller jag aktierna och kan tänka mig att bygga på innehavet lite då och då.

Ett annat nytt innehav i portföljen är Vostok New Ventures, ett investmentbolag som investerar i onlineföretag, med tyngdpunkt på Östeuropa, men även på andra marknader.

Några exempel är e-handelssajten Avito i Ryssland, fastighetsannonser i Pakistan, jobbannonser i Egypten, resebyrå i Ryssland och senast en investering i en samåkningstjänst i Paris.

Det här är ett spännande bolag och med tanke på att framtiden är digital bör det finnas potential. Jag ser det också som en bra möjlighet att komma in på marknader som kan vara svåra att nå annars.

Men jag bedömer risken som hög, aktien platsar inte i basportföljen, jag ser den mer som en krydda. Hittills har dock utvecklingen gått åt rätt håll.

3 oktober 2016

Bra med stabil plattform

Det har verkligen varit småbolagens år, ibland behövs inte mycket för att kursen ska stiga, som en cyklande minister med en uppblåst Hövding på huvudet och en film som spridits på nätet, vips så stiger kurs och värdering till himlen. Förväntningar förstås, men inga egentliga nyheter har presenterats, om jag nu inte missat något.

Själv undrar jag varför CellaVisions aktie stigit kraftigt de senaste dagarna. Jag kan inte hitta någon egentlig nyhet, kanske är det rapportförväntningar, en positiv analys jag missat eller något annat som är i görningen.

I dessa småbolagstider med kurser som rör sig kraftigt går det naturligtvis att tjäna pengar, samtidigt måste man stanna upp ibland och fråga sig om värderingen kan var riktig, i de flesta fall bygger den på förväntningar. Många gånger är den riktig, men lika många gånger blir det efter en rusning platt fall för kursen.

Basen i min aktieportfölj är stora- och mellanstora bolag, men jag kryddar den gärna med små spännande bolag.

Ett av mina basinnehav är Trelleborg, jag ökade på innehavet i våras och är nöjd med kursutvecklingen. Här handlar det inte om lika stora kursrusningar som i småbolagen utan en betydligt lugnare resa, men det är heller inte risk för platt fall.

Sen jag köpte Trelleborg har bolaget gjort flera förvärv i USA. Det senaste inom flygindustrin där bolaget är specialiserat på precisionstätningar till flyget, ett annat förvärv är en distributör av tätningar. Även i Europa har gjorts förvärv, i UK ett ledande bolag inom däckdistribution. Ja, det går att räkna upp fler.

Aktiekursen har gått upp en del, men jag tror att aktien kan fortsätta ticka uppåt, dock ingen rusning som i de mindre bolagen.

I helgen har vi varit en tur till Linköping, sonen har fått ett studentrum och behövde diverse prylar hemifrån. Kul att träffa honom, vi har inte sett till honom så mycket här hemma.

26 september 2016

Investerat i mikromotorer

Budstriden fortsätter runt Haldex, det verkar dra ut på tiden. Jag har dock sålt mina aktier över börsen för 127,50 kr och känner mig nöjd. Likviden ska jag bland annat använda till Collectors nyemission, blir det pengar över placeras de på bankkonto tills lämpligt köptillfälle dyker upp.

Börsintroduktionerna fortsätter, om än inte i samma takt som tidigare. Engelska Skolan är det senaste bolaget som är på tapeten, trots hot om vinstbegränsning.

Introduktionspriset, som är fast denna gång 52 kr, ser attraktivt ut och skolan har ett bra koncept. Sen är det svårt att sia om framtiden då allt hänger i luften när det gäller vinster i välfärden. Tillväxten för Engelska Skolan är det dock inget fel på.

Jag avstår ändå teckning. Som jag skrivit tidigare tror jag oron kommer att bestå runt välfärdsbolagen. Nu kommer jag ändå vara med på ett hörn eftersom Öresund, där jag är aktieägare, går in som ankarinvesterare med 4,8 procent. Hoppas den investeringen ger utdelning.

På tal om introduktioner så var jag med på ett litet spännande Uppsalabaserat bolags intro i somras, PiezoMotor. Direkt efter noteringen sjönk kursen, ajdå, men nu har aktien fått rejäl fart. Fler order och insiderköp kan bidra till det ökade intresset.

PiezoMotor utvecklar och tillverkar mikromotorer, det handlar om miniatyrisering och extrem rörelseprecision ned till nanometernivå, som traditionella elmotorer har svårt att hantera. Motorerna är alltså extremt små,starka och precisa. Jag går inte in på några detaljer, den intresserade kan läsa vidare på PiezoMotor.

Marknaden bedöms som stor och kunder finns över hela världen, till exempel inom försvarsindustrin, medicinteknik, halvledarindustrin och optik- och rymdindustrin.

Bolaget går med förlust och är en riskfylld investering, men i mitt tycke är det mycket spännande och rätt skött har det potential.

I helgen har maken och jag varit bio och sett dokumentären om Beatles, Eight days a week. För oss Beatlesfans var det en riktig höjdare och nostalgitripp. Rekommenderas!


18 september 2016

Avser teckna i nyemission

Det har kommit högre bud på Haldex som jag hoppades på. Något överraskande är det sista budet, 120 kronor från ZF Friedrichshafen lägre än  Knorr-Bremses bud på 125 kronor.

Jag kan inte påminna mig om att jag varit med om det tidigare, att ett nytt lägre bud läggs. Men jag förstår varför, ZF kan locka med en snabb affär. Det lutar nog åt att jag säljer mina aktier över börsen i veckan om inget nytt bud dyker upp.

Collector har aviserat en nyemission, något banken förvarnat om tidigare så det kom inte som något blixtnedslag. Anledningen är att bolaget vill möjliggöra fortsatt tillväxt och nå upp till bolagets kapitaltäckningsmål.

Jag avser att teckna mig för aktier i emissionen. För 10 befintliga aktier kan jag teckna 1 ny aktie, alltså 1:10. Kursen är satt till 55 kronor per aktie.

Teckningstiden löper från 27 september till och med 11 oktober, det finns tid att fundera. Eventuellt tecknar jag mig för fler aktier eller köper till teckningsrätter. Jag tycker Collector har bra tempo och hoppas på fortsatta innovativa banklösningar.

Något helt annat. Det har väl knappast undgått någon att en riksdagsledamot (S) fångade Pokémon under Stefan Löfvens tal vid  Riksdagens öppnande och dessutom hade det dåliga omdömet att visa upp det på twitter.

Som folkvald med uppgift att representera sina väljare visar det på respektlöshet, dessutom finns risk att politikerföraktet ökar.

Kanske vore en föreläsning i vett och etikett med folkvettsexperten Magdalena Ribbing på sin plats?

13 september 2016

Tar hem en raketvinst

Så var kvotering till styrelserna i börsbolag på tapeten igen och nu ska det dessutom lagstiftas. Återigen visar socialdemokraterna takterna från tidigare regeringsperioder genom att inte värna och respektera svenskt företagande.

Men det är bra att jämställdhet diskuteras, att debatten hålls levande, det sätter press på bolag och dess ägare, men att lagstifta. Nej tack!

Jag förstår heller inte varför det enbart pratas om styrelser, varför börja i toppen? Verka istället för fler kvinnor på ledande positioner i bolagen, där basen finns och jag tror och hoppas att fler kvinnor skulle rekryteras till styrelsearbete. Viktigast trots allt är att bolagen väljer rätt kompetens till styrelsen.

Nog om detta. Idag har jag sålt mina aktier i Alelion Energy Systems. Bolaget som har funnits på First North sen i juni har tickat uppåt hela tiden, för att de senaste dagarna gå som en raket.

Alelion tillverkar litium-jon batterier och har nyligen ingått ett samarbete med amerikanska Crown som är en stor trucktillverkare. Det fick aktien att lyfta och jag passar på att ta hem vinsten.

Bolaget har trots allt ingen större omsättning och gör förlust och jag betraktar det som ett högriskbolag, en krydda med andra ord. Men potentialen finns, kanske går jag in igen vid kursdipp.

Efter en längre tids uppgång på börsen har vi fått se en mindre rekyl, mer lär komma vid en räntehöjning i USA. Men korrektionen är nyttig, börsen har gått bättre än bolagen och förr eller senare hinner verkligheten ikapp.

Sen har vi valet i USA, en riktig rysare med oviss utgång...

8 september 2016

Några nya innehav

Som aktieägare i Haldex följer jag nu budstriden som pågår. Buden är inget jag jublar över, visserligen har budet höjts från 94 kronor till det senaste 110 kronor, men det känns fortfarande  i snålaste laget. Jag avvaktar några dagar och hoppas på ett högre bud.

Desto gladare är nog aktieägarna i Arcam som fick ett rejält påslag på befintlig aktiekurs genom uppköpsbudet. Det är bara att gratulera samtidigt som det är lite trist att ett svenskt bolag försvinner utomlands, samtidigt köper ju svenska bolag utländska...

Ett annat ämne som är på tapeten är vinster i välfärden. Det är ständigt aktuellt och kommer antagligen att vara aktuellt vid varje regeringsskifte. Jag har svårt att se hur vinster ska kunna begränsas, det är knappast någon som är intresserad av att driva en vårdinrättning eller skola ideellt. Det måste finnas en morot.

Jag har haft mina barn både på kommunal och friskola och själv besökt både offentliga och privata vårdgivare. För mig är det absolut viktigast med kontroll och kvalité, oavsett om det är en kommunal eller privat verksamhet. Öka fokus där, kontroll och kvalité!

Jag avstår dock att köpa aktier i välfärdsbolag, jag tror oron runt bolagen kommer att bestå. Istället har jag gjort en del nya aktieköp under sommaren, några i små spännande bolag som till exempel Alelion, Talkpool och Easyfill. några i större bolag som Skistar, Öresund och Vostok New Venture. Jag har också ökat på innehavet i Trelleborg och IAR System.

Därmed inte sagt att de kommer att gå bättre än välfärdsbolagen, men de känns betydligt mer spännande.

3 september 2016

Tillbaka på bloggen

Det har varit ett långt uppehåll på bloggen, som jag skrivit tidigare har jag varit tvungen att prioritera annat, men nu kliar det i fingrarna att komma igång igen.

Mycket har hänt under sommaren, mest överraskande för mig och säkert många andra var Brexit. Än har inte resultatet av omröstningen satt några djupare spår, men det är ju högst osäkert hur beslutet kommer att påverka oss i framtiden.

En annan stor händelse är att Hans Vestberg gjorde en snabb sorti från Ericsson, lite olyckligt dock att ingen ny vd fanns att tillsätta i kulisserna. Det måste vara oerhört svårt att styra Ericsson, branschen är i ständig förändring, otroligt teknikdriven och konkurrensen är stenhård.

SCA ska delas upp i två bolag, en skogsdel och en hygiendel, det låter klokt och det var ganska väntat, en hel del spekulationer har ju föregått. Antagligen kommer vi att få se fler uppdelningar, det pratas ju om Volvo, ABB och Skanska till exempel.

Men jag funderar över uppdelningar i bolag, visst kan det ofta vara en fördel för bolag och aktieägare, men lika många gånger köper bolagen företag, genomför fusioner, låter bolagen växa, vilket leder till att resultat och aktieägarvärde ökar, i bästa fall är bäst att tillägga.

Uppdelning eller fusion, vilket är det bästa sättet att skapa värden? Det avgörs naturligtvis från fall till fall, oavsett brukar aktiekursen stiga initialt, vilket ger möjlighet till en bra affär.

Jag har gjort några nya aktieköp under sommaren, bland annat i Storytel. Jag har inte lyssnat på ljudböcker tidigare, men bestämde mig för att prova under semestern och nu är jag fast. Jag köper gärna aktier i bolag jag själv nyttjar, men jag ser också potential i Storytel.

Men det finns flera konkurrenter som annonserar flitigt i media, om Storytel är bäst och är framtidens vinnare är svårt att säga. Hittills ligger jag i alla fall på plus när det gäller aktieköpet.

Jag har just avverkat Elena Ferrantes "Min fantastiska väninna", en stark berättelse om två kvinnor i Neapel och nu lyssnar jag på Håkan Nessers nya bok.

Här hemma känns det tomt, dottern har återvänt till USA för sista terminen, ofattbart att hon snart är klar med studierna, fyra år i USA tyckte jag kändes som en evighet.

Sonen har börjat studera i Linköping och kommer förhoppningsvis hem några helger under hösten. Han har också fått känna på hur svårt det är med studentbostad, just nu är han inneboende i väntan på ett studentrum.

Jag ska återkomma till mina nya innehav och försäljningar under veckan.

Trevlig Helg!

17 maj 2016

Fyra bolag som frestar

Jag har varit på ett inspirerande möte med Aktiespararna. Fyra bolag med helt olika verksamhetsområden presenterades, CellaVision, Telia, Mycronic och fastighetsbolaget Hemfosa.

Först ut var medicinteknikbolaget CellaVision, välkänt för mig eftersom jag är aktieägare. Bolaget säljer digitala lösningar för medicinsk mikroskopering inom hematologi, blodanalyser. Manuella mikroskop ersätts av digital bildanalys, vilket är både tidsbesparande och kvalitetsmässigt en stor förbättring.

Det finns en stor marknad att bearbeta, endast cirka 14 procent av världens blodlaboratorier använder sig av CellaVisions digitala lösning. Jag är övertygad om att detta är framtiden och efter presentationen är jag än mer övertygad. Men det kan ta tid, kundgruppen är konservativ.

Telia berättade lite om framtidsplanerna, nu utforskas möjligheter att satsa på närliggande områden till exempel e-hälsa och finansiella tjänster. De kritiserade affärerna i Eurasien är under avveckling och fokus ska ligga på Norden och Baltikum.

Nja, Telia är inget bolag som frestar mig i nuläget, även om jag för närvarande är kund.


Däremot frestar Mycronic, spännande bolag och vilken ingenjörsteknik. Presentationen blev en riktig tekniklektion. Bolaget skapar produktionsutrustningar till elektronikindustrin och har två affärsområden, lasermaskritare och ytmontering. Cirka 98 procent av försäljning går på export.

Jag ska inte ge mig in på att försöka förklara tekniken, till det behöves det mer utrymme. Men bolaget är klart intressant, det har också visat sig på kursen som gått upp en hel del. Genom mitt aktieinnehav i Bure, som är storägare, har jag fått ta del av uppgången.

Nu köper jag aktier direkt i Mycronic och hoppas på fortsatta framgångar. 2015 var ett rekordår och bolaget har goda förutsättningar för expansion, kassan är stark.

Sist ut var Hemfosa. Vd Jens Engwall berättade på ett underhållande sätt om sitt fastighetsbolag. Bolaget verkar i Sverige, men även i Norge och Finland, de två sistnämnda har en underutvecklad fastighetssektor enligt vd, så där finns en hel del att göra.

Hemfosa satsar på samhällsfastigheter som ofta ger långa hyresavtal och stabila kassaflöden. Målet är att utöka andelen samhällsfastigheter till 75 procent av totala  fastighetsvärdet.

Men vad händer med fastighetssektorn? Jens Engwall som varit med om ett par rejäla kriser i branschen, kände en viss obehagskänsla " när det är för lätt att tjäna pengar på fastigheter" ja, då gäller det att vara vaksam.

Intresset för aktier verkar trots allt vara på topp, i det närmaste fullsatt på mötet och ovanligt många kvinnor på plats, roligt.

12 maj 2016

Smått och gott från Investors stämma


Det blev inte så långt uppehåll i bloggen, jag tänkte skriva några ord om Investors bolagsstämma som jag besökte i tisdags.

En fantastisk vårdag för övrigt, Stockholm visade sig från sin bästa sida och innan stämman promenerade vi ut på Skeppsholmen för att njuta av solen och en förmiddagskaffe.

Det var nästan synd att sätta sig inomhus på eftermiddagen då stämman gick av stapeln i City Conference Center. Runt 800 aktieägare var på plats. I samband med stämman fanns en liten utställning att besöka, bland annat fick jag lära mig om Atlas Copcos skruvdragare och Mölnlyckes sårkompresser.

Innan stämman fanns det möjlighet att ställa frågor till vd och styrelseordförande, ett bra initiativ. Kinnevik har ett liknande upplägg och jag ser gärna att fler bolag följer efter. Det är många frågor som hinner avverkas under lite mindre formella former.

Ericsson var förstås på tapeten. Bolaget verkar i en oerhört tuff och komplicerad bransch, marknaden ändras hela tiden och konkurrensen är hård, sa Jacob Wallenberg, som samtidigt förklarade Hans Vestbergs arvode.

När det gäller SOK uppdraget och vidare diskussioner om ersättningar hänvisades till Ericssons styrelse. Genom att byta delar av ledningen, vidare besparingar och satsa på forskning och utveckling hoppas Investor att bolaget ska utvecklas bättre.

Andra frågor som kom upp var Brexit. Ett utträde skulle skapa stor osäkerhet, investeringar kommer att skjutas upp, avtal ska omförhandlas osv.

Även den negativa räntan skapar osäkerhet i delar av världen och den blåser bubblor, menade styrelseordförande.

Nya vd:n Johan Forssell höll sitt första anförande och beskrev hur Investor skapar långsiktigt värde.

Naturligtvis kom också frågor om Investors skatteupplägg som diskuterats de senaste dagarna. Enligt ledningen är det ingen skatteplanering när Investor lånar ut pengar till dotterbolaget, utan en reducering av räntekostnader. Fortsättning lär följa i skattefrågan, rätt eller fel är inget jag kan avgöra.

Till slut fick alla vi aktieägare med oss en tjock bok hem, "Investor 100 år". Tack så mycket, jag spar den till mörka vinterkvällar.

2 maj 2016

Tiden räcker inte till!


Det är glest mellan inläggen här och jag har beslutat mig för att göra ett uppehåll med bloggen fram till hösten. Tiden räcker inte till!

Jag är helt enkelt tvungen att prioritera annat än börs och blogg en tid framöver, men hoppas vara tillbaka till hösten. Det kan dock dyka upp ett eller annat sporadiskt inlägg. Under tiden stänger jag av kommentarsfältet.

Jag önskar alla en trevlig sommar!

12 april 2016

Det rör på sig i Kinnevik

Det rör på sig i Kinnevik. Dagens stora nyhet att bolaget säljer en del av e-handelsplattformen Lazada till e-handelsjätten Alibaba tolkar jag som positiv. Dessutom finns option sälja resten av innehavet inom 1 till 1,5 år till Alibaba.

Jag vet inte hur Kinneviks tankar går, men jag utgår ifrån att det är ett steg att koncentrera portföljen och satsa på nya marknader. Finans och sjukvård är två områden som tidigare har annonserats.

Ett steg på vägen är investeringen i amerikanska Betterment som sysslar med robotrådgivning. Det kan ju låta tråkigt att överlåta åt en robot att sköta sparrådgivning och till exempel sätta ihop en fondportfölj.

Men jag tror absolut det är något som kommer i framtiden och det kan gå fort om det visar sig att robotarna presterar bättre än bankrådgivaren och kommer jag själv att använda mig av robotarna, det är något jag funderar över. Spännande framtid hur som helst och jag behåller mina aktier i Kinnevik!

Hur tankarna går hos Kinneviks ledning hoppas jag få klarhet i under bolagsstämmodagen. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar då en frågestund brukar hållas innan stämman. Det är något jag hoppas flera bolag tar efter.

IAR Systems la jag till i portföljen för en tid sen och utvecklingen hittills kan jag inte klaga på. Bolagets senaste avtal kommer att ge royaltyintäkter och kompletterar tidigare licensbaserade avtal. Det nya royaltyavtalet kom lägligt och gav aktiekursen en extra skjuts uppåt.

Jag har sålt mina aktier i Alimak, inget fel på bolaget i sig, men det går lite trögt. Jag har valt att byta mot IAR som just nu känns mer spännande och växer betydligt snabbare.

4 april 2016

Högsäsong för bolagsstämmor

Snart är det högsäsong för bolagsstämmor, en som lär bli extra intressant och går av stapeln imorgon är stämman hos Swedbank. Ja, nu föreslås inte omval av ordförande Anders Sundström, men jag gissar att det ändå blir heta diskussioner, även om den hetaste frågan redan verkar vara löst. Men beviljas vd och ordförande ansvarsfrihet?

Efter alla turer som varit i samband med topparnas fastighetsaffärer har förtroendet för banken säkerligen påverkats hos både privat- och affärskunder.

Nu gäller det att få en ny ledning på plats som kan reparera skadorna och återställa förtroendet. Det kan förstås ta sin lilla tid, det går ju snabbt att rasera ett varumärke, men det oftast betydligt längre tid att reparera.

Än så länge har inte aktiekursen påverkats nämnvärt av turbulensen, vi får se vad som händer efter stämman. Uppstår en svacka i kursen kan det bli köpläge.

Själv tänker jag inte besöka Swedbanks bolagsstämma imorgon, utan väljer Beijer Almas stämma som är samma dag, dessutom här i Uppsala. Det känns också lite mastigt att besöka två stämmor samma dag.

Annars är det deklarationstider och jag ska försöka få den klar så fort som möjligt. Det finns en del att reda ut när det gäller aktieförsäljningar med nyemissioner, splittar osv. Men det blir ändå allt enklare att deklarera, ännu enklare förstås om man har ordning på avräkningsnotorna.

I helgen har jag varit kulturell, tillsammans med min man var jag och lyssnade på Gunilla Backman som sjöng Barbra Streisandlåtar , vilken röst, fantastisk!

28 mars 2016

Köper IAR Systems

Påsken är redan slut och jag har inte ens hunnit få fram påskpyntet, jo, några fjädrar och en påsklilja pryder huset. Nu har vi spenderat största delen av påskhelgen hos släkt och vänner och några dagar i stugan, så det gör inte så mycket.

 Jag har köpt några aktier i IAR Systems, ett bolag som fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Det handlar om Internet of things, alltså uppkoppling mot internet, ett hett område med stor potential.

IAR levererar programvara för programmering av processorer i inbyggda system. Mjukvaran programmerar chip som styr produkter inom till exempel fordonsindustrin, konsumentelektronik och medicinteknik. De finns på många ställen utan att vi tänker på det, i bilar, kameran, eltandborsten, kaffebryggaren osv.

Sen jag köpte aktien har kursen dragit iväg en hel del, rapporten var bra och det börjar närma sig utdelning, det kan vara en förklaring. Utdelningen är dessutom attraktiv, 5 kronor plus en bonusutdelning på 2 kronor.

Jag har lite dåligt med it bolag i min portfölj och fyller gärna på med nya intressanta bolag när jag tycker det passar. Dock kräver IAR en vaksamhet, det gäller att den goda utvecklingen fortsätter.

Imorgon är det äntligen vardag och börs igen!

16 mars 2016

Säljer Fortnox

Vi har haft några sköna dagar i solen på sydliga breddgrader och lägligt nog fortsätter solen att lysa här hemma, åtminstone idag. På morgonpromenaden såg jag förresten den första blåsippan.

Jag har sålt mina aktier i Fortnox. Då Visma har lagt ett bud på bolaget, 24 kronor per aktie, tyckte jag det var ett bra tillfälle att ta hem vinsten efter kursuppgången i samband med budet.

Jag känner också viss oro över de meningsskiljaktigheter som finns i ledningen, det visar sig också i denna fråga, styrelsen rekommenderar budet, medan största ägaren motsätter sig budet. I det här fallet tar jag det säkra före det osäkra och säljer.

Äntligen har House of Cards börjat igen, dags för ett nytt avsnitt ikväll.

7 mars 2016

Köper Hexatronic

Den här veckan händer det mycket, Avanza Forum, flera kapitalmarknadsdagar, däribland en spännande life sciencedag, flera bolagspresentationer bland annat hos Aktiespararna och jag missar alltihopa.

Jag ska resa söderut några dagar, inte så dumt det heller. De flesta evenemang går dessutom att se efteråt, så det kommer att vara en del att ta igen vid hemkomsten.

Jag har lagt till en ny aktie i portföljen, teknikkoncernen Hexatronic som jag följt en tid.  Bolaget utvecklar, tillverkar och levererar produkter inom fiberkommunikation, bland annat optisk fiberkabel.

Utbyggnaden av fibernät kommer förmodligen att fortgå i många år då vi blir alltmer uppkopplade, vi streamar film, använder appar, spelar och använder sociala medier med mera, dessutom ökar marknaden kraftigt när det gäller uppkopplade produkter.

Dataöverföringen ökar därmed och vi kräver en snabb och stabil uppkoppling. Marknaden ser alltså god ut och Hexatronic bör kunna fortsätta växa. Men det finns förstås konkurrenter...

Hemma i villakvarteret har var och varannan installerat fiber och vi fick nyligen erbjudande om fiber till sommarstugan. Där släcks eventuellt kopparnätet ned, det känns lite som utpressning att skaffa fiber, för inte vill vi var utan internet i stugan, vi spenderar en hel del tid där och vill förstås kunna följa börsen.

Ja, inte bara börsen, mycket annat sköts ju via nätet. Men det lär nog dröja innan vi får fiber på landsbygden.

25 februari 2016

Investor pålitlig utdelare

Nu har de flesta av mina bolag lämnat bokslut och därmed lämnat förslag på utdelning för 2015. De flesta bolagen höjer utdelningen, några få bibehåller utdelningen från föregående år och en sänker något, Swedbank.

Jag känner mig helt klart nöjd med portföljens utdelningar, som blev en aning bättre än jag förväntat mig.

I portföljen ingår flera stabila utdelningsaktier som höjt utdelningen år efter år, några exempel är fastighetsbolagen, Intrum Justitia, Beijer Alma, Investor, Hexpol, Ericsson och Vitec.

 Ska jag lyfta fram ett bolag så är det Investor, en pålitlig utdelare. Hos investmentbolaget får jag förutom en stabil utdelning en bra riskspridning genom den korg av bolag Investor har i sin portfölj. Flera bolag fördelade på olika branscher.

Investor har en utdelningspolicy som säger att en hög andel av mottagna utdelningar från noterade kärninvesteringar vidareutdelas, samt från övriga nettotillgångar en direktavkastning som motsvarar övriga aktiemarknaden.

I år delar Investor ut 10 kronor per aktie, föregående år 9 kronor. Målsättningen är att betala en stadigt stigande utdelning. Det gillar jag.

Utdelningsaktier brukar jag köpa i god tid innan utdelning, gärna på hösten. När utdelningen står för dörren brukar det vara för sent, aktien har gått upp för mycket. Men det här finns det förstås delade meningar om, många spekulerar inför utdelningen. Det gör jag också ibland, men basportföljen är långsiktig.

Det kan låta tråkigt, men man ska inte förakta ränta på ränta effekten, att återinvestera utdelningen brukar ge bra resultat i framtiden. Men sen kan man ju unna sig något också, göra något roligt för pengarna, det får man inte glömma bort.

21 februari 2016

Fångar upp CellaVision efter kursdipp

Rapportperioden börjar lida mot sitt slut, extra intressant för mig var it-konsulten Softronics rapport eftersom det är ett av mina nya innehav. Fjärde kvartalet fortsätter i samma goda riktning, omsättning och resultat ökar, bolaget höjer dessutom utdelningen.

Bokslutet berättar att Softronic ökar omsättningen med 11,6 procent jämfört med fjolåret och resultatet före skatt ökade till 38,6 miljoner kronor, jämfört med 25,4 miljoner kronor föregående år.

Det är bra siffror och jag hoppas förstås att bolaget kommer fortsätta växa under lönsamhet, men som jag skrivit tidigare är konkurrensen knivskarp och det finns givetvis inga garantier för fortsatta framgångar. Men just nu ser det ljust ut och jag behåller mina aktier i Softronic.


Ett annat bolag som lämnat bokslut är medicinteknikbolaget CellaVision. Även här visas mycket fina siffror upp, nettoomsättningen ökade med 10 procent och rörelseresultatet ökade från 42 miljoner kronor till 65 miljoner kronor år 2015, inte illa.

Men ändå har aktiekursen sjunkit en hel del sen bokslutet. Ja, det fjärde kvartalet visar på minskad omsättning, men då får man inte glömma att CellaVision fick en stor order inom veterinärmarknaden fjärde kvartalet 2014, där finns en del av förklaringen till sjunkande siffror.

Satsningen fortsätter på veterinärmarknaden men också på humanmarknaden som är betydligt större. Med tanke på att endast cirka 12 procent av världens blodlaboratorier använder sig av en digital lösning är potentialen stor i bolaget, det finns alltså många nya marknader att bearbeta, som till exempel Mellanöstern.

Det har varit ett bra tillfälle att fånga upp CellaVision i och med kursdippen efter rapporten och även om kursen vänt upp igen kan jag tänka mig att öka på innehavet. Jag ser CellaVision som ett långsiktigt innehav och tror att bolaget går en spännande framtid till mötes.

Till sist, jag lyssnade till P1 intervjun förra veckan med Mehmet Kaplan som föreslog minskade ränteavdrag, äntligen någon som vågar sticka ut hakan. Jag har aldrig förstått varför lån ska premieras av staten, medan sparande bestraffas, samtidigt bekymrar sig regering och riksbank över svenska folkets ökande skulder. Var finns logiken?

Nästa vecka blir det några dagars skidåkning, det ska bli härligt och jag hoppas på mycket snö och sol.

12 februari 2016

Ledningsproblem hos stora och små

Ledningsproblem dyker då och då upp, den här veckan har det varit stora rubriker om Swedbanks ledning som på dagen kickar ut dess vd Michael Wolf. Han har gjort ett bra jobb tillsammans med de anställda, som fått banken på fötter igen efter finanskrisen då banken var riktigt illa ute.

Men sen har omdömet brustit, att tillåta högsta ledningen göra fastighetsaffärer, dessutom med bankens kunder är klart olämpligt. Jag är inte förvånad att Michael Wolf får gå, däremot att hans närmaste bollplank, styrelseordföranden, ser ut att sitta kvar.

Det är också märkligt tyst hos storägaren Folksam som annars är snabba med åsikter om moral och etik. Nu är det sparsamt med kommentarer.

Hela sfären med Swedbank, Folksam, KF och Coop gör att jag direkt tänker på SCA-härvan. Jag hoppas att Di gräver vidare.

Ett annat bolag, dock av mindre storlek, som stött på ledningsproblem är Fortnox. I veckan meddelades att vd Sara Arildsson slutar, även styrelseordförande och en ledamot, avböjer omval. Orsaken är meningsskiljaktigheter om bolagsstyrning och framtidsutveckling. Tråkigt och oroväckande och man vill förstås gärna veta vad dessa meningsskiljaktigheter består av.

Fortnox kom i veckan med en bra rapport som visar på fortsatt god tillväxt och jag hoppas bolaget kan behålla takten även om det just nu känns lite skakigt med ledningsavhopp.

Efter en orolig börsvecka ser fredagen ändå ut att sluta uppåt, åtminstone i skrivande stund, vi har ju lärt oss att det kan ske snabba förändringar.

Trevlig Helg!

7 februari 2016

Ombytliga analytiker

Det har varit en intensiv rapportvecka, dock utan större överraskningar, ja det skulle i så fall vara att Industrivärden sänker utdelningen och omformar sin utdelningspolicy. Det var inget som var väntat, men egentligen helt i linje med Fredrik Lundbergs investeringsanda.

Mest nyfiken var jag på Hexagons rapport, marknaden brukar sänka aktien mellan rapporterna trots att bolaget visat fina siffror år efter år.

Just nu är det Kinaoro som spökar, men som med flera bolag som verkar på olika marknader och i olika sektorer kan ändå slutresultatet bli positivt, går en marknad knackigt kan en annan gå bra. Hur som helst levererade Hexagon en bra rapport i fredags och aktien belönades med ett lyft, dessutom höjdes utdelningen, tack för det.

Många såg säkert också fram emot Fingerprints rapport och jag tror ingen blev besviken, fina siffror och framtiden ser ljus ut, enligt ledningen. Om nu inte konkurrenterna hinner ikapp...

Det saknas analyser på Fingerprint, men förmodligen blir det ändring på det nu när bolaget finns på Large caplistan.

Carnegies analyser känner jag mig lite betänksam emot, ena dagen haussar man bolaget för att någon vecka senare sänka riktkursen. Vem krattas manegen för?

Förra året gjorde jag en fin affär i Tele2 i samband med utdelningsperioden, jag köpte aktien tidigt på våren och hoppades att den föreslagna utdelningen skulle driva upp kursen, vilket den gjorde. Nu funderar jag på att göra samma sak i år, skillnaden är att börsklimatet inte är lika gynnsamt...vi får se hur börsveckan artar sig.

27 januari 2016

Köper Trelleborg på rekyl

Hur agera när börsen är orolig och trenden pekar nedåt? Förr eller senare kommer alltid rekyler av olika storlek och hittills har alltid börsen återhämtat sig även om det kan ta tid ibland.

En nedgång på börsen kan ju också ge bra köptillfällen, kanske fyller jag på något av mina innehav och fortsätter börsen ned köper jag mer. Det är många gånger när det ser som dystrast ut som de bästa affärerna görs.

Jag sprider också inköpen över tid för att minska risken. Därför försöker jag alltid se till att vara likvid för eventuella köptillfällen vid börsnedgångar.

Sen nyår har jag inte gjort några större affärer, men en ny aktie har jag lagt till i portföljen, Trelleborg. Aktien har rekylerat ned från 170 kr till 140 kr, det tycker jag ser ut som ett bra köptillfälle.

En bransch som jag tror kommer att gå bra framöver är byggbranschen, det byggs som aldrig förr. Ibland undrar jag om det inte går lite väl fort, antalet byggherrar här i Uppsala har ökat från sju till 45 de senaste åren och fler ska det bli. Med den utökade byggtakten hoppas jag inte att kvalitén får stå tillbaka.

I dagsläget tycker jag byggaktierna har en ganska hög värdering och jag är tveksam till köp, vid en fortsatt börsnedgång kan jag dock tänka mig att köpa fler Skanska eller NCC.

Annars är Vitec en favorit, ett bolag som inte är så konjunkturberoende. Jag passar på vid en eventuell rekyl att fylla på innehavet.

Portföljen är annars orörd, inga försäljningar i år.

24 januari 2016

Två bra rapporter

Oj, oj, vilken börsvecka, ena dagen mörker och nästa dag euforisk, fin avslutning blev det i alla fall.

Ett par bra rapporter har kommit in som jag har intressen i, Avanza och Öresund. Båda höjer dessutom utdelningen, speciellt välkommet från Avanza som sänkte utdelningen förra året, nu hamnar åter utdelning runt 10 kronor.

De senaste årens börshausse har medfört ökat antal affärer som genererat courtage. Frågan är vad som händer framöver, blir det en ordentlig rekyl på börsen lär intresset avta vilket leder till färre affärer, ganska naturlig och svackor kommer alltid.

Men Avanza tar även marknadsandelar och fler och fler kunder upptäcker fördelarna med en nätmäklare, låga avgifter! Nu är det inte bara courtage som genererar intäkter, även andra produkter får ökad betydelse, pensionsområdet är ett exempel.

Men än så länge tycks börsintresset vara på topp och det är svårt att sia om börsens framtid. Jag behåller mina aktier i Avanza tills vidare och ser fram emot utdelningen.

Öresund höjer också utdelningen, från 7,50 kronor till 9 kronor, samtidigt föreslås en split av aktien, 2:1, alltså en aktie delas i två.

Jag blev förvånad över splitten, men ser det som positivt, handeln bör öka i bolaget och på sikt ge högre börskurs.

Värdemässigt förändrar splitten i sig ingenting, utan har mer en psykologisk påverkan, det är lättare att handla något som känns billigare.

Kommande vecka fortsätter med flera tunga rapporter, jag tror överlag att rapporterna kommer att vara hyggliga. Det intressanta är vad ledningen säger om framtiden och vilken utdelning som föreslås. Det blir en spännande vecka.

Nu ska jag ta hand om värmepumpen som ser helt nedisad ut, efter alla dagar med minusgrader har den börjat låta svajigt och behöver nog lite hjälp för att kunna arbeta vidare. Hoppas på plusgrader några dagar.

17 januari 2016

Pessimistiska experter på Skagens konferens


Förra veckan besökte jag Skagen Fonders Nyårskonferens, som vanligt stod en rad intressanta talare på programmet, i år för att ge sin syn på utsikterna för det kommande året. Överlag tyckte jag dessvärre att de andades pessimism. Jag hoppas de har fel!

Första talare ut var den amerikanska professorn Ian Bremmer, expert på geopolitik. Han har aldrig upplevt en liknande geopolitisk miljö som dagens och förklarade att geopolitik går i cykler och detta är början på en ny cykel.

Exempel på det är att det finns en extremt stark terrororganisation, flera stater har brutit samman som i sin tur medfört en stor flyktingkris. Ian Bremmer uttryckte även oro för Mellanöstern, vad kommer att hålla samman Saudiarabien de kommande tre åren, landet blir alltmer isolerat.

Ytterligare orosmoment är Kina och Ryssland och kommer Europa att fortsätta hålla ihop? Ja, det går att räkna upp många orosmoment.

Normalt sett kan geopolitiska händelser innebära köpläge sa Ian Bremmer och nämnde Kina och Taiwans motsättningar som exempel, inget att oro sig för.

Men budskapet idag var att inte handla i början på en ny cykel och det är just där vi befinner oss nu. Varning alltså, enligt statsvetaren Bremmer.

En som var något mer positiv var Garry Evans från analysfirman BCA, han förutspår en svag tillväxt, men ingen recession. Han höjde dock ett varningens finger för Emerging Markets och olja och visade med diagram att sen 200 år tillbaka är råvarupriserna i en lång utförslöpa och i dagsläget ser priserna ganska höga ut, hm. Något att fundera över.

Både Garry Evans och Skagens egna förvaltare Torgeir Høien uttryckte oro för nästa lågkonjunktur. Vilka vapen finns att ta till då räntan redan är låg och nya kvantitativa lättnader medför ökade offentliga skulder?

Som sagt, en ganska pessimistisk syn målades upp inför kommande år och det gäller att vara vaksam. Men även experter kan ha fel...

12 januari 2016

Nytt år, ny investering!

Gott nytt år alla! Vi har haft en lugn och skön långledighet, men nu är det slut med lata dagar, vardagen tar vid, ganska skönt ändå.

Det har ju inte varit så många börsdagar mellan helgerna och de dagar som varit har mest gått i moll.

Jag har använt de öppna börsdagarna till några sista korrigeringar när det gäller kvittning, bland annat har jag sålt Alimak där jag fick fram en förlust att kvitta med. Det är möjligt att jag köper tillbaka aktierna i ett senare skede.


Jag kan lägga till en ny aktie i portföljen och det är it-bolaget Softronic. Jag har länge saknat en it-konsult bland innehaven, de har ju haft det ganska tufft de senaste åren och har fortfarande hård konkurrens. Tidigare har jag varit aktieägare i Avega, men bolaget hade svårt att lyfta och jag tröttnade.

Softronic visar upp fina tillväxtsiffror, det senaste kvartalet ökade omsättningen med 17 procent jämfört med samma period 2014. Bolaget delar dessutom ut bra. Jag hoppas förstås att Softronic ska fortsätta växa under ökad lönsamhet, men som sagt branschen är högt konkurrensutsatt.

Annars är den stora frågan om hur börsen kommer att gå framöver, efter en tråkig start på året är det lite lugnare idag, om det är ett tillfälligt lugn återstår att se. Jag har heller inget svar på frågan, men följer utvecklingen noga.

Dock finner jag en del varningstecken på att konjunkturtoppen närmar sig, ett är mängden nyintroduktioner där kurserna rusar i höjden.

Jag ser med intresse fram emot kommande rapportsäsong då de flesta bolag också annonserar sin utdelning, spännande!