6 februari 2008

Barn och aktier

Att få barn och ungdomar intresserade av aktier är nog inte det lättaste, jag har funderat en del över det. Vi har lyckats väcka ett intresse hos våra barn genom att köpa en aktie som de förstår, Skistar. Att åka skidor, hyra stuga, köpa liftkort är lätta saker att förklara och förstå. Liknande aktier kan vara t.ex. Kapp-Ahl, Claes Ohlsson, H&M, SAS, ja, något som känns igen och som de kan vara intresserade av. Vi har köpt aktier för en liten summa med löfte om att dela på vinsten och utdelningen. Barnen har följt Skistar och tyckte vi skulle ta hem vinsten vid 115 kr, jag tyckte vi skulle vänta...nu ligger vi förstås på minus, och det får jag påpekande om lite då och då, "vi borde ha sålt mamma". Nåja, det kan vara nyttigt att se att börsen inte bara går uppåt, och de fick dela på en liten utdelningen, men lite otursamt ändå att börsen ska vara så orolig just nu. Det verkar ändå finnas ett gryende intresse, trots att vår placering inte gått så bra hittills, vi håller nu på att titta ut en ny aktie att satsa lite i. Vad det blir ska jag återkomma till.

Idag kommer en hel del intressanta rapporter bl.a. Alfa Laval.
Det ser annars inte så ljust ut på börsen idag, men jag kan alltid glädja mig åt min Xact Bearfond som går upp när börsen går ned, samtidigt önskar jag ju hellre att börsen vänder uppåt. Nu kommer det svåra, ska jag sälja Bearfonden idag eller vänta? Jag ska hålla lite koll på börsen idag.

4 kommentarer:

Marcus sa...

Har inga barn själv, men det låter klokt med rent "praktiska" företag som Skistar. Tror det är väldigt viktigt att det är något som de kan relatera till och något som de kanske själva tycker är kul.

Angående om du ska sälja Xact Bearfond eller inte tycker jag du ska fråga dina barn. De verkar ha bra koll ;)

Jasmin sa...

Bra sätt att involvera barnen på! Det ska jag komma ihåg när mitt blir tillräckligt gammalt.

Jag tror att vi står inför en längre period med nedgång. Förutom den negativa statistiken från amerikanska inköpschefer, så levde inte julhandeln upp till årets förväntningar. Och en del rapporter är bra, men de flesta är antingen bara hyggliga eller tom dåliga. Jag skulle nog sitta på på Bearfonden ett tag till.

finansmamman sa...

Ja, jag får nog rådfråga barnen hädanefter.

Jasmin: jag behåller Bearfonden tillsvidare, tror som du, nedgången fortsätter.

Thomas sa...

Bra tips du har på bloggen! En fråga, hur gör man med beskattning för reavinsten när barnen säljer sina aktier? Hamnar den på målsmans deklaration eller kan en 2,5 åring få egen deklaration för att lättare hålla reda på respektives värdepapper och beskattning.