15 februari 2008

Privatekonomi på schemat?

Aktiefrämjandet har gjort en undersökning som säger att 76 % av svenskarna tycker det är viktigt med privatekonomi på schemat i grundskolan, 36 % tycker det är viktigt med bild, 44 % slöjd och 45 % musik. Undersökningen baseras på ca 1500 intervjuer av allmänheten i åldern 16 år och uppåt.
Unga Aktiespararna vill se privatekonomi som ett obligatoriskt ämne, alla ska oavsett bakgrund få samma möjlighet att lära sig mer om ekonomi. Det tycker jag låter utmärkt, det är viktigt med baskunskaper i privatekonomi. Vi ska ju också ta eget ansvar för pensionen med ppmfonder, då måste kunskaper finnas, även om man tycker att det är långt kvar till pensionen som ungdom.

I tidigare undersökningar har det också visat sig att 18-åringar inte vet vad ränta är, så nog behövs undervisning i privatekonomi. Jag tror inte att det går att införa på bekostnad av något annat ämne, men borde kunna vävas in i något annat. Vår dotter fick t.ex. lära sig att göra en enkel budget i excel, detta under en mattelektion, bra kombination, lite data,ekonomi och matte. Men hur det ska gå till är nog bäst att lämna över till skolexperterna.

Undersökningen i sin helhet finns att läsa på Aktiespararnas hemsida.

2 kommentarer:

Finanspampen sa...

Att privatekonomi borde ligga på gymnasienivå tycker jag är extremt viktigt, och det som din dotter fick lära sig med matte/budget/data lät väldigt intressant.

Men det är en sak att lära ut hur man gör en budget, man borde också lära ut fördelarna med ett månadssparande och tex inte köpa på kredit osv.

Spana gärna in min blogg, den är på G!

finansmamman sa...

Hej!
Har tittat in på din blogg.