11 februari 2008

Volvo in i portföljen

Det blev köp av Volvo i fredags till kurs 82,25 kr, känner mig rätt nöjd. Stoppar in Volvo i den långsiktiga portföljen så länge.

Annars har det varit en del räknande i helgen för att se om skatt behöver betalas in eller inte, lite sent ute, då skatten ska vara betald innan 12 februari för att slippa ränta. Det gäller att föra noga anteckningar om köp och sälj under året, så ingenting glöms bort och kommer som en överraskning till deklarationen, jag tänker på reavinstskatten. Jag sätter undan skatten vid varje försäljning, så att pengarna finns kvar när det är dags att betala, har jag sen kvittat vinsten så är det bara ett plus förstås.

Vi har utrustat dottern med ett bankkort, nu för vi över månadspengen direkt dit. Kortet är gratis för ungdomar och dessutom är det ränta på pengarna. Det är dags att ta lite mer ansvar för den egna ekonomin, och detta är ett led. Dessutom en liten introduktion i vad ränta är, eftersom ungdomar verkar ha dålig vetskap om det (se tidigare inlägg).

På tal om riskfyllda fonder (se tidigare inlägg nedan), skriver också DI om Afrikafonder, ett oroligt år väntas.

Hoppas det blir lite mer positiva tongångar på börsen denna vecka, men jag är rädd för att det fortsätter vara oroligt en tid framöver. Men solen skiner idag...

5 kommentarer:

Alvarsson sa...

Ajdå. 12 februari säger du? Då är även jag sent ute, men vinsterna har iofs varit mycket små.

Korrekt länk till DI-nyheten är för övrigt http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2008%5c02%5c10%5c269581&SectionId=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter .. HQ Afrika har 2.50% fondavgift, men på lång sikt menar jag att det borde vara en bra och intressant investering. Varför valde du att nämna den artikeln? Har du investerat där själv?

Mycket tjat om det stundande OS't i Kina. Om två år är det fotbolls-VM i Sydafrika som i så fall också borde ge börsen en boost.

David sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hur gammal är dottern? Vad är en lämplig ålder att ge barnen ett bankkonto med egen uttagsrätt anser du? Tack för en trevlig o läsvärd blogg!

finansmamman sa...

Till Alvarsson: har tidigare skrivit lite om tillväxtfonder,tycker det är bra att fonderna granskas lite mer kritiskt, även riskerna lyfts fram. På lång sikt är de säkert bra, även om jag känner en viss tvekan till Afrika.
Tack för länken.

finansmamman sa...

Till anonym: dottern är i yngre tonåren. Lämplig ålder varierar nog med mognadsgrad, men de bör nog förstå pengars värde. Vid tretton års ålder är det möjligt att få ett eget bankkort, jag tror det är en bra ålder.
Roligt att du gillar bloggen.