18 oktober 2011

På investeringsseminarium

Tyska uttalanden igår tog snabbt död på den senaste tidens börsuppgång. Vi ska inte förvänta oss att en lösning på skuldkrisen finns på plats vid söndagens möte, sökandet efter en lösning kommer att fortsätta även nästa år, hette det.

Jag tror inte att det är någon som förväntar sig att krisen är löst till söndag, ett önsketänkande, däremot kan man, som jag skrev igår, hoppas att konkreta förslag och åtgärder presenteras.

Nyligen var jag inbjuden till ett investeringsseminarium med Svenska Finansmäklarna och Carnegie.

Svenska Finansmäklarna berättade om fördelarna med en oberoende rådgivare och Carnegies analytiker gav sin syn på rådande konjunktur och oron på världens aktie- och kapitalmarknader. Vi fick också några förslag på investeringar som kan vara lämpliga i rådande marknadsklimat.

Carnegie menar att det är för tidigt att köpa aktier och inväntar ett bättre köpläge. Alltför många indikatorer pekar åt fel håll, från USA kommer svagare signaler, arbetslösheten är svår att komma tillrätta med och husförsäljningen går trögt.

I Europa behöver de skuldsatta euroländerna sanera sina ekonomier. Carnegie har alltså svårt att finna stöd för köp av aktier just nu.

Som investeringsförslag plockar Carnegie istället fram en så kallad kapitalskyddad aktieindexobligation gällande Kina som löper på fem år.

Det andra förslaget är en icke kapitalskyddad placering, en så kallad ränteutbetalande autocall som heter Bric Autocall Plus/Minus 15 Defensiv.

Men varför presenterar man en så komplicerad produkt som en autocall?

Produktbladet måste läsas noggrant då konstruktionen av produkten och villkoren inte är helt lätta att förstå för en vanlig sparare. Jag är starkt kritisk till dessa produkter. Det tror jag även att andra i publiken var då Carnegie fick en del kritiska frågor.

Annars var det en mycket trevlig kväll med bra information, mellan presentationerna serverades vi också en mycket god middag, tack så mycket.

9 kommentarer:

Anonym sa...

"det är för tidigt att köpa aktier och inväntar ett bättre köpläge"

En logisk slutsats, om de tror på sitt eget scenario, så skulle vanlig blankning av aktier eller index vara att föredra.

Med en AIX där du kommer in på en hög för nivå har svårt att ge köparen någon (vidare) avkastning. Lönsamt för den som säljer den; oftast 1-2% till överkurs (för att optionsdelen ska kunna göras rimligt stor), "dolda" avgifter på 1-2% per år till arrangören och ibland även courtage.

Nej, ju enklare desto bättre. De rekommenderade väl knappast några högavkastande stabila aktier vid ert möte?

Katarina sa...

Synd att det mesta händer i Stockholm.Bra för mig att hänga med i bl.a. din dagbok.
Tack och fortsätt.
Mvh.
K

Katarina sa...

Synd att det mesta händer i Stockholm.Bra för mig att hänga med i bl.a. din dagbok.
Tack och fortsätt.
Mvh.
K

Anonym sa...

Nu är det förstås så att carnegie & co inte själva nödvändigtvis följer sina utlåtanden. Det är bara vad de vill säga till allmänheten. Minns Goldman sachs CDO-affär.

nisse sa...

När investeringarna är så svåra att begripa sig på,utfärdas varning "UNDVIK KÖP"

finansmamman sa...

Till Anonym,
Nej, inga aktier alls. Håller med, ju enklare desto bättre.

Till Katarina,
Jag ska fortsätta rapportera från de möten jag besöker.

Till Anonym och Nisse,
Absolut krävs en varning, läs villkoren mycket noga.

Signs sa...

Ja, vad ska man säga om Carnegie. Har inte speciellt stort förtroende för dem. För mig känns det i alla fall som det man bör göra är att tacka för den goda middagen, slänga deras förslag om dyra aktieindexobligationer och komplexa autocalls i papperskorgen och gå hem och anamma principer från helt annat håll. Varför inte aktiestinsen - mycket mer trovärdig än Carnegie...
Det andra förslaget är en icke kapitalskyddad placering, en så kallad ränteutbetalande autocall som heter Bric Autocall Plus/Minus 15 Defensiv.

Signs sa...

en fråga finansmamman - skulle inte du vid tillfälle i en blogg kunna ge lite tips på bra vägledande böcker om investeringar som du läst och haft nytta av?

Vore kul att utbyta lite tips om det..

finansmamman sa...

Absolut, ska ta upp böcker i ett inlägg.

Bättre att hålla sig till sin egen strategi än köpa dyra komplicerade produkter.