11 januari 2012

Dyrare att turista i Grekland

           Så här fint var det på min morgonpromenad...


Idag hittar jag flera av mina aktier på vinnarlistan, både Haldex och Concentric fortsätter sin resa uppåt, likaså Lindab och Black Earth Farming. Uppgången får gärna hålla i sig.

Jag glömde nämna Husqvarna som en tänkbar turnaround aktie igår. Bolaget har ju haft problem under 2011 bland annat med en misslyckad fabriksflytt och oklarheter runt vd. De frågorna är nu lösta och det kan finnas en uppsida i bolaget.

En insider som handlat flitigt är Fredrik Lundberg, som senast för ett par veckor sedan ökade på sitt innehav i Husqvarna.


I Grekland tycks skuldproblemen tillta trots ny regering och nya reformer. Naturligtvis är problemen inte lösta så enkelt, det kommer att ta tid innan landet kommer tillrätta med sin ekonomi.


Höjd restaurangmoms i Grekland slår mot den viktiga turistnäringen, restaurangerna får svårare att fylla sina platser, anställda sägs upp och kanske väljer många att turista i billigare grannländer.

Här i Sverige gör vi tvärtom, sänker momsen för att locka folk till krogen som i sin tur förhoppningsvis skapar fler arbeten. Frågan är vilken väg som är rätt att gå?

Under julhelgen har jag kommit i kontakt med sjukvården, vilken fantastisk personal. Är det någon grupp i samhället som jag önskar bättre villkor och högre lön så är det vårdpersonalen.

4 kommentarer:

Signs sa...

sjukvård och skola borde ha så mkt bättre villkor. Vår egen sektor - finans/investeringar etc - är för uppblåst, överbetald och skapar i många fall inget värde. Ett rent konstaterande.

Anonym sa...

fel rubrik.
momsöknining påverkade inte priserna.priserna går ner istället.

.lika mycket med momssäkning här i sverige.bara 20% sänker.

man ska var försiktig med oriktiga rubriker och fakta.

de dåliga villkor för vård och skola skulle passa bättre som rubrik och riktig sann information

mfdl80 sa...

Anonym// Starta en blogg vettja och sätt vilka rubriker du vill..

Finansmamman..// Tror du verkligen vi svenskar överger Grekland. Överlag har annars priserna pressats rätt rejält och mer kan det bli. Grekland är ändå ett av våra favoritresmål och jag har svårt att se att vi överger det för tramsresmål som Bulgarien (no offence)..

Att vi sänker momsen här hemma tycker jag faktiskt också är bra. Förhoppningsvis leder det till fler jobb som du skriver.

Trevlig helg!

finansmamman sa...

Till Signs,
Ja, skolan är också en sektor som borde uppvärderas.

Anonym,
Tack för synpunkter.

Mfdl80,
Jag tror inte svenskarna överger Grekland, hoppas inte. Men risken finns att turismen går ned med strejker, oroligheter och högre priser.Läste just att grannlandet Turkiet ligger i topp när det gäller bokade resor till sommaren.