3 februari 2012

Bekymrad över minskad forskning i Sverige

AstraZeneca lägger ner sin forskningsenhet i Södertälje, ett oerhört tråkigt besked för de anställda men också för Sverige som forskningsnation. Att ta fram nya läkemedel tar lång tid, bolagen får arbeta i ett allt tuffare ekonomiskt klimat där det blir allt svårare att få ett nytt läkemedel godkänt.

Allteftersom patenten går ut sinar kassan för de stora läkemedelsbolagen, lyckas inte bolagen med nya läkemedel hamnar man i en jobbig sits, tillväxten stannar av och besparingsprogram sätts in.

Detta är en varningsklocka säger Jan Björklund, som hoppas kunna behålla de övertaliga forskarna inom landets gränser, det hoppas jag också. Det är en oroväckande utveckling, inte minst med tanke på att samarbeten mellan sjukhus, universitet och forskningsbolag kan komma att bli lidande.

Ja, hälsosektorn har sannerligen inte haft det lätt den senaste tiden, förutom några enstaka pärlor som till exempel probiotikabolaget BioGaia som tickar stadigt uppåt, jag väntar på att kursen snart ska passera 200 kronor.

Jag missade den sista uppgången i Cdon, synd! Men jag ville säkra vinsten och pengarna har jag omsatt i en resa till familjen som vi nu alla ser framemot. Börsen går bra nu och det finns många fina uppgångar att glädja sig åt, till exempel Hexagon som toppar vinnarlistan idag.

Volvo har rapporterat och höjer utdelningen. Det ser ut att bli ett hyggligt år för utdelningar, hittills har de flesta bolagen höjt.

Helgen närmar sig och jag hoppas på fint skidväder. Ett besök på Auktionsverket är också inplanerat, inte för att jag behöver köpa något, huset är fullt med prylar, men man vet ju aldrig...

Trevlig Helg!

5 kommentarer:

Rasmus sa...

Missade också uppgången på CDON, men så kan man ju inte tänka...då missar man ju alltid kursrusningar!

Min portfölj består till stor del av Kinnevik så är ändå med på ett hörn.

Vad är dina tankar för övrigt om CDON aktien framöver?

Trevlig helg!

Sahandroid sa...

Hej, jag har börjat följa din blogg och jag undrar hur mycket du sparar månadsvis. Och hur mycket var ditt startkapital?

Själv har jag nyss fyllt 18 och har 30 000. Vet inte hur jag ska fortsätta osv.

Tacksam för all hjälp :) Trevlig helg!

finansmamman sa...

Hej,
Ja, med Kinnevik i portföljen är jag också fortfarande med på ett hörn. Riktigt, man ska inte gräma sig över missade uppgångar, det kommer nya tillfällen, en del av aktiehandeln.

Till Sahandroid,
Hej, du kan spara på olika sätt, månadsvis eller sätta in ett större kapital i några olika aktier, beroende på hur mycket du kan avvara. Satsa inte allt på ett kort, ett bra sätt är att månadsspara, då sprider du risken.
Ta gärna kontakt med Unga Aktiesparare, där kan du få många goda råd.
http://www.aktiespararna.se/ungaaktiesparare/

finansmamman sa...

Angående Cdon, jag tror bolaget fortsätter visa tillväxt, e-handeln lär fortsätta växa, men aktien börjar kännas en aning högt värderad.

Sahandroid sa...

Tack för ditt tips! :)