15 februari 2012

Jag gör mina egna analyser

Jag återkommer till bioteknikbolagen. Det tar lång tid att ta fram nya läkemedel och det kan vara bra att känna till de olika faser läkemedlet ska ta sig igenom innan ett godkännande.

Det är lätt att tro att när bolaget är framme vid fas III så är kusten mer eller mindre klar, i själva verket är det här en kritisk fas då flera tusen personer ingår i studien och effekter och biverkningar ska utvärderas, många faller också ifrån. Jag har tidigare beskrivit de olika faserna, den som är intresserad kan läsa här.

Hur som helst är det tråkigt när bolag misslyckas med sina studier och risken är att investerare tappar intresset för bioteknikbolag. För att locka investerare tror jag att vi i framtiden går mot fler bolag där mindre forskningsbolag samlas under ett tak, som i Karolinska Development.

Di sätter aktieanalytikerna under lupp och granskar skaran i en serie artiklar. Många gånger har det visat sig att det är mer lönsamt att gå på tvärs mot analytikernas råd.

Det kan vara farligt att enbart luta sig mot aktieanalytikernas råd, deras perspektiv är ofta kortsiktigt. Det passar inte alltid mig som mest jobbar långsiktigt.

Jag låter mig heller inte stressas av köp- och säljråden som duggar tätt, min filosofi är inte att hoppa i och ur aktier alltför ofta, men visst gör jag en del kortare affärer också och ibland kan det vara svårt med tålamodet, det måste jag erkänna.

Själv gör jag min egen analys genom att sammanställa och granska bolagsrapporter, årsredovisningar, hemsidor,styrelser, ledningsgrupper, analyser med mera.

Analytikerna ser jag som ett komplement till min egen sammanställning, jag tycker det är bättre att gå efter eget huvud, men naturligtvis gör jag felbedömningar också. Viktigast är att förstå produkten och att ha en egen tro på bolaget.

6 kommentarer:

Kristina sa...

Jag är tacksam över att du delar med dig av dina analyser.

mfdl80 sa...

Tror mycket på det sista där. Om du tror på produkten och framför allt.. Om produkten är något som människor överlag behöver så är det oftast en bra plattform.

En amerikansk investerare (kommer inte ihåg hans namn nu) sa alltid att han brukade gå igenom hyllorna i de största matvaru- och klädbutikerna och se vilka produkter konsumenterna köper. På så sätt fick han en indikation på vad som funkar..

börspappan sa...

känner du till beryl markham? i kenya på trettitalet körde hon i mörkret(och där är det kolsvart)en gipsy mouth utan kompass, radio eller hastighetsmätare apropå analyser. FA funkar dåligt på dagens tokmarknad med riskkapital och en massa instrument-det här att trycka pengar hur som helst leder till en värdeurholkning och asocial inkomstomfördelning som underminerar all vettig verksamhet-nu fick jag till det?

Anonym sa...

Bra genomgång!
Många har genom historien trott att man hittat den ultimata formeln för att klå index. När den formeln sedan har blivit populär så har man inte hamnat bättre än genomsnittet. Mycket handlar som sagt om att själv läsa på och gå sin egen väg

finansmamman sa...

Hej och tack för era synpunkter.

Anonym sa...

Jeg har købt de aktier som Finansmamman har analyseret og det går vældigt godt...
Cdon, NFO Drives, Avega Group o.s.v.
Tak for de gode tips !!!