27 augusti 2012

Besök på ETF-seminarium

Nokia fortsätter sin klättring uppåt. Allt ser inte nattsvart ut för bolaget, de enklare och billigare mobilerna säljer bra, däremot har inte bolagets smartphone Lumia varit den framgång som man hoppats på. Men det kan komma att ändras, nästa vecka presenteras nya modeller av Lumiamobilen.

Något som kan hjälpa till med försäljningen av Nokias Windowsmobiler är Apples stämningen mot Samsung. Patentvisten kan komma att beröra även andra Androidoperatörer, något som kan öppna dörrar för Nokias Windowsbaserade mobiler.

Men än är det naturligtvis alldeles för tidigt att påstå att Nokia kommer att lyckas, lite dåliga försäljningssiffror och kursen är tillbaka ner i källaren igen. Jag behåller ändå Nokia tills vidare.

Förra veckan besökte jag ett ETF-seminarium hos Nasdaq OMX. Flera talare stod på schemat, största behållningen var att lyssna till Saxo Banks chefsekonom Steen Jacobsen som gav sin syn på marknaden och Stephan Agerman som står bakom sajten ETFsverige.se.

Stephan tipsade om hur man kan bygga sin portfölj, bland annat är det viktigt att tänka på hur de olika tillgångsslagen samvarierar, det kan vara avgörande för portföljens risk. Tillgångar kan ju röra sig åt samma håll, motsatt eller helt oberoende av varandra. Inget nytt i och för sig, men ibland kan det vara nyttigt med en repetition. Presentationen finns här för den intresserade.

En ETF jag gillar är Xact Oil Service, den har gått bra sedan starten. Den följer Oslo Börs OBX Oil Service Index, OBOSX och baseras på de största bolagen på den norska börsen som är verksamma inom oljeservicesektorn. Det är svårt att plocka ut "rätt" oljeservicebolag på egen hand, här får man en hel korg med bolag. Läs här vad jag skrivit tidigare om den börshandlade fonden.

Inga kommentarer: