20 augusti 2012

Sänk räntan och amortera på lånen

Flera svenska exportföretag har det jobbigt just med en stark svensk krona. Di tar som exempel upp skog- och pappersindustrin som påverkas hårt och nu kräver en räntesänkning för att kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga. Hänsyn kan inte enbart tas till en förmodad bostadsbubbla som håller räntorna uppe.

Varför inte sänka räntan och införa amorteringstvång som Swedbanks  vd Michael Wolf föreslog, en utmärkt idé. Förr fick man lära sig att spara först och  köpa sen, åtminstone är det vad jag har lärt mig och det fungerar än idag.

Många svenskar behöver få ned sitt lånande och lära sig spara, det gör man inte genom amorteringsfria lån. Dessutom har barn en förmåga att göra som föräldrarna, hur ska vi kunna lära våra barn att spara om vi inte gör det själva?

Det finns även en miljöaspekt, om vi sparar ihop till det vi köper är vi mer rädda om sakerna, på så viss undviks slit- och slängmentaliteten.

Ratos fortsätter att sälja bolag, först Anticimex och nu innehavet i Lindab. Ratos senaste rapport var inget glädjeämne, heller inte väntat, och nu skriver bolaget ned prognosen för 2012. Vissa innehav har utvecklats bra medan andra har behövt kapitaltillskott, bland annat vindkraftmarknaden har stannat av, men den tror jag kommer tillbaka på sikt. Trots tuffa tider för Ratos behåller jag mina aktier.

I helgen har vi varit i stugan. Där i förrådet har vi haft en obehaglig lukt en tid, trots letande har vi inte hittat orsaken, men i helgen öppnande vi proppskåpet och där satt två döda möss som satt tassarna på fel ställe. Hur de kommit in där är en gåta, det är tydligt att de kan göra sig små.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Allt du säger om att spara är ju så sunt och rätt. Att de flesta inte agerar så säger en hel del om mänskligt beteende. Exempelvis hur lätt det är att påverka folk genom marknadsföring.

Stabilekonomi sa...

Bara att hålla med, att amortera borde vara ett krav,men det verkar som att det blir allt vanligare att vara belånad till max och inte ha något sparande. Skrev nyligen ett inlägg om att spara eller inte spara, kanske det motiverar någon till att börja spara.Att amortera tycker jag funkar till viss del även som pensionssparande,hur ska det bli när de amorteringsfria går i pension ? Höga lån och låga inkomster.
Mvh/ stabilekonomi.se

Anonym sa...

Jahaja,men om man nu skulle sänka räntan,vad skulle det fåför effekt för folks sparbenägenhet?
Sätt in en tiotusing på bankkontot och håva in hela ett hundra kronor om ett år...FÖRE skatt!

Börja spekulera på börsen? Kunde lika gärna spela bort pengarna på ett kasino...

Se,detta är resultatet av en inflationsekonomi!grundfelet ligger i att vi har en stat som ser till att pengar skapas ut ur tomma intet till gagn för politiker och banker,men till arbetarnas och små- och mellanstora företagarnas förtret?

Hade vi pengar som inte bara kunde skapas med en knapptryckning,skulle det då vara en bristvara,och därmed betinga ett högre pris,dvs ränta,som då skulle ha den effekten att sparande skulle vara mer attraktivt.

Förresten,denna slit och slängmentalitet är just en av sidoeffekterna av vårt penningsystem,en av många avarter som det medför...

finansmamman sa...

Tack för synpunkter.

Anonym sa...

Du tycker alltså att man än en gång ska gynna slösa och straffa spara? Sänka räntan för dom som lånat så att dom kan amortera bort sina lån för dom pengarna. Jag är inte säker på att det är rättvist.

finansmamman sa...

Jag delar inte din uppfattning om att min idé gynnar slösare och straffar sparare. Som du såg i mitt inlägg så föreslår jag att en räntesänkning kopplas till ett amorteringskrav vilket kommer att gynna sparare på längre sikt.

Anonym sa...

Nja,amorteringskrav är ju för de skuldsatta,högre ränta är ju givetvis vad en sparare efterfrågar.

cd

Anonym sa...

Tack för en fin blogg. Tror du att det åär läge att köpa på sig fler Ratos aktier?

finansmamman sa...

Hej, Ratos handlas fortfarande med en premie, fin historik och hög utdelning. Jag tycker aktien är köpvärd till dagens pris.

Erik sa...

Tycker att man ska amortera, nu låter det iofs som att det kanske blir en räntesänkning i höst