8 augusti 2012

SEB lanserar gratisfond

Det börjar dra ihop sig till skolstart, om en vecka är det dags att packa ihop för den här sommaren och flytta in till stan igen. Det är blandade känslor, sommarlivet är kravlöst och skönt, samtidigt är det roligt med hösten när allt sätter igång. Jag känner mig utvilad och redo för nya affärer på börsen.

Så värst många affärer i sommar har det inte blivit, men börsen har tuffat på hyfsat bra och jag är rätt nöjd med utvecklingen.

Jag har köpt aktier i Nokia igen, svårt att låta bli när kursen är så pressad. Sen dess har aktien gått åt rätt håll, hur länge vet man aldrig, kursen styrs mycket av rykten. En riskfylld placering som inte ingår i min långa portfölj.

Tidningen Börsveckan har startat upp en ny aktieportfölj i augusti. Trevligt att mjukvarubolaget Vitec finns med bland innehaven, en utmärkt aktie trots sin litenhet menar tidningen, jag håller med. Aktiekursen fick ett  lyft på köprekommendationen.

Ett annat bolag som finns med i aktieportföljen är vårdbemanningsbolaget Dedicare, ett intressant bolag som säkerligen kan växa även om jag starkt ifrågasätter affärsmodellen. Ska vi bygga vidare på sjukvården med dyr tillfälligt inhyrd personal? Så länge trenden pekar åt det hållet lär Dedicare fortsätta sin snabba tillväxt.

Nu får gratisfonden Avanza Zero konkurrens av SEB som i dagarna lanserar den avgiftsfria fonden SEB Euroland Gratis. Fonden är avgiftsfri och är en indexförvaltad fond baserad på indexet Nasdaq Euro 50, de 50 största bolagen inom eurozonen. Avanza Zero baseras på de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Det har tagit många år, men nu börjar även storbankerna vakna och erbjuder billigare fonder. Konkurrensen hårdnar i takt med att billiga ETF:er introduceras på den svenska marknaden och med all fokus på fondavgifter ökar medvetenheten hos allmänheten som efterfrågar billigare alternativ. Vi lär få se fler gratisfonder framöver.

5 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.stoxx.com/indices/index_information.html?symbol=SX5E

Är det dessa aktier som ligger i detta index?

Anonym sa...

a precis

finansmamman sa...

Hej, ja här kan du läsa mer om fonden:
http://web.msse.se/SEB/SGF/quicktake.aspx?id=1824

Anonym sa...

Synd att den inte går att handla på avanza....

finansmamman sa...

Jag håller med, men den kanske dyker upp längre fram.