24 augusti 2012

Lyssna! Tänkvärt om kärnkraftsavveckling

Jag fortsätter på ämnet kärnkraftsavveckling. Oftast vid bilkörning lyssnar jag till P1, mycket lägligt sändes häromdagen programmet Vetenskapsradion som handlade just om kärnkraftsavveckling i Tyskland. Lyssna gärna på det, mycket intressant!

Att riva kärnkraftverken är både dyrt och tidskrävande, sedan 1995 har nedmonteringen pågått av forna Östtysklands största kärnkraftverk, åtta reaktorblock. Efter femton år återstår fortfarande två tredjedelar av arbetet. Rivningen kostar lika mycket som att bygga ett nytt kärnkraftverk, det tål att tänka på.

Tyskland verkar ändå ha kommit en bit på väg när det gäller förnyelsebar energi. Det stora problemet är hur vind- och solenergi ska kunna lagras, det finns ju dagar utan vind och sol. Här pågår forskning om hur vätgas framställs av vindkraft, än så länge dock en dyr metod.

Det jag vill komma fram till är att jag tror att Studsvik har en framtid inom kärnkraftsavvecklingen i världen och det finns även en framtid för vind- och solkraftsbolagen och dess underleverantörer. Flera bolag inom industrin är pressade just nu, förhoppningsvis tillfälligt.

Äntligen en dag utan regn, nu ska jag ut och rensa upp lite i vår vildvuxna trädgård.

Trevlig Helg!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Studsvik har länge varit ett förhoppningsföretag, dock är det här med anäggnings/destruktionsarbete runt kärnkraftsverk ett rätt manuellt, lågteknololgiskt arbete utan större skalfördelar.

Avvakta,

Hälsningar
"ex Studsvik fan från börsnoteringen 1999"

Anonym sa...

Hej,
Läser med behållning Dina inlägg. Intressanta och kloka. När det gäller timing för aktieplaceringar, har Du tidigare tipsat om Investeringsklockan. Den är inte så dum, men svår att använda för den reala utvecklingen följer inte klockrent (snygg vits va) dess utveckling. Så nu slår jag i stället ett slag för min egen site för timing: www.signect.se . Hälsar Signect

finansmamman sa...

Hej och tack för synpunkter.