31 augusti 2012

Grus i maskineriet för Dannemora Mineral

Grekland har sytt ihop sitt nya sparpaket på 95 miljarder kronor, tuffa besparingar väntas och helt smärtfritt lär sparpaketet inte passera, nya strejker är på gång. Hur mycket av tidigare aviserade sparpaket har egentligen sjösatts, en tidplan vore intressant att se.

Nya sparåtgärder träder i kraft först år 2013 och 2014, det dröjer alltså innan vi ser följdverkningar. Nu är Grekland en liten ekonomi, men hur ser det egentligen ut med sparåtgärderna i Spanien och Italien, går de i lika långsam takt?

Det dröjer flera år innan vi ser de fulla verkningarna, försämrade bolagsresultat osv. Nu ligger investerarna före och borde rimligtvis vara tillbaka på börsen innan bottenkänning. Men det är en oroväckande långsam process som pågår i några av de skulddrabbade länderna.

I somras fick jag stanna för ett tåg, framför ett spår som inte nyttjats på länge, men nu var det dags för den första malmtransporten från Dannemora gruva. Jag hoppas få se fler tåg, även om problemen tornar upp sig för bolaget, som inkörsproblem med sovringsverket, drastiskt sjunkande järnmalmspriser och minskad efterfrågan, vilket i sin tur leder till nedskruvad prognos för Dannemora Mineral.

Det tar tid att starta upp gruvor och är kostnadskrävande, när produktionen äntligen är igång faller efterfrågan. Ja, det är inte lätt att ligga i fas, varken för gruvorna eller investerare.

För den intresserade av Nordeas räntebevis: läs gärna artikeln på Placera.nu som förklarar begreppen kupongränta och yield.

Till något helt annat. Återigen visar studier att choklad är nyttigt, det skyddar mot stroke. Men är det här nytt, jag tycker jag känner igen forskningen, läs här. Jo, denna gång gäller studien även män och tydligen är både ljus och mörk choklad lika nyttig. Det är alltså fritt fram för alla i familjen att njuta av en chokladbit då och då.

Trevlig Helg!

1 kommentar:

Blogger sa...

If you're looking for the #1 Bitcoin ad network, register on MellowAds.