5 december 2013

Är börsboomen över?

Flera experter varnar nu för börsfall efter en lång period av stigande kurser, inte minst i USA men även här hemma.

Meningarna är som vanligt delade, en del tror på fortsatt stigande börser, konjunkturen ser allt bättre ut i vissa delar av världen och de skuldtyngda länderna i Europa börjar sakta återhämta sig. Ja, undantaget är Frankrike som verkar rutscha utför istället.

Det har ju hänt att börsen fortsatt upp i flera år trots att det känts som den toppat för länge sen, men så har det också kommit en rejäl rekyl så småningom.

Det enda man kan säga säkert är att ingen har svaret om börsen kommer att fortsätta upp, gå sidledes eller vända ned. Förr eller senare kommer en rekyl, det är också något som är säkert.

Samma dag som fastighetsbolaget Platzer börsnoterades sålde en av storägarna hela sitt innehav, enligt Svd studerar Finansinspektionen Sanitecnoteringen där en eventuell intressekonflikt kan ha uppstått och Alliance Oil köps ut från börsen enligt bermudiansk lag.

Dylika händelser kan förstås skrämma bort nya småsparare, samtidigt visar det på vikten av att informera sig om var bolaget jag tänkt investera i har sin hemvist och ägare, lyder bolaget under svensk lag eller kan en liknande situation uppstå igen.

Det finns ingen garanti för att storägare inte kan sälja sina aktier i bolagen ex.Platzer, oavsett noteringsdag eller inte, såvida inte en inlåsningstid gäller. Följer bolaget regelboken finns egentligen inget att anmärka på.

Sammantaget kan man säga att vi placerare får fler saker att ta hänsyn till, det gäller att studera bolag och prospekt ännu noggrannare, däremot är storägares försäljningar inget som går att förutse. Sen måste man komma ihåg att det inte är riskfritt att placera pengar på börsen.

Det är stökigt här hemma, nya garderober ska på plats i sonens rum, just nu ligger delarna utspridda på golvet och kläderna i en stor hög i soffan, dags att ta itu med monteringen.

6 kommentarer:

Trendjakt sa...

Jag gissar att börsboomen inte är över på grund av bland annat låga räntor och ett ganska gynnsamt aktieklimat. Över är däremot förhoppningsvis rekylen som vi har haft på börsen den senaste veckan. Lite tankar om veckans sista börsdag på:

http://trendjakt.blogspot.se/

Jag gillar din blogglayout som är behaglig att läsa och har inspirerats av textutformandet. Tack för en trevlig blogg och trevlig helg!

finansmamman sa...

Hej, jag tittar in där. Önskar även dig en trevlig helg.

Anonym sa...

Jag tror den framtida boomen kommer att finnas inom säkerhetsteknik på internet. Under detta år har man sett flera gånger att amerikanska myndigheter haft intrång utifrån. Det kommer bli en enorm satsning tror jag på säkerhet. I Sverige har jag funnit 2 företag som skulle kunna gynnas.Securitas och Cybercom.

finansmamman sa...

Hej, ja inte bara säkerhet inom internet utan hela sektorn kommer förmodligen att gynnas.

1vid30och10vid40 sa...

Vad tror du själv om marknaden nästa år? Du verkar sitta på en del cykliskt så du hoppas på en fortsatt stark börs?

Känns som att mycket av börshumöret hänger på USA's centralbank. Någon gång kommer dom börja minska obligationsköpen och då kommer vi se en sättning i marknaden tror jag. Känns som att börsen enbart handlas upp i brist på dåliga alternativ till avkastning, snarare än att investerare tror på en konjunturförbättring.

Dessutom har analytiker skjutit fram vinsttillväxten i flera år - hela tiden får man höra "Nästa år kommer vinsttillväxten". Man kanske inte ska lyssna för mycket på dom, men dom hjälper att styra börshumöret då många förvaltare med stort investerbart kapital till viss del lyssnar på dom.

Tack för en bra blogg! Min (nya) blogg hittar du här:
http://1vid30och10vid40.blogspot.se/

HAre fint!

finansmamman sa...

Hej,
Ja, jag tror börsen har lite mer att ge, men jag har naturligtvis inget facit.