12 maj 2014

Ratos kvar i portföljen

Ratos rapport innehöll inga större överraskningar. I takt med att konjunkturen förbättras börjar det lossna för några problembolag, orderingången ser bättre ut jämfört med samma period föregående år, men några större lyft ser det inte ut att vara.

Vd Susanna Campbell pekar ut några bolag som börjat året bra, Inwido har ökat orderingången med 22 procent, Kvarndammen ser ökat inflöde av begagnade bilar tack vare att nybilsförsäljningen har ökat kraftigt.

I DIAB har åtgärdsprogrammet nått effekt och hos Nordic Cinema Group har biobesöken ökat med 7 procent och kringförsäljningen med 9 procent per besökare. Nedgång väntas kommande kvartal, biobesök sparar vi nog helst till den mörka årstiden.

Problemet är som redan känt norska Aibel som drar ned resultatet, här sätts årgärdsprogram in, men det kan ta tid innan vi ser en ljusning.

Jag behåller mina Ratosaktier och tror på en vändning för bolaget, även om det tar längre tid än väntat. Positivt ändå att transaktionsmarknaden har kvicknat till.

Här i villakvarteret grävs det för fiberkabel. Jag minns att det låg en informationsfolder i brevlådan i höstas, sen föll allt i glömska ända tills grävskopan stod utanför tomten.

Det kostar cirka 23 000 kronor att få villan fiberansluten, sen kan vi fritt välja leverantör, nästan. Vid en närmare titt finns inte vår nuvarande leverantör Telia med, jag undrar varför.

Om vi inte ansluter villan nu kommer kostnaden att var betydligt högre vid senare tillfälle, men kabeln grävs ned ändå om jag förstår prospektet rätt. Beslut måste tas snarast.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

I vår samfällighetsförening om 23 fastigheter anslöt sig till slut 22 st till det fibernät som Svensk Infrastruktur grävde ned. För en extra kostnad om 72 kr per kvartal behåller vi våra tidigare Telia.com-adresser och kunde dessutom enkelt behålla alla sparade gamla mail & kontakter. Detta trots att vår nya bredbandsleverantör är en annan än Telia.

Vi mkt nöjda med det snabba bredbandet. Om vi inte skulle ha anslutit oss skulle vi med all säkerhet ha ångrat oss!

Vi betraktar för övrigt fiberanslutningen som en investering i fastighetens värde. En ny (yngre) ägare till fastigheten förväntar sig nog att den har fiberanslutning, resonerar vi.

Till sist: tack för en trevlig blogg!

Hälsningar/Zeke W

Anonym sa...

Har stött på samma problem i stadsnätet jag är ansluten till; Telia är inte med. Anledningen enligt stadsnätet jag är ansluten till motiverar Telia sitt beslut med för att nätet inte är tillräckligt tillförlitligt för deras tjänster. Dock är online-tiden så nära 100% man kan komma och alla andra leveratörer är väldigt nöjda.

Min teori är att Telia har egna fibernät där dem har monopol på tjänsterna. Dessa tjänster är betydligt dyrare än motsvarande på de stadsnät jag kollat upp. Skulle Telia erbjuda sina tjänster på öppna stadsnät skulle dem behöva sänka sina priser för att konkurrera. Men gör dem det antar jag också att deras kunder i deras egna fibernät skulle bli missnöjda att dem betalar mer än Telia-kunder i stadsnät. Slutsatsen blir väl att deras egna fibernät, med monopol-tjänster, är en för stor kassako för att ta steget in i öppna stadsnät.

Anonym sa...

Här i de djupa Hälsingeskogarna betalade vi 6000 kr. Orkade man inte gräva på tomten fram till tomtgränsen gjorde de även det för 2000 kr oavsett avstånd. 1 meter eller 100 meter var samma pris.

Anonym sa...

Hej Finansmamman!

Tack för en läsvärd blogg!

En fråga, använder du ISK till dina aktier?

Är det stor fördel att använda isk jämfört med en "vanlig" depå?

finansmamman sa...

Hej och tack för synpunkter,
Till Zeke, det låter bra om det skulle gå att behålla mailadresserna, så lite krångel som möjligt. Ska kolla upp det, tack för tipset.

Till Anonym,
ja, förmodligen är det som du säger, Telia vill behålla sina kunder i egna nät, men frågan är om de inte tappar kunder på att inte vara med i stadsnätet. Men det varierar kanske från stad till stad.

Till Anonym,
Det tycks variera stort i pris för att få fastigheten ansluten. Verkar som ni fått ett bra pris i Hälsingebygden, grattis.

Till Anonym tre,
Jag använder både vanlig depå och isk.

Med Isk betalar du en årlig schablonskatt oavsett om dina invetsringar går upp eller ned. Fördelar att du behöver inte deklarera dina affärer, ingen vinstskatt, skattefria utdelningar, men du kan inte utnyttja kvittningsregeln som du kan med en vanlig depå.
Du kan söka på isk eller investeringssparkonto i min blogg, där finns en hel del inlägg i ämnet. Sökrutan högst upp till vänster.