16 september 2015

Alimak och Beijer Ref nya innehav

Utrensningen i portföljen fortsätter, men jag har också köpt ett par nya bolag som jag följt en tid, hisstillverkaren Alimak som jag skrev om häromdagen och kylgrossisten Beijer Ref som jag också nämnt i tidigare inlägg.

Med tanke på det allt varmare klimatet tror jag att Beijer Refs produkter kommer att efterfrågas, flera förvärv har gjorts och troligtvis kommer det fler som på sikt skapar ökad tillväxt och lönsamhet. Det är en aktie att lägga in i den långsiktiga portföljen. Läs gärna tidigare inlägg om Beijer Ref.

Att mjölkbönderna har det tufft har nog inte undgått någon. De stora matkedjorna stöttar nu svenska mjölkbönder på olika sätt, ett lovvärt initiativ.

Men mejeridisken innehåller mycket annat än mjölk och jag läser i Svd att flera av matkedjornas mejeriprodukter som säljs under eget varumärke är importerade, hm. Det här rimmar illa, gäller inte satsningen på mjölkbönder fullt ut?

Jag skulle gärna höra en förklaring till detta. Hädanefter kommer jag att vrida och vända på produkterna för att kontrollera ursprung innan de hamnar i korgen.

8 kommentarer:

Fattigbonddräng sa...

Ja mjölkbönderna har det svårt. Du skulle bara veta hur drängar och pigor har det.... ;)
Egna märkesvaror hos de stora kedjorna är väldigt prispressade, ofta av lite sämre kvalitet.
Men butikerna vet att priset styr mer än ursprung för de flesta konsumenter och sälja är ju vad de vill så det kommer i första hand. Det kan man ju förstå.

Anonym sa...

Ja det är mycket diskussioner angående den svenska mjölken och "alla" tycker man ska köpa svensk mjölk. Nu har inte jag gjort någon större research än att kolla i de butiker jag handlar och har inte sett mjölkpaket med annat ursprung än Sverige, sen hur producenternas ersättning mellan olika märken skulle vara intressant att vet. Poängen är iaf att "alla" köper svensk mjölk och tycker man är så duktig men det man missar att kolla på andra produkter som innehåller mjölk, såsom smör, grädde, ost men även mer förädlade varor. Jag har exempelvis varit hemma hos folk som argumenterar hårt för att man ska stödja svenska mjölkbönder och sett att de själva har exempelvis grädde i kylen som inte är svensk.

Nu vet jag inte hur stor del av mjölkproduktionen som säljs i mjölkförpackning, det kanske någon annan har svaret på, men där bör andelen svensk mjölk vara stor. Det skulle vara intressant att se fördelningen för olika produkter.

/Johnsa

Ingrid sa...

Det där med mjölk var något som påstods vara rena hälsodrycken när jag gick i grundskolan. Nu har jag förstått att det kanske inte är så bra för oss människor att dricka mjölk från kor. Jag gör numer egen mjölk antingen av havregryn eller nötter som t ex mandel.

Dina nya aktieinköp verkar intressanta, har läst om hissföretaget som ser lovande ut!

Seglaren sa...

Intressant, Ingrid. Jag själv gör mjölk av platspåsar och terpentin.

Kalle Karlman sa...

Kan tipsa om LRFs app Bonde på köpet. Kan scanna streckkoden på varor och kolla om svenskt.

Kalle Karlman sa...

Kan tipsa om LRFs app Bonde på köpet. Kan scanna streckkoden på varor och kolla om svenskt.

finansmamman sa...

Hej och tack för synpunkter och tips på Bondeappen!

mich willians sa...

Jag kan inte sluta att tacka Gud för det lån på 4,000,000SEK jag fick från Mr Pato smith lån företag, Jag heter mich willians, jag är från Stockholm, jag är här för att vittna på lånet jag fick från pato smith låneföretag jag var i desperat behov av ett lån för att expandera min verksamhet och för att betala skulden, jag var aldrig en lycklig kvinna förrän jag kom i kontakt med hans företag, var de medel som skickas till mitt bankkonto direkt efter att skicka honom ID-kort och mina bankuppgifter och andra kontroller som är nödvändiga säkerhetsåtgärder, så kontakta honom om du vet att du är från Sverige och du kommer också vittna, jag lovordar honom ansträngningar för att undvika att bli lurad, maila honom och du kommer att vara glad. Hans e-post är (patosmith02@ymail.com) Låt resten av ditt liv i komfort, kontakta honom i dag och vara glad och du kommer också vittna. Jag är den lyckligaste kvinnan på jorden på grund av Guds nåd, är mitt företag går bra smidigt och min familj lever mycket bekväma och glad, och om du är i min tidigare situation eller är i allvarlig och legitimt behov av ett lån, du kan nå denna GUD sände långivare via (patosmith02@ymail.com) Vänligen kontakta Mr Pato smith på hans email patosmith02@ymail.com MVH mich willians