9 september 2015

Köper Alimak

Börsuppgången fortsätter, härligt efter några småtrista veckor.

Jag har köpt några aktier i industribolaget Alimak Group. Bolaget utvecklar, tillverkar och säljer bygg- och industrihissar, även uthyrning sker och en betydande eftermarknad finnes i form av service, reservdelar och utbildning.

Alimak finns i över 50 länder med cirka  21 000 enheter installerade världen runt, en betydande aktör med andra ord.

Den senaste rapporten, andra kvartalet visar på fin tillväxt, orderingången ökade med 35 procent och intäkterna med 22 procent jämfört med fjolåret.

I orderingången ligger den största ordern hittills för Alimak, den är från Statoil på 155 miljoner kronor som ska utveckla Johan Sverdrup-fältet. Det finns alltså fortfarande liv i olje- och gasmarknaden, även om den inte står på topp.

Som flera andra bolag känner även Alimak av en svagare marknad i Kina, men den kan till viss del kompenseras av bättre utveckling i Sydostasien och Mellanöstern, även den indiska marknaden är positiv. USA, Australien och Europa visar på ökad efterfrågan.

Den starka eftermarknaden med underhåll (för vem vill fastna i hissen) och service gör bolaget intressant, affärssegmentet visar dessutom hög lönsamhet. Det gör att Alimak bör stå ganska stabilt i en konjunkturnedgång.

Tillväxtmålet är 10 procent årligen på 3-4 års sikt och det är möjligt att vi får se utdelning från bolaget till våren.

Nu hoppas jag på fortsatt god tillväxt, det ska bli spännande att följa bolaget framöver.

3 kommentarer:

William P sa...

Tack för bloggen! Jag undrar vad du tycker om Alimaks värdering i P/e tal. Den verkar vara ganska högt men jag har kanske gjort något fel.

finansmamman sa...

Hej, ja det kan se högt ut nu, men när kostnaderna för börsnoteringen är borta, som ju är en engångskostnad, faller p/e talet, prognos på 18-20 i p/e tal.

mich willians sa...

Jag kan inte sluta att tacka Gud för det lån på 4,000,000SEK jag fick från Mr Pato smith lån företag, Jag heter mich willians, jag är från Stockholm, jag är här för att vittna på lånet jag fick från pato smith låneföretag jag var i desperat behov av ett lån för att expandera min verksamhet och för att betala skulden, jag var aldrig en lycklig kvinna förrän jag kom i kontakt med hans företag, var de medel som skickas till mitt bankkonto direkt efter att skicka honom ID-kort och mina bankuppgifter och andra kontroller som är nödvändiga säkerhetsåtgärder, så kontakta honom om du vet att du är från Sverige och du kommer också vittna, jag lovordar honom ansträngningar för att undvika att bli lurad, maila honom och du kommer att vara glad. Hans e-post är (patosmith02@ymail.com) Låt resten av ditt liv i komfort, kontakta honom i dag och vara glad och du kommer också vittna. Jag är den lyckligaste kvinnan på jorden på grund av Guds nåd, är mitt företag går bra smidigt och min familj lever mycket bekväma och glad, och om du är i min tidigare situation eller är i allvarlig och legitimt behov av ett lån, du kan nå denna GUD sände långivare via (patosmith02@ymail.com) Vänligen kontakta Mr Pato smith på hans email patosmith02@ymail.com MVH mich willians